Не виплатили бойові або гроші на лікування: куди в Україні звертатися військовим

Анастасія Могилевець
  • Уповноважений ВРУ з прав людини має дев’ять основних напрямків роботи, серед них — права українських поліцейських та оборонців.
  • Робота омбудсмана не може бути припинена чи обмежена навіть під час дії воєнного стану в Україні.
  • В Україні також працюють над створенням військової поліції, одним із завдань якої має стати захист прав військовослужбовці.

Ветерани та члени їхніх сімей не завжди можуть належним чином користуватися усіма пільгами та соцгарантіями, що для них забезпечені. Причини різні — застарілість законодавчої бази, відсутність належних механізмів реалізації тощо. З усіх цих питань можна проконсультуватися з Уповноваженим з прав людини: є кілька способів, як це зробити.

Заборона розповідає про дії у випадку порушення прав військових або їхніх родичів.

Порушення прав воїнів та ветеранів ЗСУ: роз’яснення Верховної Ради

Уповноважений парламенту з прав людини Дмитро Лубінець контролює дотримання конституційних прав і свобод усіх громадян. Його робота стосується включно військовослужбовців, нагадали у Генеральному штабі ЗСУ.

Офіс має дев’ять основних напрямків роботи, один з них — захист прав людини в секторі безпеки та оборони. Йдеться про військових, правоохоронців, ветеранів війни, поневолених внаслідок збройної агресії РФ та зниклих безвісти людей, а також членів родин зазначених осіб.

«Водночас через низку об’єктивних причин ветерани та члени їхніх родин не завжди мають можливість належним чином реалізувати всі пільги та соціальні гарантії, визначені законодавством, з огляду на їх застарілість, відсутність належних механізмів реалізації тощо», — пояснюють в Офісі омбудсмана.

Читати більше новин в Telegram

Під час дії воєнного стану повноваження посадовця Верховної Ради, відповідального за дотримання прав людини, не можуть бути припинені чи обмежені. На цьому наголошує стаття 4 закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

Тому, якщо права військовослужбовця порушені, наприклад: не виплатили грошове забезпечення у повному обсязі (або взагалі) під час лікування за пораненням, несвоєчасно виплатили одноразову грошову допомогу за загиблого воїна ЗСУ тощо, можна звернутися по допомогу до Лубінця.

Як це зробити:

  • прийти за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • написати на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua; 
  • зателефонувати за номерами телефонів: 0 800 501 720; 044 299 74 08.

Військова поліція України та закон №10313: що за ініціативи

Українські депутати ще у серпні 2023 року почали роботу над законопроєктом про створення окремої структури у підпорядкуванні Міністерства оборони. У розробці брало участь Головне управління військової юстиції відомства, повідомили у МО України.

Законопроєкт №6569-д про створення військової поліції зареєстрували у травні 2024 року. Його офіційними ініціаторами стали семеро парламентарів:

  • шестеро від партії «Слуга народу»;
  • один від депутатської групи «Довіра».

Незрозуміло, чи саме над цією версією документа працювало Міноборони. Але 19 червня 2024 року ВРУ ухвалила його за основу 247 голосами. 

Як пояснювали у Міноборони, формування матиме назву військова поліція. Головною метою буде підтримка дисципліни серед захисників із ЗСУ, Міноборони та Державної спецслужби транспорту. Однак до основних завдань, окрім оперативно-розшукової діяльності, захисту державного майна, виконання покарань тощо входитиме також і захист прав самих військовослужбовців. 

Крім того, 21 березня 2024 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №10313. Він стосувався забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. В першому читанні  22 лютого за ухвалу документа проголосував 271 парламентар. Проте норми про заборону працівникам поліції поширювати інформацію через інтернет та соцмережі викликали суперечки у Раді. До другого читання ці положення вилучили.

Голосування за ініціативу №10313. Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Документ передбачає також можливість для захисників перебувати на лікуванні 12 місяців, включно з реабілітацією за кордоном. При цьому проходити ВЛК кожні 4 місяці тепер не потрібно. Відтепер законодавчо закріплено виплату у разі загибелі військового для його родини — 15 млн гривень. Президент Зеленський підписав документ у квітні 2024 року.

Раніше Заборона розповідала про шахрайську схему, направлену на родичів зниклих безвісти та полонених військових. Вберегтися можна, знаючи декілька правил.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій