Читаєте зараз
У Великій Британії масові протести: який гучний злочин і фейк цьому передували

У Великій Британії масові протести: який гучний злочин і фейк цьому передували

Анастасія Могилевець
  • В липні-2024 у британському місті Саутпорт юнак із ножем увірвався до студії танців та вбив трьох дівчат.
  • Підозрюваний — уродженець Кардіффа, Уельс. Він походить з родини християн з Руанди.
  • Після злочину в багатьох містах Сполученого Королівства спалахнули мітинги ультраправих активістів.

Причиною масових протестів після злочину могла стати хибна інформація про фігуранта, яку активно поширювали у мережі. Серед іншого, було вказано начебто він нелегальний шукач притулку, який дістався країни на човні. Згодом на вулиці вийшли уже інші демонстранти — вони виступили проти дискримінації.

Заборона розповідає про мітинги у Великій Британії.

Контрпротести на підтримку біженців у Англії: що передувало

Активісти проти расизму масово зібралися у декількох містах Великої Британії 7 серпня. Саме на цей день були заплановані чергові ультраправі демонстрації проти нелегальної імміграції. Після попередніх інцидентів поліція та місцеві жителі готувалися до можливого насилля, пише BBC.

Правоохоронні сили були мобілізовані. У точках зборів мітингарів чергували тисячі силовиків, а на головних вулицях по всій Англії власники магазинів забивали дошками вікна та зачинялися передчасно.

Крім того, поліція радила адвокатам з імміграційних питань працювати вдома. В локальних чатах нібито поширювали списки адвокатських фірм і консультаційних агентств як можливих цілей.

Читати більше новин в Telegram

Втім, протягом дня було повідомлено лише про кілька арештів. Очікувані радикальні протести не відбулися масово. Натомість у Ліверпулі сотні людей зібралися біля офісу служби надання притулку, щоб підтримати біженців. Близько 1500 контрпротестувальників також згуртувалися в Бристолі. Вулиці заповнили члени профспілок тощо.

У Брайтоні вісім протестувальників зібралися біля будівлі, в якій начебто був офіс адвоката-фахівця із законодавства про громадянство та біженців. Після цього їх оточили 2000 контрпротестувальників і змусили сховатися біля будівлі, оточеної поліцією. 

В англійському місті Саутгемптоні декілька сотень людей скандували: «Расисти, йдіть додому» і «Расизм — геть з наших вулиць». Ще близько 10 активістів проти імміграції також прибули в цей район, однак правоохоронці тримали обидві групи окремо.

Масові ультраправі мітинги в Сполученому Королівстві: деталі

Перші масові заворушення відбулися в Ліверпулі, Халлі, Манчестері, Блекпулі, Сандерленді, Болтоні та інших містах. Так, під час мітингів у Ротергемі протестувальники намагалися підпалити готель, де проживали шукачі притулку, пише The Guardian.

Біля будівлі готелю Holiday Inn Express зібралося близько 700 людей. Вони розбили вікна та підпалили сходову клітку. Правоохоронці намагалися заспокоїти протестувальників, однак ті жбурляли в них пляшки, меблі, палки та розпилювали вогнегасники. Унаслідок цього постраждали щонайменше 10 поліцейських.

Тоді міністерка внутрішніх справ Іветт Купер заявила про повну підтримку поліції Південного Йоркширу урядом. Планувалося провести екстрене засідання. Відомо, що до вечора 6 серпня сутички порушників з поліцією сталися щонайменше в Белфасті, Брістолі, Дарлінгтоні та Плімуті. Затримано вже близько 400 учасників погромів. Приблизно 100 отримали звинувачення.

Уряд країни розпочав жорстку кампанію проти порушників. У в’язницях Англії та Північної Ірландії створять понад 500 додаткових місць для утримання заарештованих під час заворушень. Цю стратегію розробляли вже давно, кажуть посадовці, але її виконання прискорили з огляду на події.

Напад на дітей у Саутпорті 29 липня: хто підозрюваний

Злочин, що спричинив спалах жорстокості на вулицях Великої Британії, стався 29 липня. Тоді в Саутпорті, Англія, невідомий з ножем увірвався до студії танців та йоги для дітей. Унаслідок нападу три дівчинки віком 6, 7 та 9 років загинули, одна з них пішла з життя вже в лікарні. Ще 11 дітей і двоє дорослих постраждали, більшість з них перебували у важкому стані.

Правоохоронці підозрюють у вбивстві 17-річного Акселя Рудакубана, уродженця Кардіффу із сім’ї християн із Руанди. Він жив у місті Бенкс. Про мотиви нападника не повідомляють. 

Британська поліція не розглядає інцидент як пов’язаний з тероризмом. Там вважають, що нападник діяв наодинці. За словами свідка, юнак приїхав до центру Саутпорта на таксі та відмовився заплатити водію за проїзд. На його обличчі була маска.

Після цього користувачі соцмереж поширили неперевірену інформацію про те, що напад буцімто скоїв мусульманин, який начебто нелегально прибув до Великої Британії на човні. Після даних повідомлень ультраправі мітингарі розпочали свої демонстрації в містах по всіх куточках Сполученого Королівства.

«Поліція у своїх заявах всіляко уникає згадки про іслам та мусульман. Але із заяви регіональної ісламської організації та загального контексту зрозуміло, що заворушення влаштували люди, які вирішили, ніби юнак, заарештований за звинуваченням у вбивствах у дитячому клубі, — мусульманин та радикальний ісламіст», — кажуть у BBC.

Раніше Заборона розповідала про мітинги проти бюджетних реформ президента Аргентини Хавʼєра Мілея. Люди вважають, що реформи нашкодять громадянам країни.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій