Читаєте зараз
В Україні скасують золоті і срібні медалі у школах: чи справді це так

В Україні скасують золоті і срібні медалі у школах: чи справді це так

Ilona Kivva
Автор:
  • Практика вручення відзнак була запроваджена у школах СРСР у 1945 році і збереглася у більшості пострадянських держав.
  • В Україні до 2015 року вони надавали переваги під час вступу до вишів, але пільгу скасували.
  • Профільний комітет Верховної Ради визнав недоцільним централізоване виготовлення медалей за кошти держбюджету. 

Рішення комітету ВРУ не означає скасування медалей у школах. Йдеться про централізоване фінансування їх виготовлення. Навіть якщо український уряд затвердить зміни, школи і надалі можуть відзначати своїх найкращих випускників, але є нюанс.

Розповідаємо про ймовірні зміни для школярів з 2025 року. 

Відзнака за успіхи у навчанні: рішення комітету ВРУ

Комітет Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій 11 вересня 2024 року ухвалив рішення визнати недоцільним подальше централізоване виготовлення за кошти держбюджету золотих і срібних медалей для випускників шкіл. 

«З 2015 року золота чи срібна медаль не дає жодних переваг під час вступу до закладів вищої освіти. Таким чином, це така собі відзнака своєї рідної школи за успіхи у навчанні. Але чомусь досі медалі виготовляються за кошти держбюджету. При цьому кількість медалістів зростає вражаючими темпами: в 2019 році було 11.4 тисячі, а в 2024 – вже 24.8 тисячі. В 2024 році кількість медалістів склала майже 9.5% від загальної кількості випускників. Тобто, кожен десятий — медаліст. Всі дослідження показують падіння результатів навчання, а кількість медалістів зростає», — каже голова комітету ВРУ з питань освіти Сергій Бабак.

В 2024 році виготовлення медалей коштувало державному бюджету 2.936 млн гривень. На 2025 рік бюджетний запит на медалі склав 4.6 млн грн для золотих медалей і близько 1 млн грн для срібних. 

Читати більше новин в Telegram

Крім цього, списки медалістів формуються і передаються в лютому-березні — за декілька місяців до завершення навчання. Фактично, це означає, що наперед визначено, що потенційні медалісти будуть отримувати високі оцінки до кінця року, навіть якщо вони перестануть вчитися. За словами Бабака, така система сприяє недоброчесності. 

«Ми не відміняємо золоті і срібні медалі. Школи і надалі можуть відзначати своїх найкращих випускників медалями. Ми вважаємо недоцільним витрачати мільйони гривень платників податків на централізоване виготовлення медалей. Впевнені, що засновники шкіл (територіальні громади) зможуть собі дозволити виготовлення медалей своїм найкращим випускникам, якщо захочуть», — пояснив Сергій Бабак.

Важливо! Рішення комітету ВРУ фактично є рекомендаційним. Затвердити його ще має уряд.

Золоті та срібні медалі: критерії для учнів в Україні

Золоті та срібні медалі вручають лише у пострадянських країнах. Практика була запроваджена у школах СРСР 1945 році. 

Золотою медаллю нагороджуються випускники навчальних закладів, які за період навчання у старшій школі досягли високих успіхів у навчанні та за результатами семестрового, річного оцінювання і державної підсумкової атестації (ДПА) мають 10-12 балів з предметів навчального плану.

Срібною нагороджуються випускники навчальних закладів, які за результатами семестрового, річного оцінювання та ДПА мають 10-12 балів з більшості предметів та не нижче 9 балів не більше ніж з двох предметів навчального плану.

До 2015 року такі відзнаки надавали переваги під час вступу до закладу вищої освіти (додаткові бали), однак згодом таку пільгу для медалістів скасували. 

Раніше Заборона розповідала про реформу шкільної освіти в Україні та її тестування, яке почнеться вже у 2025 році. Одним із пунктів є чітке виокремлення старшої школи.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій