«Малевич»: українська стрічка про художника, опір та ідентичність

Yevheniia Kostina
  • «Малевич» ― українсько-сербсько-італійсько-швейцарська копродукція, що розповідає про життя відомого художника-авангардиста, зачинателя супрематизму.
  • Головні ролі у фільмі зіграли зірки Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.
  • Українська фестивальна премʼєра стрічки відбудеться 1 листопада 2024 року у межах Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

На відміну від класичного поняття байопіку, «Малевич» не має чіткої, хронологічної структури. Стрічка складається з декількох частин ― «квадратів», кожен із яких описує важливий період із життя митця: з історій та епізодів, переплетених часом.

Заборона розповідає про прийом-відсилку до екстраординарного стилю творчості Казимира Малевича, а також про стрічку, створену під час великої війни.


Malevych: сюжет та сенси

Сюжет фільму охоплює період ранньої творчості видатного авангардиста, уродженця Києва: від знаменитої виставки «0,10», яка стає вирішальною на шляху, до роботи в Художньому інституті, де художник наважується відобразити Голодомор, який бачив на власні очі під час експедицій до українського села. Усе це обрамлено канвою сучасної боротьби за національну ідентичність в російсько-українській війні.

Казимир Малевич народився 23 лютого 1879 року в Києві. В 1930 році його заарештували за начебто шпигунство на користь поляків. Більшовики катували його, вприскуючи в сечогінний канал воду. Це спричинило рак простати, що вбив художника 15 травня 1935 року.

У цьому полягає одна з головних ідей стрічки ― змінюються часи та політичні диктатори, проте незмінними є імперіалістські спроби Росії приборкати прагнення українців до свободи.

Читати більше новин в Telegram

«Для мене важливо саме пояснювати сенс, що ця війна не просто війна Путіна, а що це війна, яка триває вже декілька століть. Що це постійне бажання імперіалістичного режиму в Росії знищити українську ідентичність і українську культуру. Це дуже мало хто знає з іноземців, на жаль», ― ділиться режисерка та співавторка сценарію фільму Дарʼя Онищенко.

Образ кінематографічного Малевича формувався завдяки архівним матеріалам, документальним фотографіям, спогадам колег, учнів та друзів митця. Під час написання сценарію творці присвятили багато часу спілкуванню з мистецтвознавцями, а також з родичами художника. 

Хто працював над фільмом про Малевича 

Зйомки стрічки мали завершитись в березні 2022 року, але були перенесені через повномасштабне вторгнення РФ. Авторів стрічки розкидало по світу, а оператор, який мав знімати фільм, — Сергій Михальчук — опинився на передовій.

Ідея фільму належить Анні Паленчук ― українській продюсерці та сценаристці. У команді з Дарією Онищенко, яка виступила режисеркою стрічки, був написаний сценарій до фільму. Продюсерками виступили Марі Каель, Анна Паленчук та Дарія Онищенко; креативною продюсеркою ― Тетяна Філевська, відома українська мистецтвознавиця, авторка декількох книжок про зв’язок Малевича з Україною. Серед копродюсерів ― представники Сербії, Італії та Швейцарії. Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Ірма Вітовська-Ванца у фільмі «Малевич». Фото надано командою комунікаційного супроводу стрічки

Головні ролі у фільмі зіграли українські актори ― зірки Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка:

  • Віталій Ажнов. Для нього втілення Малевича стало першою головною роллю в ігровому кіно;
  • Христина Корчинська (Федорак);
  • Марина Кошкіна. Акторка здобула Золоту Дзиґу за головну роль у попередньому фільмі Дарʼї Онищенко ― «Забуті»;
  • Олександр Новіков.

Також у стрічці взяли участь Олексій Горбунов, Ірма Вітовська-Ванца, Костянтин Темляк та Дарія Творонович. Епізодичні ролі зіграли актори Олександр Рудинський, Марія Рудинська, Наталія Васько, Ніна Ніжерадзе, Віктор Сарайкін та Сергій Смеян.

Раніше Заборона розповідала про фільм «Учень. Історія Трампа», вихід до президентських виборів якого команда республіканця намагалася всіляко перешкодити.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій