'
Читаєте зараз
ЦРУ передало Україні плани окупантів щодо Києва за місяць до вторгнення — WSJ

ЦРУ передало Україні плани окупантів щодо Києва за місяць до вторгнення — WSJ

Markiian Oliiarnyk
Оборона Києва
  • Україна дізналася подробиці плану Путіна щодо захоплення Києва ще в січні 2022 року.
  • Директор ЦРУ таємно зустрівся з президентом України і поділився розвідданими щодо плану захоплення аеродрому у Гостомелі.
  • Отримана інформація суттєво допомогла Збройним силам України підготувати оборону на перші дні війни, утім згодом ворог таки зміг частково досягти цілей.

У середині січня 2022 року американська розвідка передала президенту України Володимиру Зеленському подробиці плану Кремля щодо захоплення Києва. Зокрема і про напад з території Білорусі, і про десант на Гостомельському аеродромі. Ці дані допомогли організувати оборону у перші дні війни, утім ворогу все одно вдалося частково виконати свої завдання.

Заборона розповідає подробиці співпраці між американською розвідкою та українською владою на основі гігантського розслідування The Wall Street Journal.


План Путіна щодо захоплення Києва

За місяць до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, директор ЦРУ Вільям Бернс побував у Києві з таємним візитом та передав українській владі секретну інформацію про плани Кремля, пише The Wall Street Journal.

«У середині січня Бернс здійснив таємну поїздку до Києва, щоб зустрітися з Володимиром Зеленським. На той момент США мали більше інформації про план нападу Росії, зокрема про те, що він передбачав швидкий удар по Києву з території Білорусі», — пишуть журналісти з WSJ.

Директор ЦРУ попередив, що російській війська планують захопити аеропорт «Антонов» у Гостомелі та використати його для повітряного перекидання військ для наступу, щоб захопити Київ і обезголовити уряд. Зазначається, що ця інформація суттєво допомогла українському військовому командуванню у перші дні війни. Утім ворог все ж зміг захопити аеродром, а згодом і сам Гостомель, Бучу та Ірпінь — передмістя Києва.

Читати більше новин в Telegram

Як пише WSJ, далеко не всі союзники на той момент могли повірити оцінкам розвідки про підготовку Росії до повномасштабного наступу. «Усі бачили, що Росія розгортає величезні сили на трьох напрямах навколо України. Але більшості європейських союзників було важко повірити, що Путін справді вторгнеться», — йдеться у матеріалі.

Раніше Заборона розповідала про божевільний план Володимира Путіна щодо створення техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС, щоб звинуватити у цьому Україну та розділити українську владу із західними партнерами.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій