'
Читаєте зараз
В США ленд-ліз пройшов перший етап: що це це змінює для України

В США ленд-ліз пройшов перший етап: що це це змінює для України

Iryna Troian
Автор:
  • Сенат США ухвалив закон про відновлення ленд-лізу, що стосується постачання зброї.
  • Програма дозволить де-факто дарувати військове обладнання з можливістю виплати боргу пізніше.
  • Востаннє lend lease задіювали під час Другої світової війни для боротьби з нацистською Німеччиною. 

Сенат Сполучених Штатів Америки одноголосно ухвалив закон, який дозволить Джо Байдену активувати програму ленд-лізу. Це надасть можливість постачати військову техніку для України за прискореною процедурою. Втім, попереду ще два етапа: Конгрес та президент; обидві інституції можуть звернути цей закон.

Заборона розповідає про поновлення ленд-лізу у 2022 році та про те, як програма допомогла у Другій світовій війні.


Військова допомога США для України: деталі ленд-лізу 

6 квітня 2022 року Сенат Сполучених Штатів Америки одноголосно підтримав основний закон щодо відновлення програми ленд-лізу часів Другої світової війни, повідомила сенаторка Джин Шахін з Нью-Гемпшира. Це надасть президенту Джо Байдену розширені повноваження для прискореного надання військової допомоги Україні та країнам Східної Європи. 

«У міру того, як розгортається війна в Україні, якнайшвидше надання військової допомоги є вирішальним для здатності України захищатися від неспровокованих атак Путіна. Кремль здійснює жахливі напади по всій країні на цивільну інфраструктуру та невинних чоловіків, жінок і дітей», — зазначила Джин Шахін. 

Закон про ленд-ліз у 2022 році має прискорити передачу важливого військового обладнання та інших важливих поставок в Україну шляхом скорочення бюрократичної тяганини, пише Politico. Де-факто він дозволить дарувати обладнання згідно з положеннями, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять США його вартість пізніше. 

Читати більше новин в Telegram

«Ухвалення закону є ознакою того, що американський уряд та союзники в Європі вважають вторгнення Росії екзистенційною загрозою ліберальному порядку. Також це свідчить про те, що західний світ вірить у перемогу України над російськими загарбниками», — зазначає видання.

Варто пам’ятати, що ухвалений Сенатом закон про відновлення ленд-лізу має ще розглянути Палата представників та президент Байден.

В результаті ленд-лізу і допомоги в $20 млрд Україна може отримати:

  • танки третього покоління M1A2 Abrams;
  • бойові машини піхоти США M2A3 Bradley;
  • самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin;
  • реактивні системи залпового вогню на колісному шасі HIMARS;
  • універсальна пускова установка / РСЗВ M270 MLRS;
  • пересувний норвезький ЗРК NASAMS 2;
  • ЗРК Patriot;
  • багатофункціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D.

Ленд-ліз: як програма допомогла побороти Гітлера

Під час Другої світової війни за допомогою програми ленд-лізу США передавали військову техніку своїм союзникам у Європі, які боролись проти нацистської Німеччини. Американський уряд міг позичати або здавати в оренду військові припаси будь-якій країні, яка вважалася життєво важливою для оборони Сполучених Штатів, пише History

У середині грудня 1940 року 32-й американський президент Франклін Рузвельт представив нову політичну ініціативу, згідно з якою Сполучені Штати надавали, а не продавали, військове постачання Великобританії для використання в боротьбі проти Німеччини. Оплата поставок була відстрочена.

Вже у березні 1941 року Конгрес США ухвалив закон про ленд-ліз. Документ передбачав поставки танків, літаків, кораблів, озброєння, товарів для будівництва доріг, виробництва одягу, хімікатів, продуктів харчування тощо.

До кінця Другої світової війни Сполучені Штати використовували ленд-ліз для надання допомоги понад 30 країнам у всьому світі на загальну суму близько $50 мільярдів. 

Відповідно до цієї політики Штати змогли допомагати своїм іноземним союзникам, залишаючись при цьому довгий час офіційно нейтральними у війні.

Раніше Заборона розповідала про нову газову угоду між США та Євросоюзом, яка позбавила Кремль економічної зброї.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій