'
Читаєте зараз
Не лише кокаїн: Які наркотики впливають на поп-культуру

Не лише кокаїн: Які наркотики впливають на поп-культуру

Аня Білоус
Автор:

Можна це визнавати чи інгорувати, та наркотичні препарати повпливали на творчість багатьох діячів культури. Їх вживали, а інколи навіть оспівували видатні письменники, режисери, художники та музиканти. Американське видання Vulture склало список наркотиків, котрі здійснили значний вплив на поп-культуру.

 

Аддерол

(за рецептом)

Препарат, що пригнічує аппетит. В Америці він продається виключно за рецептом лікаря. Аддерол стимулює центральну нервову систему та робить людину енергійнішою.

Американський репер Денні Браун повідомив виданню Complex у 2012 році, що він постійно пише тексти і виступає під дією аддерону. Також у любові до наркотику зізнавася китайський письменник Тао Лінь. Одного разу він розповів, що “не відпочиває цілу день і цілу ніч”, поки пише книгу.

https://www.youtube.com/watch?v=jwqJym5rjqA

 

Алкоголь

(легальний)

Алкогольні напої займають окреме місце у історії людства. Деякі археологічні знахідки свідчать про те, що людство почало їх вживати ще за часів неоліту. Двома найстарішими напоями вважають пиво і вино. Алкоголь давно став джелелом бескінечної кількості образів, втілених у мистецтві.

Про алкоголь багато писали Вільям Фолкнер, Дороті Паркер, Стівен Кінг, Ернест Хемінгвей та інші.

Кокаїн

(нелегальний)

Білий кристалічний порошок. Він бадьорить, додає активності та впевненості у собі. Загалом, уже з ним добре, окрім сильної залежності, від якої майже неможливо позбутись.

У поп-культурі кокаїн асоціюється із заможним способом життя. Це не важко пояснити його високою ціною у більшості країн світу. Великої популярності наркотик набув серед рок-музикантів.

“Можете вважати, що я знюхав половину Перу”, – одного разу сказав Стів Тайлер, вокаліст гурта Aerosmith.

 

Екстазі

(нелегальний)

Цей наркотик також називають MDMA (метилендіоксиметамфетамін).  Це напівсентитична сполука, яка викликає почуття ейфорії, інтимної близькості та довіри по відношенню до інших людей, а також здатність знижувати почуття страху та занепокоєння.

Американці вигадали ще одне ім’я для екстазі і часом називають його моллі. У 2013 році Майлі Сайрус випустила пісню We Can’t Stop, у якій розповіла, як вони “розважаються всю ніч під моллі”. Та набагато раніше за неї у коханні до наркотику зізнався шотландський письменник Ірвін Уелш. У 1996 році він випустив роман “Екстазі. Три історії про любов до хімії”.

 

Фентаніл

(за рецептом)

Синтетичний опіоїд, схожий за дією на морфін. Викликає почуття ейфорії та розслабляє людину. У 2017 році він призвів до кількості передозувань, що значно вища ніж від будь-якого іншого препарату.

Фентаніл вживали такі відомі виконавці, як Принс, Том Петті та Долорес Д’Ріордан. У кінці минулого року від передозування перепаратом загинув репер Lil Peep.

 

 

Повний список можна подивитись тут.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій