Алкоголь небезпечніший, ніж вважалося: топ-5 фактів про шкоду для організму

Ilona Kivva
Автор:
  • Всесвітня організація охорони здоров’я у 2023 році оголосила, що не існує безпечної дози спиртних напоїв.
  • Щороку від вживання спиртних напоїв у світі помирають 2.6 млн людей. Це основний фактор ризику серед людей віком від 20 до 39 років. На випивку припадає 13% усіх смертей у цій віковій групі.
  • Деякі категорії людей піддаються ще більшому ризику.

Особливо відчутними наслідки вживання алкоголю можуть бути для жінок, а також людей літнього віку. Причина у сукупності багатьох факторів, наприклад, кількість в організмі води та ферментів, які метаболізують речовину. 

Заборона розповідає про висновки вчених.

Вплив спиртного на організм: цікаві факти

Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) класифікує алкоголь як канцероген групи 1, який пов’язують із ризиком розвитку раку порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, прямої кишки та молочних залоз. А Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у 2023 році оголосила, що не існує безпечної дози.

Тобто з кожним роком вчені знаходять все більше доказів того, що навіть помірне вживання спиртовмісних напоїв може бути шкідливішим, ніж вважалося. А деякі категорії людей піддаються ще й більшому ризику, ніж інші, пише National Geographic.

Топ-5 особливостей впливу алкоголю на організм:

Читати більше новин в Telegram
  • для жінок наслідки вживання набагато серйозніші — смертність серед жінок, пов’язана із випивкою зростає. Ризик захворіти на рак молочної залози протягом усього життя також підвищується на 9%, якщо випивати лише однієї склянки щодня. Випивка може вплинути і на фертильність та менопаузу. 

Вчені вважають, що такий ефект від спиртовмісних напоїв частково пов’язаний з тим, що жінки мають більше жирової тканини та менше води в організмі, ніж чоловіки з такою ж вагою. Це призводить до вищої концентрації алкоголю в крові.У жінок також менше ферментів, які метаболізують речовину, а гормональні коливання, як вважається, відіграють важливу роль у тому, як швидко розщеплюється спиртне.

  • з віком організм людини стає вразливішим — у всіх тілах з віком стає менше води. До того ж кількість ферментів, які допомагають метаболізувати алкоголь, з віком зменшується. Мозок також більш вразливий до впливу речовини.

«Якщо ви випиваєте стільки ж у 80 років, скільки в 30 років, рівень алкоголю в крові буде набагато вищим», — пояснила директорка Інституту дослідження проблем старіння Стайна та Центру здорового старіння Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Елісон Мур. 

  • вживання перед сном особливо шкідливе — вчені виявляють, що навіть келих вина може призвести до проблем.

«Сон призначений для того, щоб дати вам своєрідний серцевий відпочинок — частота серцевих скорочень падає, артеріальний тиск падає тощо. Але алкоголь прискорює частоту серцевих скорочень. Навіть невелика кількість може підтримувати частоту серцевих скорочень протягом чотирьох годин сну», — каже гендиректор науково-дослідного інституту MRI Global Ян Колрейн.

Також вживання спиртного перед сном може фрагментувати швидкий сон і підвищити ризик апное уві сні (тимчасове припинення дихальних рухів) та залежності.

  • випивати у літаку шкідливіше, ніж на Землі — дослідження у 2024 році показало, що алкоголь посилює вплив великої висоти на організм людей, створюючи додаткове навантаження на серцево-судинну систему. Він знижує рівень кисню в крові, посилюючи зневоднення та погіршуючи якість сну.

Для молодих людей вплив може бути непомітним, а от для літніх людей, а також тих, хто має захворювання серця чи легенів, це може бути вкрай небезпечно.

  • алкоголь викликає тривожність — він перешкоджає певним нейромедіаторам в організмі, які стримують тривогу. Навіть коли речовину виведено з організму, токсичний побічний продукт ацетальдегід може продовжувати занепокоєння та нервозність.

Смертність від алкоголю: дані ВООЗ

Щороку від вживання спиртних напоїв у світі помирають 2.6 млн людей, свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. З цієї кількості 2 млн чоловіків та 600 000 жінок. 

Алкоголь — основний фактор ризику передчасної смертності та інвалідності серед людей віком від 20 до 39 років. На нього припадає 13% усіх смертей у цій віковій групі.

Для прикладу, у 2019 році серед тих, хто вживав такі напої:

  • 1.6 млн людей померли від неінфекційних захворювань (з них 474 000 — від серцево-судинних захворювань);
  • 700 000 — від травм;ї
  • 300 000 — від інфекційних захворювань.

Загалом у світі понад 400 млн людей живуть з розладами, викликаними речовиною, ще більш як 200 млн з них мають від неї залежність. Ті, хто полюбляє такі напої, ризикують мати проблеми з печінкою, серцем, судинами та навіть захворіти на рак. Також у них вищий ризик розвитку психічних розладів та виникнення інших соціальних проблем.

Важливо! Зловживання шкодить не лише безпосередньо тим, хто п’є, але й іншим людям. У 2019 році 156 000 потерпілих загинули в ДТП, причиною яких стало водіння транспортного засобу в нетверезому стані.

Раніше Заборона розповідала про експеримент, який спростував поширений міф про алкоголь. Йшлося про те, що вживання спиртного посилює привабливість інших людей.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій