'
Читаєте зараз
Чорний список росіян в Україні. Конституційний суд після трьох років поставив крапку

Чорний список росіян в Україні. Конституційний суд після трьох років поставив крапку

Markiian Oliiarnyk
Війна на Донбасі
  • КСУ визнав законним складання списка тих, хто загрожує національній безпеці України
  • Конституційним є й заборона показу російських фільмів та серіалів.
  • Суддям знадобилося три роки на розгляду питань. 

Складання списку осіб, що загрожує національній безпеці України, є конституційною. Як і заборона показу серіалів та фільмів виробництва країни-агресора на українському телебаченні та в кіно. Тож законодавство продовжує діяти, відповідно, в силі й всі пункти двох законів, що були ухвалені ще в 2015 році.

Заборона розповідає детальніше про рішення великої палати Конституційного суду України.


В Україні заборонені всі фільми й серіали з РФ, вироблені з 2014 року

21 грудня 2021 року Конституційний суд після трьох років розгляду визнав конституційними положення законів «Про телебачення та радіомовлення» і «Про кінематографію», повідомила пресслужба КСУ. Ці положення стосуються заборони показу російських фільмів та серіалів в Україні. Також суд визнав законним складення списку осіб, які загрожують національній безпеці України.

Положення законів заперечували 47 народних депутатів, вони у 2018 році звернулися із позовом до Конституційного суду щодо законності обмежень.

Представниця Верховної Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря пояснила, що наступне законно й, відповідно, дія продовжена:

Читати більше новин в Telegram
  • центральний орган виконавчої влади [міністерства, нацагентства, тощо] складає перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України;
  • не допускається використання телерадіоорганізацій, в тому числі і для трансляції фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач, одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Його складає Міністерство культури й інформаційної політики України;
  • забороняється трансляція пропагандистських фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора з 1991 року;
  • заборона розповсюджується на всі фільми, вироблені та/або вперше оприлюднені (демонстровані) країною-агресором після 1 січня 2014 року.

Звернення до Конституційного суду

Верховна Рада України заборонила трансляцію російських фільмів та серіалів, які було створено після 1991 року, у 2015 році.

Із позовом до Конституційного суду щодо конституційності такого обмеження у 2018 році звернулося 47 народних депутатів, здебільшого з тогочасного «Опозиційного блоку». Більшість їхніх претензій стосувалися переліку осіб, так званого чорного списку людей, які несуть загрозу національній безпеці України. До цього переліку осіб Мінкульт України вносить музикантів, режисерів, акторів та інших представників культури, які публічно виступали\виступають проти суверенітету України. За даними на 4.11.2021 в списку 208 росіян.

Також депутати оскаржували положення закону про заборону російських фільмів за участю осіб із чорного списку і заборону на показ фільмів та серіалів виготовленими юридичними чи фізичними особами держави-агресора.

Раніше Заборона розповідала про те, як таліби заборонили показувати художні фільми та серіали за участю жінок та якими є нові правила телерадіомовлення в Афганістані. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій