В Україні робитимуть надсучасні американські дрони Switchblade: чим вони круті 

Ilona Kivva
Автор:
  • Оборонний підрядник AeroVironment підписав угоду з українською компанією щодо локалізації виробництва дронів. Її ще має погодити уряд США.
  • Світчблейди є візитною карткою виробника. Вони зарекомендували себе під час бойових дій в Афганістані.
  • Українські захисники використовують безпілотники з 2022 року. 

Switchblade 600 — найновіша версія дрона, яку і планують робити в Україні. БпЛА здійснюють атаку за допомогою броньованої боєголовки, тому їх можна використовувати навіть проти танків. Однак українські воїни знайшли їм значно ефективніше застосування.

Заборона розповідає про угоду, а також про особливості безпілотників.

AeroVironment: угода з українською компанією

Американський оборонний підрядник AeroVironment підписав угоду з українською компанією щодо локалізації виробництва безпілотних літальних апаратів Switchblade 600. Українську компанію-підписантку не називають з міркувань безпеки, пише Мілітарний.

Договір уклали на Міжнародному форумі оборонних індустрій (DFNC2) в Києві. Співпраця буде поетапною.

«Це розпочнеться з того, що, по суті, будуть відправлені компоненти підсистем… Отже, все розпочнеться з дуже простої інтеграції. А потім з часом ми локалізуємо дедалі більше систем і вдосконалимо комплекс так, щоб він стала кращим, ніж є сьогодні», — розповів старший віцепрезидент і генеральний менеджер підрозділу баражуючих ударних систем AeroVironment Брет Хаш.

Читати більше новин в Telegram

Договір ще має погодити уряд Сполучених Штатів — на це може знадобитися близько 9 місяців. Подробиць відомо мало, але йдеться про обсяги у кілька тисяч Switchblade 600 на рік.

Хаш зазначив, що українські військові вже використовують безпілотники для ураження цілей вартістю $20-$25 млн, наприклад, систем протиповітряної оборони «Панцир» чи «С-300».

«Є деякі вражаючі відео у відкритих джерелах. На мою думку, справді важливо те, що хоча це і протитанкова ракета, та сама, що використовується в Javelin, вона не застосовується в Україні проти танків. Росіяни можуть регулярно замінювати танки. Але вони не можуть замінити дорогі системи протиповітряної оборони, тому що для роботи з електронікою є обмежена кількість технічних фахівців, — сказав він.

Також AeroVironment працює над тим, щоб захисники могли проходити навчання для роботи з БпЛА в Україні. Поки підготовка, відповідно до політики США, здійснюється в Польщі та інших дружніх державах.

Switchblade 600: характеристики

Switchblade — візитна картка Aerovironment. Останні є найновішою версією моделі. Вперше їх передали ЗСУ у квітні 2022 року. Обидві моделі є дронами-камікадзе, які створювалися для підтримки невеликих піхотних підрозділів під час бойових дій. 

Порівняння основних характеристик Switchblade 300 і Switchblade 600. Інфографіка: Заборона

Switchblade 600 суттєво відрізняються за габаритами: безпілотник важить 23 кг, але все одно є переносним. Він здатен пролетіти до 40 км за 20 хв, потім зависнути над ціллю ще на 20 хвилин. Атака здійснюється за допомогою броньованої боєголовки. Тобто ці дрони можна використовувати навіть проти танків. Ракету можна пілотувати вручну за допомогою сенсорного планшета.

Обидва варіанти також мають функцію вимкнення, за допомогою якої їхні оператори можуть припинити атаку навіть після їх відправки. Оператор дрона використовує сенсорну систему керування вогнем за допомогою планшета з можливістю пілотування ракети вручну.

Раніше Заборона розповідала про випробування українського реактивного безпілотника-перехоплювача Bullet, а також про те, чому вони досі рідкість.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій