Читаєте зараз
«Тут є над чим подумати й Україні»: чому ніхто не може зупинити Іран та Ізраїль?

«Тут є над чим подумати й Україні»: чому ніхто не може зупинити Іран та Ізраїль?

Svitlana Hudkova

Масштабний ракетний удар Ірану по військових об’єктах в Ізраїлі може перерости в масштабний конфлікт на Близькому Сході. Тель-Авів уже пообіцяв потужну відповідь Тегерану. І, на думку експертів, від результатів цієї атаки залежатиме подальший розвиток подій, як мінімум, в регіоні.

Детальніше — в матеріалі редакторки Заборони Світлана Гудкова.


Новий виток ескалації між Ізраїлем та Іраном

Ситуація на Близькому Сході загострилася після того, як Ізраїль 1 жовтня 2024 року розпочав наземну операцію в південному Лівані, уперше із 2006 року перетнувши кордон. Офіційний Тель-Авів називає цю операцію «обмеженою, локальною та цілеспрямованою», спрямованою проти угруповання Хезболла. Її мета — знищення об’єктів організації, включаючи тунелі та спостережні пункти, вздовж кордону та забезпечення повернення близько 60 тисяч жителів північного Ізраїлю, які були змушені покинути свої домівки через постійні напади.

Мапа тривог під час обстрілу Іраном Ізраїлю 1 жовтня 2024 року

Наземне вторгнення Ізраїлю в південний Ліван лише посилило тиск на Тегеран, — ключового союзника Хезболли — який почався після вбивства ізраїльською армією лідера терористичної організації Хасана Насралли під час авіаударів у Бейруті 27 вересня. Тож у відповідь Іран завдав масштабного ракетного удару по Ізраїлю. Тегеран заявив, що це була разова атака, але не виключив можливості нових дій у відповідь на подальшу ескалацію.

Війна на Близькому Сході неминуча?

На думку заступника директора Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова, Іран зараз набагато слабший, ніж у минулому, і він намагався діяти через проксі-сили, такі як Хезболла та ХАМАС.

Читати більше новин в Telegram
Сергій Данилов.
Фото: Сергій Данилов\Facebook

«Але Іран ніколи не надішле сухопутні війська для війни з Ізраїлем. Це виключено із зовнішніх та внутрішніх причин», — стверджує експерт.

Тегерану також не вдасться перемогти через ракетні обстріли. «Єдине, що вони можуть зробити, — це створити проблеми в Перській затоці, що боляче вдарить по світовій економіці», — говорить Данилов, додаючи, що це буде «пострілом у голову» для самого Ірану.

Проте можливість ескалації конфлікту зараз більш реальна, ніж у попередні періоди загострення. Бо градус емоцій, який може впливати на рішення Тель-Авіву та Тегерану, зараз набагато більший.

Офіційний акаунт Ізраїлю в мережі Х відповідає верховному лідеру Ірану Алі Хаменеї, натякаючи на смерть бригадного генерала КВІР Аббаса Нілфорушана та ватажка Хезболли Хасана

«Нетаньяху вважає, що він може зараз розв’язати проблему не просто Хезболли, а переформатувати безпекову ситуацію на Близькому Сході. Водночас Хезболла є найбільш важливою військово-політичною організацією та союзником Ісламської республіки. Убитий лідер Хезболли Хасан Насралла був майже рівний до самого Верховного лідера Ірану, і його вбивство досить серйозно послабило терористичну організацію. Тепер іранський військово-політичний істеблішмент в особі КВІР відчуває, що побудована за 40 років система може рухнути. На фоні низької легітимності влади в Ірані ситуація для них дуже важка. І їм треба буде або закручувати гайки в країні, або починати перебудову а-ля Горбачов, або починати війну — як спосіб консолідації та збереження своєї влади», — пояснює заступник директора Центру близькосхідних досліджень.

Удар по ядерному об’єкту

Ключовим фактором подальшого розвитку подій він вважає реакцію Ізраїлю на обстріл 1 жовтня. «Якщо ізраїльтяни зараз вдарять не по випадковому об’єкту, а по ядерному, і це завдасть значної шкоди, тоді ми станемо на крок ближче до регіональної війни», — попереджає експерт.

В’ячеслав Ліхачов.
Фото: В’ячеслав Ліхачов\Facebook

Сходознавець В’ячеслав Ліхачов додає, що порівняно з минулою відповіддю Ізраїлю, яка була менш потужною через вплив США, зараз вони психологічно та технологічно готові до більш рішучих кроків.

«Це можуть бути об’єкти енергетичної інфраструктури або навіть об’єкти ядерної інфраструктури. Або це будуть точкові удари з метою ліквідації окремих військових керівників, які відповідали за цей ракетний обстріл. А також залишки систем іранських ППО. Що б це не було, відповідь буде більш масштабною», — зазначає він.

І далі хід уже буде за Іраном, додає експерт: чи буде він готовий на цьому зупинитися або продовжуватиме йти до повноцінної війни, ризики розв’язання якої зараз набагато вищі, ніж це було у квітні-2024?

США стали заручниками Ізраїлю

Ситуація на міжнародній арені також корелює можливий розвиток подій. Виборча кампанія в США послаблює вплив Білого дому на дії Тель-Авіва. Ліхачов звертає увагу, що цього разу Ізраїль не повідомив США про свої наміри ліквідувати лідера Хезболли і про операції в Лівані. І це ставить адміністрацію Байдена в складне становище. Вашингтон не може не підтримати Ізраїль, але така підтримка непопулярна серед молодого електорату Демократичної партії, що є важливим для перемоги Камали Гарріс.

Чому США продовжують терпіти таку поведінку, зважаючи на те, що Ізраїль залежить від військової підтримки американців? «Дуже просто. Якщо ви заборгували банку 10 тисяч доларів, то це ви погано спите ночами. Але якщо ви заборгували мільярд, то ночами не спить уже директор банку. Іншими словами, американська підтримка — це не нагорода за зразкову поведінку, а результат побоювань, що Ізраїль почне поводитися ще гірше. І мені здається, що тут є над чим подумати й Україні», — каже Ліхачов.

Можливості вплинути на Іран для запобігання ескалації ще залишаються. Тегеран не має шансів на перемогу в повномасштабній війні з Ізраїлем, а новий президент Масуд Пезешкіян намагається налагодити відносини із Заходом. Однак гарантій, що Іран утримається від подальших кроків, немає.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій