Читаєте зараз
В Україні буде європейський протокол допомоги при інсульті: що зміниться 

В Україні буде європейський протокол допомоги при інсульті: що зміниться 

Анастасія Могилевець
  • Інсульт — друга за частотою причина смерті у світі. На ішемічні інсульти припадає понад 80% випадків.
  • Людей з цим захворюванням в Україні обстежуватимуть і лікуватимуть за оновленими протоколами.
  • Планується доставляти пацієнтів до медзакладів зі спеціалізованими інсультними відділами. Таких лікарень наразі 258.

При створенні протоколу орієнтувалися на європейську стратегію, розраховану до 2030 року. Мережу шпиталів, що фокусуються на терапії порушень мозкового кровообігу, хочуть розширити. Однак для української медичної системи це виклик.

Заборона розповідає про оновлення системи лікування інсульту в Україні.

Стандарт медичної допомоги при інсульті: зміни у 2024 році

МОЗ анонсувало оновлений стандарт лікування ішемічного інсульту. Зміни торкнуться, зокрема, шпиталів, де пацієнти проходитимуть терапію, розповів один з розробників протоколу — перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

«В Європі є чіткий план дій до 2030 року, який ми тримаємо у фокусі уваги. Питання зменшення захворюваності на інсульти, зменшення летальних випадків, реалізація ефективних і сучасних підходів у діагностиці та лікуванні інсультів – це виклик як для української медичної системи, так і загалом для світу», — каже посадовець.

Медична допомога при інсульті. Інфографіка: Укрінформ

Гостре порушення мозкового кровообігу — друга за частотою причина смерті в усьому світі. Близько 80-85% випадків припадає на ішемічні інсульти (патологія також відома як інфаркт мозку). Впродовж останніх років показники захворюваності в Україні погіршуються, кажуть медики. Так, у 2023 році, за даними профільного міністерства, кількість інсультів зросла на 16%. А з огляду на повномасштабну війну інсульти умовно молодшають на 10-15 років. Тобто, молоді люди будуть хворіти частіше, каже очільник відомства Віктор Ляшко.

Читати більше новин в Telegram

Очікується, що новий стандарт МОЗ визначить єдиний алгоритм дій для медичних працівників. Це своєю чергою може покращити якість послуг, що надають в державних лікарнях. 

Реформа, зокрема, впроваджує оновлені протоколи діагностики, лікування українців на догоспітальному і госпітальному етапах, а також під час їх реабілітації у закладах охорони здоров’я. За словами Дуброва, йде робота над розбудовою мережі лікарень з інсультними центрами та блоками. Там можна буде застосовувати сучасні методи лікування — наприклад, тромболізис та тромбектомію.

Порушення мозкового кровообігу: як розпізнати

Гостре порушення кровообігу у мозку спричиняє ушкодження тканин цього важливого органу. Інсульт виникає, коли судина блокується тромбом або розривається. Частина мозку не може отримати з кров’ю кисень та поживні речовини, розпочинається загибель його клітин. Захворювання може призвести до інвалідності та навіть смерті.

Щороку від недуги потерпають 15 млн людей по всій планеті. Як каже статистика, з них орієнтовно 5 млн помирають, 5 млн — отримують інвалідність, і ще 5 млн одужують. Близько 30% людей віком до 45 років не знають ознак небезпечного захворювання, повідомляє Центр громадського здоров’я.

Є перелік головних ознак інсульту:

  • мовлення — порушення вимови, сплутаність слів;
  • обличчя та міміка — раптова асиметрія обличчя або крива посмішка;
  • запаморочення — втрата рівноваги, координації при ходьбі, різкий головний біль (ніби від удару);
  • зір — раптове його погіршення, двоїння в очах;
  • відчуття в кінцівках — раптова слабкість, оніміння, частіше з однієї сторони, нестача сил підняти руки.

Отже, щоб розпізнати у потерпілого/потерпілої інсульт, попросіть його/її:

  • посміхнутися;
  • вимовити просте речення, на кшталт «Мене звати», «Я йду на роботу» тощо;
  • підняти руку, обидві руки;
  • висунути язик (при інсульті язик викривлений або повернутий);

Важливо! Якщо в людини виникає проблема з виконанням навіть одного із завдань, це означає великий ризик інсульту.

Раніше Заборона розповідала про причини, які можуть збільшити ризик виникнення деменції. Прості щоденні дії значно знижують ймовірність виникнення синдрому.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій