Читаєте зараз
Обвинувачені в теракті 11 вересня визнали провину: чому рідні загиблих проти угоди зі слідством

Обвинувачені в теракті 11 вересня визнали провину: чому рідні загиблих проти угоди зі слідством

Анастасія Могилевець
  • Терористичний акт, що стався 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку та Вашингтоні, забрав життя майже 3 000 людей.
  • Представники організації «Аль-Каїда» погодилися укласти угоду зі слідством та визнати свою провину.
  • Деякі родини жертв трагедії у США незадоволені цим рішенням.

Троє фігурантів справи перебували під вартою в секретних вʼязницях ЦРУ, згодом їх перевели в Гуантанамо. До сенсаційного судового процесу готувалися десятиліття, але він ускладнювався скаргами обвинувачених на катування, через що їхні показання начебто не мали юридичної сили. Однак через два роки перемовин вдалося дійти згоди — у США частково прийняли умови «Аль-Каїди».

Заборона розповідає про суд над обвинуваченими в одному з найстрашніших терактів.

Суд над членами «Аль-Каїди»: який вирок отримали винні

Провину в загибелі 2 977 людей 11 вересня 2001 року визнали Халід Шейх Мохаммед (його вважають ідеологом терактів), його спільники Валід бен Атташ і Мустафа аль Хавсаві. Про це повідомили у Міністерстві оборони США, але Пентагон не розголошує деталей угоди злочинців зі слідством.

Обвинувачені погодилися визнати себе винними в обмін на скасування смертної кари та довічне увʼязнення, пише The New York Times. Видання отримало ці дані з листа, який розіслав родичам жертв головний військовий прокурор США, контрадмірал Аарон Руг.

Переговори щодо визнання фігурантами провини тривали понад два роки. Угоду 31 липня 2024-го схвалив високопоставлений чиновник Пентагону, який курує військовий суд. Подати прохання до суду обвинувачені можуть вже наступного тижня.

Читати більше новин в Telegram

За версією обвинувачення, Халід Шейх Мохаммед ще в 1996 році запропонував голові терористичної організації «Аль-Каїда» Усамі бен Ладену залучити викрадені пасажирські літаки як ударні засоби. Під час судових слухань він взяв всю відповідальність за теракти на себе.

Водночас Аль Хавсаві звинувачують у фінансуванні підготовки викрадачів літаків і допомозі в організації їхніх пересувань. Валід бен Атташ, своєю чергою, підтримував план і тренував терористів. Відомо, що усі троє спочатку перебували під вартою в секретних вʼязницях ЦРУ. У 2006 році їх перевели до американської тюрми в Гуантанамо. 

У рамках угоди обвинувачені спілкуватимуться з родичами жертв терактів. Люди зможуть у письмовій формі поставити питання щодо ролі фігурантів в організації злочинів, а також їхніх мотивів. Відповіді мають надійти до кінця 2024 року. Адвокат Халіда Шейха Мохаммеда заявив, що його підзахисний готовий відповісти на всі запитання.

Очікується, що угода дозволить уникнути багаторічного судового процесу. Його результат був неочевидний: було невідомо, чи долучить військовий суддя до матеріалів справи всі докази, здобуті під час затяжного слідства.

Деякі сімʼї жертв теракту 11 вересня незадоволені рішенням про угоду. Частина побоювалася, що справу не доведуть до кінця й обвинувачені помруть в увʼязненні. Інші наполягали на смертній карі. Також родичі побоюються, що представники «Аль-Каїди» можуть коли-небудь вийти на свободу.

При цьому четвертий обвинувачений у теракті Аммар аль Балуччі, племінник Мохаммеда, відмовився від угоди. Він може постати перед судом.

Трагедія 9/11 у США: як усе було

Серію скоординованих терактів у Сполучених Штатах скоїли 11 вересня 2001 року. Тоді представники «Аль-Каїди» направили викрадені літаки у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру Нью-Йорку, будівлю Пентагона під Вашингтоном, а один з бортів впав у полі Пенсильванії.

Команда й пасажири четвертого авіалайнера намагалася перехопити керування літаком у терористів, проте літак все ж зазнав катастрофи. Крім 19 терористів унаслідок злочинів загинули 2 977 людей, ще 24 зникли безвісти. США досі не зазнавала терактів, які б можна було порівняти з 9/11.

«Аль-Каїда» має осередки в Афганістані, Алжирі, Бангладеш, Єгипті, Індії, Ірані, Лівії, Малі, Пакистані, Саудівській Аравії, Сомалі, Сирії, Тунісі, Туреччині, Ємені тощо. У багатьох країнах з цього переліку тривають громадянські війни, джихадисти активно беруть в них участь. Сотні тисяч людей вже загинули у цих конфліктах.

Раніше Заборона розповідала про ракетний удар у Голанських висотах в Ізраїлі. ЦАХАЛ звинуватив у нападі ліванських бойовиків Хезболли.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій