США передадуть ЗСУ потужні бомби до F-16: їх можливо перетворити на аналог Storm Shadow  

Ilona Kivva
Автор:
  • Президент США Джо Байден оголосив про виділення Україні оборонної допомоги на $7.9 мільярда. У пакет допомоги включили боєприпаси AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW). 
  • Це 500-кг малопомітна високоточна плануюча бомба, яка входить в арсенал переданих Україні європейських винищувачів F-16.
  • Максимальна складає 130 км, але при умові скиду з висоти у 8 км та швидкості 960 км/годину. ЗСУ не мають можливості застосовувати висотний політ, а на малих висотах дальність набагато нижча.

JSOW мають декілька важливих особливостей, у порівнянні з іншими плануючими бомбами: більша стійкість навігації до перешкод, висока малопомітність. Це може бути однією з причин передачі Україні. Також не виключено, що річ у бойових частинах: одна з версій бомби вкрай для ураження захищених об’єктів. Водночас є ще один варіант (менш ймовірний, але цілком реальний) — перетворення JSOW у крилату ракету із дальністю понад 500 кілометрів. 

Заборона розповідає про характеристики зброї, а також про перспективні випробування, які Штати провели у 2009 році.

$7.9 млрд від Штатів: що у пакеті допомоги

Президент США Джо Байден 26 вересня 2024 року оголосив про виділення Україні нової оборонної допомоги на $7.9 мільярда. Частину коштів, а саме $5.5 млрд, виділять в рамках президентських повноважень щодо скорочення озброєнь. Вони дозволяють Пентагону вилучати запаси безпосередньо з американських арсеналів. 

Ще $2.4 млрд буде забезпечено завдяки Ініціативі з надання безпекової допомоги Україні (USAI), тобто зброю замовлять у виробників. Завдяки цьому ЗСУ забезпечить додатковими засобами ППО, безпілотними авіаційними системами та боєприпасами класу «повітря — земля».

Також президент США доручив Пентагону відремонтувати й надати Україні додаткову батарею зенітних ракетних комплексів Patriot і ракети до них. Йдеться про сотні снарядів — Україна отримає їх впродовж 2025 року. Крім цього, Байден доручив розширити підготовку українських пілотів F-16 — ще 18 пілотів пройдуть навчання наступного року.

Читати більше новин в Telegram

Ще один типом боєприпасів, які включили у пакет допомоги, є AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW). Раніше про їх ймовірну передачу вже писали західні ЗМІ, посилаючись на інсайдерів, але вважалося, що вони будуть включені у пакет на $375 мільйонів, також оголошений 26 вересня.

JSOW: що за зброя

AGM-154 Joint Standoff Weapon — американська малопомітна високоточна плануюча бомба. Її вага становить близько 500 кілограмів. Боєприпас входить в арсенал переданих Україні європейських винищувачів F-16, тож може бути використаний без додаткових модернізацій та оновлень, пише Мілітарний.

F-16C Fighting Falcon скидає AGM-154 Joint Standoff Weapon. Фото: ВПС США через Raytheon Missiles & Defence

Бомба оснащена крилами та аеродинамічними поверхнями для коригування та збільшення дальності польоту. Максимальна складає 130 км, але при умові скиду з висоти у 8 км та швидкості 960 км/годину. Наведення виконується інерціальною системою з корекцією по GPS (пізні версії AGM-154С мають у своєму складі також інфрачервону головку самонаведення).

Є кілька модифікацій JSOW, які відрізняються бойовою частиною:

  • версія A — споряджена касетною бойовою частиною на 145 суббоєприпасів BLU-97/B кумулятивно-уламково-запалювального типу масою 1.5 кг кожен;
  • версія B — касетний боєприпас з шістьма суббоєприпасами BLU-108/B. Кожен суббоєприпас випускає чотири снаряди (загалом 24). Розробку цього варіанту було завершено, але ВМС США не закупили його, тому виробництво було відкладене;
  • версія C (флотська) — оснащена 225-кг бойовою частиною BROACH. Вона ідентична тій, що використовується на франко/британській крилатій ракеті Storm Shadow/SCALP і підходить для знищення укриттів та інших захищених об’єктів.

Винищувач F-16 може нести до чотирьох бомб JSOW. Їх підготовка та програмування відбуваються перед вильотом упродовж кількох хвилин.

AGM-154: який недолік для ЗСУ

Головна проблема використання боєприпасів ЗСУ полягає у тому, що Повітряні сили України не мають можливості застосовувати висотний політ через російські далекобійні ЗРК та перевагу у винищувачах. Через це всі плануючі бомби застосовуються українськими пілотами з режиму кабрування з маловисотного польоту, пише Defense Express

При запуску на малих висотах дальність AGM-154 обмежена 20-40 кілометрами.

«Дійсно існує питання щодо місця у строю AGM-154 JSOW і реальні причини чому саме їх було вирішено надати у межах допомоги. Можливо це пояснюється тим, що AGM-154 JSOW мають декілька важливих особливостей, у порівнянні з іншими плануючими бомбами. Це більша стійкість супутникової навігації до завад РЕБ, що вкрай важливо, бо стандартні версії JSOW мають лише інерціальну та супутникову системи навігації. Також JSOW зроблена з використанням технологій малопомітності», — кажуть експерти з озброєння.

Також не виключено, що причина передачі полягає у бойових частинах. Бомби будуть передавати їх запасів США, що зводить варіанти лише до касетної AGM-154A (якщо їх не утилізували) та AGM-154C для ураження захищених об’єктів. 

JSOW-ER: що це таке

Водночас є ще один варіант (менш ймовірний, але цілком реальний) — перетворення JSOW у крилату ракету із дальністю понад 500 кілометрів. Метод вже відпрацьований.

Так, ще у середині 2000-х років компанія Raytheon, яка розробила AGM-154, почала працювати над версією JSOW-ER. Це мала бути крилата ракета, створення шляхом додавання до бомби малогабаритного реактивного двигуна Pratt & Whitney TJ-150. Розробка навіть проходила льотні випробування у 2009 році.

JSOW-ER. Фото: Defense Express

«Проєкт не був реалізований через конкуренцію із крилатою ракетою AGM-158 JASSM від Lockheed Martin. А також, вочевидь, через те, що повітряні сили США зняли з озброєння AGM-154A JSOW у касетному виконанні у 2008 році, а припинили їх замовляти у 2005 році. ВМС США зрештою припинили фінансування, віддавши перевагу JASSM-ER із дальністю понад 900 кілометрів. Але головне те, що у США є реальне готове рішення з трансформації плануючої бомби. При цьому слід враховувати те, що JSOW це фактично літаючий контейнер, який дозволяє оснастити його і тепловізійною головкою самонаведення й іншими системами», — пояснили у Defense Express.

Раніше Заборона розповідала про американські ракети JASSM, які можуть посилити F-16. Вони призначені для ураження наземних цілей у глибокому тилу ворога.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій