'
Читаєте зараз
РФ засмітила космос уламками свого супутника. Під загрозою опинилася місія МКС

РФ засмітила космос уламками свого супутника. Під загрозою опинилася місія МКС

Markiian Oliiarnyk
Міжнародна космічна станція
  • Російська Федерація знищила свій власний супутник в межах випробування протисупутникової зброї.
  • Внаслідок дій РФ утворилося кілька тисяч небезпечних уламків сміття, яке ледь не зачепило МКС.
  • Нагадуємо про місію Lucy від NASA щодо освоєння троянських астероїдів Юпітера.

Російська Федерація засмітила космічний простір довкола Землі уламками старого радянського супутника, який був знищений внаслідок випробувань протисупутникового озброєння. Уламки кружляють на траєкторії польоту Міжнародної космічної станції (МКС), що змусило астронавтів призупинити місію і сховатися на кораблях. У NASA звинуватили Росію у безвідповідальності та дестабілізації міжнародних відносин у космічній галузі.

Заборона розповідає про протисупутникові випробування Російської Федерації, які поставили під загрозу місію МКС.


Знищення російського супутника «Космос-1408»

Російська Федерація знищила один зі своїх орбітальних супутників класу «Цілина-Д» під назвою «Космос-1408» в межах програми випробування протисупутникової зброї (Anti-satellite weapon, ASAT), пише The Verge. Внаслідок зіткнення балістичної ракети з об’єктом утворилося понад 1500 великих уламків космічного сміття і близько 100 тисяч — дрібних. Вони що 90 хвилин перетинаються з траєкторією польоту МКС.

До екіпажу Міжнародної космічної станції станом на 16 листопада 2021 року входять сім астронавтів (двоє з них — росіяни). За повідомленням Роскосмосу, через загрозу зіткнення зі сміттям їм довелося сховатися на кораблях Crew Dragon і «Союз».

«Це випробування значно підвищить ризик для астронавтів і космонавтів на Міжнародній космічній станції, а також для інших видів космічних польотів. Небезпечна та безвідповідальна поведінка Росії ставить під загрозу довгострокову стійкість нашого космосу», — йдеться у заяві речника Держдепартаменту США Неда Прайса.

Читати більше новин в Telegram
Радянський супутник класу «Цілина-Д». Фото: Anatoly Zak/RussianSpaceWeb

У вівторок, 16 листопада, Міноборони Росії підтвердило проведення випробовувань та ліквідацію старого радянського супутника, пише BBC. Втім, представники країни-агресора заявили, що уламки космічного апарату не несуть жодної загрози ні МКС, ані іншим супутникам. 

Адміністратор NASA Білл Нельсон прокоментував інцидент зі знищенням космічного апарату «Космос-1408» зі словами: «Я обурений цією безвідповідальною та дестабілізаційною дією. З її довгою та багаторічною  космічною історією неможливо уявити, щоб Росія поставила під загрозу не лише американських та міжнародних астронавтів-партнерів на МКС, а й своїх власних космонавтів».

Випробування протисупутникової зброї

США засудили випробування ASAT Росією. Зокрема за те, що російська влада не попередила Штати про свої наміри проводити випробування.

Масштабні випробування протисупутникового озброєння часто вважаються на міжнародній арені політично вмотивованими кроками, щоб показати свою здатність виводити з ладу ворожі супутники.

Іноді уламки сміття можуть залишатися на орбіті Землі протягом років, загрожуючи функціонуванню супутників. До того ж об’єкти на орбіті Землі рухаються зі швидкістю понад 17 500 миль/год, тому зіткнення важливих космічних апаратів з дрібними уламками найчастіше призводять до руйнування й утворення нового сміття. 

Концепт-арт NASA щодо космічного сміття на орбіті Землі. Фото: JohanSwanepoel/Depositphotos

Раніше вже проводилися такі випробування різними космічними країнами, внаслідок яких утворювалося багато небезпечних уламків. У 2007 році свої системи ASAT випробував Китай, у 2008 році — США, а у 2019 — Індія. За даними The Verge, Росія у 2020 році провела два випробування протисупутникового озброєння, однак тоді не було знищено жодного космічного об’єкта.

Раніше Заборона розповідала про проєкт Lucy від NASA, метою якої є вивчення раніше не досліджуваних троянських астероїдів поблизу Юпітера.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій