'
Читаєте зараз
Ворог стягує сили для наступу на Харківщину. Новини війни онлайн

Ворог стягує сили для наступу на Харківщину. Новини війни онлайн

Yevheniia Kostina
  • 31 травня 2022 року — 97-й день другої фази війни.
  • Напередодні ЄС схвалив шостий пакет санкцій з відключенням від SWIFT Сбєрбанку та ембарго на 2\3 енергоресурсів з РФ.
  • За попередню добу тільки на Донбасі успішно відбито вісім атак противника.

Російська армія продовжує підготовку до наступу на Слобожанському напрямку: проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки, матеріальних засобів з території РФ. При цьому 30 травня активні дії з наступу на Харків ворог не проводив, але обстріляв кілька містечок та селищ.

Заборона вірить в ЗСУ та веде онлайн найголовніших подій у 97-й день війни українського народу та друзів за світ без рашизму.


Крайні новини України 31 травня

20:04. Друзі! Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближче до перемоги!

Фото: kalvadosseeker/Twitter

19:55. Уповноважена ВР з прав людини

Читати більше новин в Telegram

Людмила Денісова прокоментувала своє звільнення з посади уповноваженої з прав людини.

«Мене звільнено всупереч Конституції, законам України й міжнародним стандартам. Це рішення я буду оскаржувати в суді. Закон єдиний для всіх!», — заявила омбудсменка.

19:38. Голова Луганської ОВА

Окупанти здійснили авіаудар по Сєвєродонецьку. Влучили у цистерну з азотною кислотою на хімзаводі.

19:23. ЗМІ

З 1 червня російський Газпром припинить постачання газу для данської компанії Orsted і німецької Shell Energy Europe за відмову платити в рублях.

19:11. Reuters

Німеччина уклала угоду з Грецією, яка передбачає, що Афіни мають передати Україні радянські БМП, а їм на заміну отримати сучасні німецькі зразки.

«Сьогодні я говорив з прем’єр-міністром Греції, і ми домовилися про схожу угоду з грецькою стороною: ми передамо їм на заміну німецькі бойові машини піхоти. Деталі цієї угоди будуть обговорені міністрами оборони», — розповів Олаф Шольц.

18:51. Президент України

Володимир Зеленський заявив, що Україна не поспішатиме з деокупацією територій, якщо це вимагатиме десятків тисяч жертв, а чекатиме на потрібне озброєння.

«Ми не прив’язуємося до дат деокупації, ми прив’язуємось до людей. Якщо ті чи інші наші кроки, наші операції, пов’язані з деокупацією того чи іншого регіону, будуть пов’язані з десятками тисяч загиблих наших людей, то ми будемо чекати на відповідну зброю, щоб зберегти по-максимуму наших людей… Бо ці території без живих українців нам, чесно кажучи, не в пріоритеті», — заявив президент.

18:33. Генштаб ЗСУ — Зведення на 18:00

У Білорусі зняли з баз зберігання танки та бойові машини піхоти. Не виключається їх подальша передача до збройних сил РФ з метою поповнення поточних втрат.

Ворог здійснив ракетний авіаційний удар по підрозділах наших військ в Сумській області з літаків Су-30СМ. Тривають артилерійські та мінометні обстріли прикордонних населених пунктів.

Агресор намагається встановити повний контроль над населеним пунктом Сєвєродонецьк та оточити підрозділи Сил оборони, що діють на зазначеному напрямку. Веде підготовку до наступу в напрямках населених пунктів Сіверськ та Райгородок.

На Південнобузькому напрямку ворог веде оборону та проводить мінування узбережжя річки Інгулець на ділянках можливих дій підрозділів наших військ. Веде контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційних ударів із залученням армійської авіації в районі населеного пункту Давидів Брід Херсонської області.

18:19. WSJ

Адміністрація президента США Джо Байдена схвалила передачу Україні ракетних систем, які зможуть вражати цілі на відстані понад 64 кілометри. Зазначається, що дальність дії нових РСЗВ майже вдвічі більша, аніж в уже переданих гаубиць М777.

Системи та ракети до них прибудуть до України протягом кількох тижнів, а навчання військових займе до 10 днів.

18:00. Слов’янськ

17:53. Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель

17:15. Пропагандисти

ІА Інтерфакс-Україна анонсувало приїзд і лекцію Овсяннікової в Київ. Активісти, зокрема Сергій Стерненко, сходили в офіс на Рейтарській. Пресконференції не буде, принаймні в Інтерфаксі.

Чому пропагандистці взагалі дозволили потрапити на територію України, поки невідомо.

17:01. Що почитати на Забороні?

28 травня в Лисичанську під обстріл потрапила група іноземних журналістів. Серед них був український журналіст, відеограф Микола Пастух, який співпрацював з іноземцями як фіксер. Його поранило уламком від снаряду.

Заборона поспілкувалася з Миколою про обставини обстрілу.

16:28. СБУ

Контррозвідка СБУ під час наради затримала одного з інженерів-конструкторів Antonov у Києві. Виправдовував злочини окупантів, закликав підтримати РФ. Затриманий не керівник, середня ланка. Звертався до Путіна з проханням надати громадянство.

16:10. МВС Ураїни

З 16 травня запрацювали комплекси автоматичної фіксації порушень ПДР.

Швидко дізнатися про факт фіксації порушення можна такими способами:

  • на офіційному сайті МВС України – https://bdr.mvs.gov.ua/
  • d офіційному мобільному застосунку МВС – «Штрафи ПДР» Завантажити можна за посиланнями: Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.mvs.vfx) та IOS
  • у телеграм-боті «Штрафи ПДР» @ShtrafyPDRbot (https://t.me/ShtrafyPDRbot)

Ці сервіси дозволяють не тільки сплатити штрафи, а й оперативно отримувати повідомлення про нові постанови або зміни їх статусу.

15:57. Робота героїв-вертолітників

15:35. Верховна Рада України

Рекомендувала РНБО прийняти рішення про запровадження персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників Російської православної церкви:

● Патріарх московський і всієї Русі Кирил (Гундяєв В.М., 20.11.1946 р.н.).
● митрополит Волоколамський Іларіон (Григорій Валерійович
Алфєєв, за прізвищем батька – Дашевський, 24.07.1966 р.н.)
● протоієрей Микола Балашов (Микола Володимирович Балашов, 13.12.1956 р.н.).
● митрополит Псковський і Пороховський Тихон (Георгій Олександрович Шевкунов, 02.07.1958 р.н.).
● архієпископ Сиктивкарський і Комі-Зирянський Питирим (Волочков Павло Павлович, 02.02.1961 р.н.)
● протоієрей Владимиров Артемій Володимирович, 21.02.1961 р.н.
● протоієрей Ткачов Андрій Юрійович, 30.12.1969 р.н.
● професор Московської духовної академії і семінарії Осипов Олексій Ілліч, 31.03.1938 р.н.

15:15. Управління верховного комісара ООН з прав людини

Жертвами російської агресії з 24 лютого 2022 року в Україні стали щонайменше 8900 мирних жителів, при цьому 4074 цивільних загинули, 4826 були поранені.

14:54. Верховна Рада України

Звільнено з посади Омбудсмена з прав людини Людмилу Денісову.

За рішення проголосувало 234 депутатів парламенту.

Всім цікаво, за що? Зібрали версії.

14:47. Мелітополь

Гауляйтер Галина Данильченко іде з посади. Причиною став партизанський рух на півдні України, постійні натяки по всім усюдам, що з нею буде, і вибух її автівки у Мелітополі 30 травня.

14:35. Укрзалізниця

Вперше за два роки Укрзалізниця повертає сполучення з Черкасами. Регіональний поїзд №782/781 Київ-Черкаси та зворотно, починає курсувати з 8 червня 2022 року. Він їздитиме шість днів на тиждень, окрім вівторків.

Регіональний поїзд №781 Черкаси-Київ відправлятиметься зі станції Черкаси о 6:30 і прибуватиме до Києва об 11:01.

Зворотно, зі столиці поїзд №782 Київ-Черкаси вирушатиме о 15:05 і прибуватиме до станції Черкаси о 19:30.

14:11. ДСНС України

31 травня-2 червня на Десні нижче Чернігова триватиме подальший розвиток весняного водопілля з добовою інтенсивністю підвищення рівнів води на 1-5 см з подальшим затопленням заплав у Чернігівському районі Чернігівської області (І рівень небезпеки жовтий).

13:45. МВС України

Рятувальники, поліцейські та медики допомагають евакуюватися з найгарячіших точок. Авдіївка.

13:05. Російські пропагандисти-співучасники

Готують пастку?

12:45. Національна поліція України

Загибель іноземного журналіста на Луганщині кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни. Кримінальне провадження, розпочате за фактом загибелі журналіста та поранення трьох осіб, розслідують слідчі поліції Луганської області.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

12:30. Полтавщина

Суд визнав двох російських військових винними у порушенні звичаїв війни та призначив їм покарання — 11.6 року позбавлення волі. Вони обстрілювали Харківську область, внаслідок чого були зруйновані цивільні об’єкти.

12:18. Шостий пакет санкцій

Кіпру вдалося зняти заборону на купівлю нерухомості в ЄС громадянами Росії. Як і інші п’ять пакетів санкцій, цей повний дірок, каже журналіст Радіо.Свобода Ріккард Йозвяк.

11:47. Національна поліція України

Ворог обстріляв Миколаївщину. Руйнувань зазнали 17 приватних будинків, амбулаторія та інші споруди цивільної інфраструктури.
Під обстрілами російського агресора перебували Миколаїв, Очаків, Явкине, Новомиколаївка, Мішково-Погорілове. Серед мирного населення є постраждалі.

11:35. Верховна Рада України

Народний депутат Ярослав Железняк (Голос) повідомив, що парламент, ймовірно, розгляне 31 травня з\п №7329 про надання можливості СБУ здійснювати розслідування кримінального правопорушення, вчиненого народним депутатом України за дорученням прокурора.

11:24. КМДА

У Києві обслуговування пляжів і зон відпочинку проводять у штатному режимі, однак пляжний сезон поки не розпочинатимуть. На територіях пляжів і зон відпочинку Києва розпочнуть обстеження дна акваторій на наявність вибухонебезпечних предметів.

В умовах воєнного стану та заради безпеки громадян відвідувати ці місця наразі не радять.

11:05. ДСНС України

Протягом доби піротехнічними підрозділи ДСНС залучалися 173 рази, виявлено, вилучено і знешкоджено 1 222 вибухонебезпечних предмета, обстежено територію площею 852 гектарів.
Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення рф знешкоджено 125 560 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 1 983 авіаційні бомби. Обстежено територію площею 26 579 гектарів.

10:43. Заборона

Інфографіка побудована на офіційних даних Генерального штабу ЗСУ за 30 травня. Основні втрати противник поніс на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

10:18. Брюсельський журналіст-інсайдер

Єдине, чого Угорщина не отримала минулої ночі під час обговорення шостого пакету санкцій ЄС – це звільнення від заборони на перепродаж нафти, пише Ріккард Йозвяк. Втім, треба дивитися, що буде в оновленому нормативно-правовому акті та як пройде дискусія серед послів ЄС 1 червня.

10:09. МВС України

За добу 30 травня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули 71 тисяча осіб та майже 17 тисяч транспортних засобів. Вже три тижні кількість громадян, які повертаються до України, більша від чисельності тих, які виїжджають за кордон.

З України минулої доби вибули більше 32 тисяч осіб. 20 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови. До України за минулу добу прибули майже 39 тисяч осіб, понад 35 тисяч з них – українці.

Оформлено понад 148 вантажівок з гуманітарною допомогою.

9:48. AFP

Російський монополіст «Газпром» заявив про призупинення постачання газу до Нідерландів.

9:40. Британська розвідка

  • Захоплення Росією Лимана підтримує її оперативні задачі з оточення Сєвєродонецька та закриття кишені навколо українських сил у Луганській області.
  • Шляхи в кишеню, ймовірно, залишаються під контролем України. Росія досягла більших локальних успіхів, ніж раніше в кампанії, згрупувавши сили і обстрілявши відносно невеликій території. Це змушує Росію йти на ризик в інших місцях на окупованій території.
  • Щоб досягти повного захоплення Донбасу, Росії потрібно буде забезпечити подальші складні оперативні цілі за межами Сєвєродонецька, включаючи ключове місто Краматорськ і головну дорогу М04 Дніпро-Донецьк.

9:22. Російські пропагандисти-співучасники

Рашисти розбомбили Маріуполь, аби терористи «ДНР» змогли віджати порт, кораблі та продукцію підприємств, а вивіз вкраденого – назвати ‘експортом’.

9:04. ГУ розвідки Міноборони України

Головою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими призначено начальника ГУР МО України Буданова.

Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів України затвердивши його постановою від 11 березня 2022 року № 257.

8:52. Офіс генеральної прокурорки України

8:35. RIP

Колеги загиблого 30 травня в Лисичанську журналіста Фредерика Леклер-Імхоффа опублікували його останній репортаж з Луганщини.

8:23. Голова Луганської ОВА

Сергій Гайдай каже, що не відомо, скільки жертв в тій частині Сєвєродонецька, в яку увійшли окупанти два дні тому. Відео, на яких терористів зустрічають оваціями, вважає постановочними.

8:10. Голова Донецької ОВА

Щонайменше троє людей загинуло, шестеро поранені в результаті ракетного удару по Слов’янську вночі.

8:00. Зі зведення Генштабу ЗСУ за минулу добу

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки. Проводив повітряну розвідку. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Мала Токмачка, Новоандріївка.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій