Читаєте зараз
В України будуть французькі Mirage 2000: як саме винищувачі можуть посилити ЗСУ

В України будуть французькі Mirage 2000: як саме винищувачі можуть посилити ЗСУ

Ilona Kivva
Автор:
  • Президент Франції анонсував передачу літаків ще у червні 2024 року. Міністр оборони країни заявив, що поставки будуть на початку 2025 року.
  • Машини, ймовірно, збираються зробити більш стійкими до впливу російських засобів радіоелектронної боротьби
  • Ще у лютому 2023 року, коли фактично тільки формувалася літакова коаліція, Київ виділяв техніку як одну із найбільш затребуваних. 

Українські пілоти літатимуть на версії Mirage 2000-5. Це модернізований варіант, в якому повністю замінено електронне обладнання та озброєння. Він спроможний значно посилити технічний потенціал Повітряних сил ЗСУ, адже його можна розглядати не лише як винищувач, але і як ударний літак.

Заборона розповідає про можливості французької техніки. 

Літаки від Франції: що і коли передадуть ЗСУ

Франція надасть України винищувачі Mirage 2000 на початку 2025 року. Літаки будуть оснащені новою технікою: ракетами для повітряно-земляного бою та захистом від радіоелектронної боротьби, заявив міністр оборони країни Себастьян Лекорню.

Підготовка українських пілотів та механіків триває.

«Вочевидь, машину збираються зробити більш стійкою до впливу російських засобів радіоелектронної боротьби. Це може стосуватися, як роботи навігаційних систем, так і бортової РЛС літака, так і систем зв’язку. І хоча реальний перелік робіт невідомий, але він є дійсно вкрай важливим», — зауважили експерти з Defense Express.

Читати більше новин в Telegram

Зазначимо, що президент Франції Емманюель Макрон анонсував передачу ЗСУ винищувачів ще у червні 2024 року. Йшлося про версію Mirage 2000-5, але точна кількість техніки, яку готують, не називалася.

Mirage 2000-5: чим особлива версія літака

Міраж  — багатоцільовий бойовий винищувач французької авіакомпанії Dassault Aviation. Це досить застаріла техніка, яка була взята на озброєння ще у 1984 році. З того часу було випущено близько 600 одиниць. Виробництво припинили у 2007 році.

Версія 2000-5 — це модернізований варіант. Вдосконалення включало повну заміну електронного обладнання та озброєння, що перетворило літак на один із найякісніших.

Зокрема, покращені винищувачі можуть оснащуватись ракетами класу «повітря-повітря» сімейства MICA. Зброя має комбіноване наведення і залежно від модифікації може бити до 60 кілометрів. Літаки у цій версії також можуть використовувати некеровані та керовані авіабомби. Модифікація виготовлялась протягом 1990-х – 2000-х років. 

Mirage 2000-5. Фото: Повітряні сили Франції

Mirage 2000-5, безумовно, спроможний посилити обмежений технічний потенціал Повітряних сил ЗСУ. Французький літак в умовах сучасної війни можна розглядати не лише як винищувач, але і як ударний літак, що здатен нести на борту важке озброєння та відпрацювати крилатими ракетами по наземних цілях. Нині в Повітряних силах ЗСУ таку функцію виконує радянський бомбардувальник Су-24. Mirage 2000-5 могли б стати хорошою альтернативою. До того ж французька техніка значно маневровніша за «Сушки» і має дальність дії 1550 км проти 560 кілометрів. 

Раніше Заборона розповідала про винищувачі МіГ-29, які Польща може передати Україні, а також про домовленості Варшави та Києва.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій