'
Читаєте зараз
Януковичу повідомили про підозру за створення злочинної групи, що діяла в останні дні Революції Гідності

Януковичу повідомили про підозру за створення злочинної групи, що діяла в останні дні Революції Гідності

Yevhen Koziarin
Віктор Янукович
  • Група здійснювала злочини в останні дні Революції Гідності.
  • ДБР звинувачує групу Януковича і Ко за шістьма статтями.
  • До складу угруповання також входили посадовці МВС, СБУ та ЗСУ. 

5 листопада 2021 року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру четвертому президенту України Віктору Януковичу. Його звинувачують у створенні організованої злочинної групи під час подій Революції Гідності.

Заборона розповідає, що саме інкримінують Януковичу та про інші справи, в яких фігурує президент.


Групі Януковича інкримінують вбивства та теракт під час Майдану 

За версією слідства, до складу організованої злочинної входили ексвисокопосадовці Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки та Збройних сил України.

«Всі вони підозрюються у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів  під час масових акцій протесту, які проходили у центрі Києва з 18 по 20 лютого 2014 року», — йдеться у пресрелізі ДБР.

Злочинній групі на чолі з Януковичем інкримінують: 

Читати більше новин в Telegram
  • вчинення теракту, який призвів до загибелі людей (ст.258 КК України);
  • умисні вбивства, замахи на вбивства та спричинення учасникам Революції Гідності тілесних ушкоджень різної тяжкості з використанням вогнепальної зброї та спецзасобів (ст. 15. ст.115. ст 121 КК України);
  • перевищення влади та повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням зброї та спецзасобів і спричинило тяжкі наслідки правам та інтересам громадян, юридичних осіб, державним та громадським інтересам (ст. 365 КК України); 
  • незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій (ст. 340 КК України).  

«Встановлено, що через дії цієї організованої злочинної групи лише у зазначений період загинуло 76 громадян та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості», — йдеться у пресрелізі ДБР.  

Там нагадали, що 2 серпня 2021 року отримали дозвіл суду на заочне досудове розслідування стосовно головного Януковича.

«Збираються докази для повідомлення про підозру іншим учасникам організованої групи на чолі з четвертим президентом України за вчинення злочинів стосовно учасників акцій протесту у 2013–2014 роках», — заявили правоохоронці.

Справи проти Януковича

У Віктора Януковича є один вирок. У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі за державну зраду, пособництво владі РФ в діях, вчинених задля зміни меж території України і ведення агресивної війни. Вирок підтвердили у апеляції, зараз справу розглядає Верховний Суд.

Щодо Януковича триває розслідування у справі про узурпацію влади через Конституційний суд, який у 2010 році визнав неконституційною реформу Конституції 2004 року. У цій справі бувшому гаранту загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Довічне ув’язнення загрожує Януковичу у окремій справі про розгін Майдану — за накази керівникам правоохоронних органів застосувувати зброю та спецзасоби до мирних учасників протесту. Там також триває розслідування.

Януковича заочно арештували в справі про заволодіння комплексом «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» на суму понад 540 млн гривень. У цій справі йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Раніше Заборона розповіла про підозру дружині екснардепа та колишнього командиру батальйону «Донбас»Семену Семенченку.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій