'
Читаєте зараз
На Волині заборонили збирати березовий сік

На Волині заборонили збирати березовий сік

Сергій Сурепін

На Волині забороняють збирати березовий сік, повідомляє видання «Волинь 24». За словами начальника відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Бориса Бабеляса, заготовляти березовий сік в Україні можуть лише офіційні користувачі лісу.

«Заготівля березового соку – це заготівля другорядних лісових матеріалів. Відповідно, вона може проводитися лише постійними лісокористувачами», – говорить Бабеляса. 

Шкода для дерев

За словами посадовця, для видобутку березового соку потрібно правильно підібрати ділянку. Зокрема, берези на ній повинні бути більшими за 24 сантиметри в діаметрі, інакше збирання соку може зашкодити дереву (воно може навіть загинути). При цьому той, хто хоче заготовляти сік, повинен отримати спеціальний дозвіл – лісовий квиток. Зробити це зможуть лише постійні лісокористувачі – державні, рідше приватні підприємства.

Наслідки для порушників

Читати більше новин в Telegram

За пошкодження одного дерева стягатиметься щонайменше 450 гривень. Максимальний штраф залежить від того, скільки отворів зроблено та на скількох деревах.

Як добувати сік легально

Зараз люди можуть добувати сік для своїх потреб, але лише в разі якщо дерева знаходяться на їхній присадибній ділянці. Заготівля ж соку для власних потреб у лісі заборонена.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій