Читаєте зараз
ЗСУ заблокували для РФ можливість ремонтувати субмарини у Чорному морі: чому це мегауспіх

ЗСУ заблокували для РФ можливість ремонтувати субмарини у Чорному морі: чому це мегауспіх

Ilona Kivva
Автор:
  • Сили оборони України 2 серпня 2024 року завдали ударів по тимчасово окупованому Криму. У порту Севастополя було успішно уражено підводний човен ЧФ РФ «Ростов-на-Дону».
  • Це вже вдруге українські воїни влучили у це судно. Вперше це сталося 13 вересня 2023 року. Тоді субмарина зазнала серйозних ушкоджень.
  • Севастопольський морський завод є основним ремонтним заводом підводних човнів у Чорному морі у РФ.

Повторний удар по «Ростову-на-Дону» доводить, що Сили оборони України здатні знищувати у Севастополі не тільки підводні човни, що стоять у сухому, а й ті, що перебувають на ремонті на плаву. Вихід субмарин з Чорного моря недоступний ворогу через перекриття Босфору Туреччиною, а чи не єдина альтернатива — завод, який ніколи не ремонтував таку техніку.

Заборона розповідає про наслідки успішної операції українських воїнів для ворога.

Удар по Севастополю 2 серпня: які результати

Сили оборони України 2 серпня 2024 року завдали ударів по тимчасово окупованому Криму. Операцію провели підрозділи ракетних військ, у взаємодії з Військово-морськими силами, повідомили у Генштабі ЗСУ.

У результаті було суттєво пошкодили чотири пускові установки зенітно-ракетного комплексу ворога «Триумф». Також у порту Севастополя успішно уражено підводний човен Чорноморського флоту РФ «Ростов-на-Дону». В результаті влучання субмарина затонула.

Супутникові знімки 13 судноремонтного заводу ЧФ Росії в Кілен-бухті у Севастополі: зверху до удару – 1 серпня, знизу після удару – 2 серпня. Скріншот: Крымский ветер/Telegram

Це вже вдруге українські воїни влучили у це судно. Вперше це сталося 13 вересня 2023 року. Тоді субмарина була пошкоджена у результаті удару крилатими ракетами Storm Shadow/SCALP по Севастопольському морському заводу імені Орджонікідзе (стояла у сухому доці). Вона зазнала серйозних ушкоджень: лише у червні 2024 року її змогли відремонтувати до стану, який дозволяв триматися на воді. 

Читати більше новин в Telegram
Наслідки удару по «Ростову-на-Дону» у 2023 році. Скріншот: Ukraine Weapons Tracker/X

Після цього підводний човен перевели у Кілен-бухту на ремонт (там знаходиться 13-й судноремонтний завод). Ймовірно, саме там він і був потоплений 2 серпня.

Затоплення субмарини Ростов-на-Дону: що означає

Успішне ураження російської субмарини у Севастополі свідчить про те, що у ворога немає можливості ремонтувати свої підводні човни у Чорному морі, вважають у Defense Express.

Річ у тім, що Севастопольський морський завод є основним ремонтним заводом підводних човнів у Чорному морі у РФ. А повторний удар доводить, що Сили оборони України здатні знищувати російські підводні човни у поки окупованому Севастополі, які знаходяться, не лише у сухому доці, а й на плаву (біля «стінки»). 

Раніше частину планових робіт також виконували на Кронштадтському морському заводі (знаходиться на острові Котлін у Фінській затоці Балтійського моря, за 30 км на захід від Санкт-Петербурга). Однак для цього потрібно було проводити субмарини навколо Європи.

«Зараз для всіх російських підводних човнів можливість виходу з Чорного моря відсутня через перекриття Босфору Туреччиною. Більше того, дуже сумнівна можливість їх втечі і через чорних хід — через Азовське море та Дон. А єдина можлива альтернатива — судноремонтний завод у Новоросійську, який ніколи не займався підводними човнами. Також це не профіль і для суднобудівних та ремонтних підприємств у Керчі, які також у зоні ураження на прикладі ‘Аскольда’», — пояснили військові аналітики.

Станом на початок серпня 2024 року у Чорному морі РФ тримає ще три субмарини того ж проєкту, що і «Ростов-на-Дону» — проєкту 636.3 «Варшавянка», або Improved Kilo:

  • Б-265 «Краснодар»;
  • Б-268 «Великий Новгород»;
  • Б-271 «Колпино».

Також є субмарина проєкту «Палтус» Б-871 «Алроса».

Підводний човен «Ростов-на-Дону». Фото: Defense Express

Всі вони залишились без можливості повноцінного ремонту, адже для ля цього їх необхідно загнати в окупований Севастополь — фактично під удар.

«Експлуатація всіх трьох ‘Варшавянок’ у РФ вкрай активна і частота їх ремонту та обслуговування вища за норми мирного часу. Більше того, навіть у бухті Новоросійська ворог їх тримає у напівзануреному стані. Звісно це не означає, що у РФ вже завтра всі підводні човни стануть у причалу. Більше того, скоріш за все, відсутність регламентних ремонтних робіт навряд взагалі змусить командування решток російського ЧФ щось змінити. Але виведення з ладу чотирьох підводних човнів РФ — це лише питання часу», — резюмували у Defense Express.

Підводні човни проєкту «Варшавянка»: характеристики

Субмарини проєкту 636.3 «Варшавянка», або Improved Kilo (всі кораблі однотипні) фактично є удосконаленими Росією версіями субмарин класу Kilo — одного з найуспішніших проєктів СРСР.

Техніка була розроблена для виконання протикорабельних і протичовнових місій на мілководді. Міноборони терористів стверджує, що вони є одними з найтихіших у світі. 

Короткі характеристики:

  • довжина — 74 м;
  • водотоннажність — понад 3 900 т;
  • робоча глибина — 240 м;
  • максимальна глибина — 300 м;
  • радіус дії — 7 500 морських миль (13 898 км);
  • крейсерська швидкість — 20 вузлів (37 км/год);, 
  • здатні патрулювати 45 днів;
  • екіпаж — 52 людини.

Усі підводні човни класу оснащені шістьма 21-дюймовими носовими апаратами, які можуть запускати торпеди або морські міни. Більшість з них також були оснащені пусковими для крилатих ракет типу Калібр («Ростов-на-Дону» один з них). Можуть одночасно нести до 18 торпед та чотирьох ракет.

Підводні човни класу Improved Kilo II вперше здійснили далекобійні атаки в Сирії в 2015 році. 

Раніше Заборона розповідала про ворожі ЗРК С-400 «Триумф». Це система ППО, яка є однією із найсучасніших в арсеналі РФ.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій