Читаєте зараз
Завдання із невідомими: як США можуть гарантувати Україні підтримку, якщо Трамп переможе

Завдання із невідомими: як США можуть гарантувати Україні підтримку, якщо Трамп переможе

Svitlana Hudkova

Україна хоче отримати гарантії безпеки та подальшої підтримки з боку Сполучених Штатів. Це запобіжний захід на майбутнє — аби адміністрація будь-якого президента (наразі мова про гіпотетичну перемогу Дональда Трампа) не змусила Київ укласти невигідну мирну угоду або припинити допомогу.

Якими можуть бути ці гарантії та чи закріплять їх в законодавстві, разом з експертами з’ясовувала редакторка Заборони Світлана Гудкова.


Бажаних гарантій не буде

Є побоювання, що результати виборів в США матимуть серйозний вплив на подальшу підтримку України в протистоянні з Росією. І вони не безпідставні, якщо крісло в Білому домі займе республіканець Дональд Трамп, який неодноразово висловлював неприйнятні для України пропозиції з досягнення миру з РФ.

Отже, Зеленський хоче отримати від Байдена запевнення в подальшій підтримці з боку Америки незалежно від результатів виборів. План українського президента, як стверджує видання The Times, полягає в наступному:

  • Прохання про надання західних гарантій безпеки на кшталт пакту про взаємну оборону під час вступу до НАТО (стаття 5).
  • Продовження операції в Курській області Росії як територіального козиря.
  • Прохання про надання «специфічного» сучасного озброєння.
  • Міжнародна фінансова допомога для зруйнованої економіки України.
Уріель Епштейн. Фото: Уріель Епштейн / Facebook

Чи зможе це пообіцяти Байден? Виконавчий директор американської некомерційної організації Renew Democracy Initiative (США) Уріель Епштейн каже, що попри цілковиту підтримку України адміністрацією діючого президента, гарантії взаємної оборони, які шукає Зеленський, дуже малоймовірно реалізуються при будь-якому американському президентові.

Читати більше новин в Telegram

«США не збираються брати на себе зобов’язання захищати країну, яка перебуває в стані активного конфлікту з одним зі своїх сусідів. Путін це знає. І це одна з причин, чому Росія нападає на такі країни, як Україна та Грузія — щоб стримати їх інтеграцію із Заходом. Варто також зазначити, що навіть із гарантіями безпеки ні в чому ніколи не можна бути впевненим на 100%. Стаття 5 НАТО є важливою для міжнародної безпеки, але ми повинні пам’ятати, що вона лише закликає членів вживати заходів, які вони вважають за необхідні для захисту союзника, що зазнає нападу. Це залишає простір для інтерпретацій, і лідер із неправильними намірами або недостатньою сміливістю може розчарувати Альянс», — пояснює він.

Запрошення в НАТО буде, але радіти рано

Олександр Краєв. Фото: Олександр Краєв / Facebook

Експерт Ради зовнішньої політики «Українська Призма» Олександр Краєв акцентує на тому, що «план перемоги» Зеленського підтримують обидва табори — адміністрація Байдена й команда Гарріс, та команда Трампа.

«Це наводить на думку, що, імовірно, це найбільш м’який та опосередкований спільний знаменник, який можна було знайти для того, щоб задовольнити всі сторони», — говорить американіст.

Краєв погоджується, що жодна країна Альянсу не хоче давати гарантії безпеки на кшталт 5 статті НАТО, але вони могли погодитись підтримати Україну по-іншому.

«Скоріше за все, Україну запросять до НАТО. Нас так чи інакше будуть тримати на цьому шляху, підтримувати в реформах та іншому, але безпосередньо членство в НАТО й пов’язані із цим гарантії відстрочуються. Це ті гарантії, які можуть діяти незалежно від результатів виборів у США. Якщо це буде в такому форматі, зрозуміло, чому план подобається і Байдену, і Трампу, і Гарріс. Він не зобов’язує ні до чого тут і зараз, не викликає прямий конфлікт із РФ, але рухає США до сильнішої позиції в цьому контексті», — пояснив думку експерт.

Розвивати двосторонню безпекову угоду зі США

Владислав Фарапонов. Фото: Владислав Фарапонов / Facebook

Голова «Інституту Американістики», аналітик «Інтерньюз-Україна» Владислав Фарапонов зазначає, що гарантії безпеки вже зафіксовані у двосторонній безпековій угоді, яку підписали Володимир Зеленський та Джо Байден.

І все, про що може бути домовлено між двома президентами на вересневій зустрічі, буде в рамках цього документу.

«Ця угода дуже вигідна для України. Її треба розвивати та розширювати конкретними партнерствами, безпекової та інституційною підтримкою. Ще можна просити американських законодавців реєструвати та приймати законопроєкти (як це було 2021 року) про заборону визнання тимчасово окупованої частини України як частину Росії. Або на кшталт декларації Помпео, ухваленої Держдепартаментом 2018 року, яка забороняє визнавати Крим російським. Тобто будь-які документи на рівні виконавчої та законодавчої влади хоча б у вигляді резолюцій можуть мати політичний ефект, який зобов’язує дотримуватися цих документів», — говорить американіст.

Фарапонов переконаний що ніяких нових безпекових документів після зустрічі Зеленського з Байденом розроблено не буде, так само як і навряд чи будуть вноситися зміни в діючий. Та експерт вкотре наголошує, що за двосторонньою безпековою угодою Україна має хороші гарантії. І треба наполягати на політичному зобов’язанні і з командою Гарріс, і з командою Трампа.

В іншому ж залізних гарантій ніхто запропонувати не зможе. Лише розширення співпраці на різних рівнях і за різними напрямками, на які не зможе впливати Трамп, якщо він стане президентом і вирішить не підтримувати Україну, додає американіст.

Зазначимо, що застереження експертів мають підґрунтя. Республіканець регулярно видає неприємні коментарі щодо України та війни. І чим ближче вибори, тим градус жорсткіше. Наприклад, виступаючи в Північній Кароліні Трамп сказав наступне: «Будь-яка угода, навіть найгірша, була б кращою, ніж те, що ми маємо зараз. Якби вони уклали погану угоду, було б набагато краще. Вони б відмовилися трохи, і всі були б живі, і кожна будівля була б на місці. Ми продовжуємо віддавати мільярди доларів людині, яка відмовляється укласти угоду, Зеленському. Немає такої угоди, яку він міг би укласти і яка не була б кращою, ніж те, що є зараз».

Підтримка України в законі США

Конгрес уже ухвалював закони, що обмежують дії президента у сфері міжнародної політики. Наприклад, закон, який забороняє президенту вийти з НАТО без схвалення Сенату. Він демонструє, що Конгрес може приймати подібні закони для підтримки довгострокових міжнародних зобов’язань.

Тож, теоретично американські законодавці можуть ухвалити документ, що передбачатиме надання довгострокової допомоги Україні. Але, по-перше, наразі такої політичної волі немає; по-друге, якби вона й була, цей крок матиме кілька важливих обмежень.

Хоча Конгрес контролює бюджет і може приймати рішення щодо фінансування військової допомоги, зовнішня політика та військові операції залишаються під значним контролем президента США. Це означає, що майбутні лідери можуть впливати на виконання такого закону або намагатися обмежити його дію через власні виконавчі повноваження. Щобільше, ухвалений закон може бути змінений або скасований майбутнім складом Конгресу.

Тож, на думку Фарапонова, збереження підтримки України Сполученими Штатами буде залежати від рівня підтримки з боку американського населення. «Оскільки в Палаті представників усе змінюється дуже швидко, бо там вибори кожні два роки, вони орієнтуються на своїх виборців. Якщо американці нас підтримуватимуть, Конгрес також нас підтримає», — резюмував експерт.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій