'
Читаєте зараз
Свідчення Медведчука проти Порошенка викликали неабиякий скандал: версії та трактування

Свідчення Медведчука проти Порошенка викликали неабиякий скандал: версії та трактування

Ilona Kivva
Автор:
  • На 41 день після затримання Віктора Медведчука СБУ опублікувала відео, в якому той свідчить по справі щодо виведення з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в «Л/ДНР».
  • Арештований лідер ОПЗЖ розповідає у ролику, що діяв за домовленостями з Петром Порошенком.
  • Адвокати п’ятого президента України пов’язують появу відео з засіданням суду, який може заблокувати активи лідера Європейської солідарності.

Служба безпеки України оприлюднила відео за участі народного депутата України від ОПЗЖ Віктора Медведчука. Кум Путіна кілька місяців знаходився під домашнім арештом, але у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну йому вдалося втекти. Через півтора місяці, 12 квітня, Медведчука було знову затримано в Києві, а ще через півтори місяці він дав свідчення по одній зі справ проти Петра Порошенка.

Заборона розповідає деталі ролика СБУ, реакцію на звинувачення ЄС та адвоката п’ятого президента, а також заяви Кремля щодо обміну Медведчука на воїнів Азовсталі, які здалися в полон минулого тижня за наказом вищого командування. 


Відео СБУ зі звинуваченнями Порошенка

23 травня 2022 року СБУ опублікувала відео на 13 хвилин, в якому Віктор Медведчук розповів про нібито схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

«Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях. Медведчук повідомив, що щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», – йдеться в повідомленні СБУ.

На відео Медведчук запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання п’ятого президента. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп — до $42 мільйонів. Схема, каже підозрюваний, припинила працювати з 2019 року, як тільки Порошенко склав повноваження президента.

Читати більше новин в Telegram

«Медведчук також розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих «Л/ДНР», практично — у ватажків бойовиків. У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», — зазначили в СБУ.

Лідер ОПЗЖ назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам нашої держави, — колишні урядовці, бувше керівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Інфографіка: СБУ

«Інформація від Медведчука дає можливість українському суспільству побачити, якою саме була державна політика раніше. Це насправді питання не лише юридичної відповідальності, але і моральної. Бо ми побачили приклад неймовірного політичного цинізму – коли під патріотичними гаслами вирішувались бізнесові питання і навіть фінансувались терористи. Заради швидкої копійки зміцнювався вплив Росії на Україну», – додав через кілька годин після відео очільник СБУ Іван Баканов.

Відео з Медведчуком: що кажуть у Порошенка

Адвокат Ігор Горбань назвав відеозапис СБУ із Медведчуком піаром.

«На нашу думку, взагалі те, що робить СБУ, це виключно піар. По-перше, це не їхня справа, цим має займатися Держбюро розслідувань. І те, що про це говорить СБУ, це підтверджує, що тут нічого спільного із правдою та законом немає», — сказав адвокат.

На думку Голованя, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі п’ятого президента: на 23 травня призначене судове засідання стосовно арешту на майно Петра Порошенка. Це звичайний тиск на суд, підсумував захисник.

«Європейська солідарність» також виступила із заявою на захист свого лідера.

«Медведчук, який рятує свою шкуру від відповідальності за свою антиукраїнську діяльність, готовий заявляти будь-що про будь-кого. Це далеко не перші сенсаційні покази проти Порошенка, їх вже давали Портнов, Деркач, Онищенко, Жванія, Кузьмін та інші російські агенти. Немає жодних сумнівів, що слова про Порошенка Медведчуку написали замовники, тому й читав він їх з суфлера. Оплатою за ці свідчення було переведення в кращі умови перебування та обіцянки обміну. Нам прикро, що в умовах війни Служба безпеки України не розслідує справи про очевидну колаборацію з ворогом деяких генералів СБУ та депутатів Верховної Ради, а монтує яскраві політично мотивовані ролики з псевдосвідченнями Медведчука», — йдеться в заяві ЄС.

Обмін на воїнів з Азовсталі: коментар Кремля 23 травня

Скористалися нагодою нагадати про себе і в країні-терористці, натякнувши, що поява свідчень Віктора Медведчука через кілька днів після здачі в полон захисників Азовсталі, ніяк не пов’язані.

Так, через кілька годин після оприлюднення СБУ відео з заявою одного з лідерів ОПЗЖ прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що Медведчук не має відношення до Росії, його обмін навряд чи можливе.

«Ми вже говорили, що Медведчук є громадянином України, він не має відношення до Росії і не є військовим. А у випадку осіб, які здалися в полон на „Азовсталі“, йдеться про військових та членів націоналістичних формувань. Тому це абсолютно різні категорії осіб, і тут навряд чи можна говорити про якісь обміни», — сказав представник Кремля.

Тим часом очільник терористичного формування «ДНР» Денис Пушилін заявляє, що українських захисників судитиме «військовий трибунал».

Раніше Заборона розповідала про вихід з території Азовсталі сотень українських захисників, які за наказом вищого керівництва країни здалися в полон окупантам.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій