'
Читаєте зараз
Хакери атакували «Дію»

Хакери атакували «Дію»

Iryna Troian
Автор:
Кибератаки
  • Хакери масово атакували українські урядові сайти, серед яких і сайт застосунку «Дія».
  • Після зламу на деяких сайтах з’явилися антиукраїнське повідомлення трьома мовами.
  • В СБУ повідомили щодо зникнення персональних даних українців.

У ніч з 13 на 14 січня 2022 року в Україні сталася масова хакерська атака на урядові сайти. Зокрема, зламали сайти Кабінету міністрів, Міністерства закордонних справ, Державної служби надзвичайних ситуацій, застосунку «Дія» тощо.

Заборона розповідає про масову кібератаку українських урядових сайтів.


Сайти українських міністерств зламали хакери: що відомо

В Україні у ніч з 13 на 14 січня 2022 року хакери атакували вебсайти низки державних органів влади, розповів речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

«Внаслідок масованої хакерської атаки веб-сайти МЗС та низки інших державних органів тимчасово не працюють. Наші спеціалісти вже займаються відновленням роботи ІТ-систем. Перепрошуємо за можливі незручності», — повідомив речник МЗС. 

Також хакери атакували сайти Кабінету міністрів України, ДСНС, Міністерства освіти і науки, Міністерства енергетики, Міністерства аграрної політики та продовольства України та ін. 

Читати більше новин в Telegram

Зламали й сайт застосунку «Дія», там розміщена така інформація: «Сервіс тимчасово недоступний. В зв’язку з необхідністю проведення планових технічних робіт доступ до Кабінету тимчасово обмежений. Приносимо вибачення за незручності. Спробуйте, будь ласка пізніше». Однак, проблем із роботою самого застосунку немає. 

Як повідомило ВВС, на сайті МЗС та деяких інших після зламу з’явилось повідомлення: «Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі».

Повідомлення, що з’явилося внаслідок кубератаки 14 січня 2022 року сайтів деяких держустанов. Скріншот: ВВС.

Текст опублікували трьома мовами: українською, російською та польською. 

У пресслужбі СБУ запевнили, що після хакерської атаки на урядові сайти витоку персональних даних не сталося. «При цьому контент сайтів не було змінено, а витоку персональних даних, за попередньою інформацією, — не відбулося. Застосунок «Дія» працює в штатному режимі… Служба безпеки України та Держспецзв’язку спільно з відповідними органами державної влади займається розслідуванням інциденту та збирає цифрові докази», — йдеться у повідомленні пресслужби.

Раніше Заборона розповідала про загрозу кібератак з боку Росії проти України та про те, чим збираються допомогти американські та британські експерти.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій