Читаєте зараз
В США помер Фетхуллах Ґюлен: як союзник Ердогана став його ворогом

В США помер Фетхуллах Ґюлен: як союзник Ердогана став його ворогом

Ilona Kivva
Автор:
  • Фетхуллах Ґюлен помер в США, де 25 років жив у вигнанні.
  • Він підтримував філософію, яка поєднувала містичну форму ісламу суфізм із захистом демократії, освіти, науки та міжконфесійного діалогу.
  • Влада Туреччини вважає його терористом, а його організацію Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) — терористичною.

Фетхуллах Ґюлен довгий час був союзником Реджепа Таїпа Ердогана, але у боротьбі за вплив став ворогом. Він назвав Ердогана авторитаристом, який прагне накопичувати владу та придушувати інакомислення.

Заборона розповідає про вкрай важливу постать, яка зіграла одну з ключових ролей в політичній моделі Туреччини.


Фетхуллах Ґюлен: біографія

Фетхуллах Ґюлен жив у США з 1999 року, коли приїхав на лікування. У 2000 році турецька влада звинуватила його в керівництві ісламістською змовою з метою повалення світської форми правління в країні та створення релігійної держави. Згодом його було виправдано, але він так і не повернувся на батьківщину. Ґюлен жив в ісламському центрі в горах Поконо в Пенсільванії.

Він мав деменцію, а також ниркову недостатність і діабет, напередодні смерті 20 жовтня 2024 року його перевезли в лікарню, де він і помер.

Ґюлена перевозять у лікарню. Фото: NTV

Фетхуллах Ґюлен народився в Ерзурумі (схід Туреччини). Офіційною датою його народження вважається 27 квітня 1941 року, але також називається 1938 рік.

Читати більше новин в Telegram

Ґюлен здобув освіту імама (молитовний провідник). Він проповідував толерантність і діалог між релігіями; вірив, що релігія і наука можуть йти поруч. Його віра в злиття ісламу із західними цінностями та турецьким націоналізмом зробила мільйони людей його послідовниками протягом десятиліть.

Він довгий час утримувався від відкритої підтримки будь-якої політичної партії, але його рух уклав фактичний союз з Ердоганом проти старої гвардії країни, яка складалася з вірних секуляристів, які підтримувалися військовими, а медіа-імперія підтримала ісламсько орієнтований уряд Ердогана.

Ґюленісти допомогли правлячій партії виграти кілька виборів. Але альянс двох лідерів почав руйнуватися після того, як рух розкритикував політику уряду та викрив передбачувану корупцію серед найближчого оточення Ердогана.

Мережа впливу руху Ґюлена Хізмет («служіння») була винятковою: повсюди відкривалися благодійні фонди, інститути, лікарні, банки, профасоціації та школи. В Туреччині деякий час неможливо було потрапити на керівні посади або в крісло чиновника без освіти саме в закладах Ґюлена. Пізніше це стало вироком.

Переворот 2016 року

В ніч проти 15 липня 2016 року сталася спроба повалити режим Ердогана. За ‘революцією стояли військові: вони почали операцію з головних баз Туреччини, використавши танки, бойові літаки та гелікоптери.

Під час заворушень загинула 251 людина, ще близько 2200 отримали поранення. Також було вбито близько 35 ймовірних змовників.

В організації спроби військового перевороту Ердоган звинуватив саме Ґюлена, який своєю чергою категорично заперечував свою причетність, а його прихильники відкидали звинувачення як смішні та політично мотивовані. Туреччина внесла Ґюлена в список найбільш розшукуваних і вимагала його екстрадиції, але Сполучені Штати не виявили бажання відправити його назад, заявивши, що їм потрібні додаткові докази. Ґюлен ніколи не був звинувачений у злочинах у США, і він послідовно засуджував тероризм, а також змовників.

Фетхуллах Ґюлен. Фото: TasnimNews

У Туреччині рух FETÖ зазнав широкого придушення. Уряд заарештував десятки тисяч людей за їх нібито причетність до змови державного перевороту, звільнив понад 130 000 підозрюваних прихильників з державної служби та понад 23 000 з військових. А також закрив сотні підприємств, шкіл і медіа-організацій, пов’язаних з Ґюленом.

«Останній рік [2016-2017] сильно вплинув на мене. Сотні тисяч невинних громадян Туреччини були покарані просто тому, що уряд вирішив, що вони якимось чином пов’язані зі мною чи рухом Хізмет, і розглядає цей передбачуваний зв’язок як злочин», — коментував Фетхуллах Ґюлен.

Раніше Заборона розповідала про ліквідацію військовими Ізраїля одного з лідерів-засновників ХАМАС Яхья Сінвара.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій