'
Читаєте зараз
Ворог змінив тактику на Донбасі: тепер працюють арта та ДРГ. Новини війни онлайн

Ворог змінив тактику на Донбасі: тепер працюють арта та ДРГ. Новини війни онлайн

Yevheniia Kostina
  • 13 липня 2022 року — 140-й день другої фази війни.
  • Україна стала асоційованим членом спеціальної багатосторонньої програми НАТО щодо технологічної взаємосумісності.
  • У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктам на території України ворог утримує в морі чотири носії високоточної зброї типу Калібр.

Російська армія не може воювати чесно і приймати прямий бій, а постійний вогонь з важкої зброї вже складно підтримувати, адже третя сила щодня знищує склади з боєкомплектами. Окупанти застрягли на старих позиціях, отримуючи великі втрати, тож командування змінило тактику. Тепер до артилерійських та авіа-нальотів додали тактику диверсійно-розвідувальних груп, які намагаються знайти позиції українських захисників.

Заборона веде онлайн найголовніших подій у 140-й день війни українського народу та друзів за світ без рашизму.


Крайні новини України 13 липня

20:04. Друзі! Дякуємо, що були з нами!

Ми всі стали на день ближче до перемоги!

Фото: pryvid46/Twitter

19:53. Вибори прем’єра у Британії

Читати більше новин в Telegram

До другого туру пройшло шестеро кандидатів. Результати:

Детальніше про політичні перегони за крісло британського прем’єра читайте у матеріалі Заборони.

19:36. МЗС України

Україна розриває дипломатичні відносини з Північною Кореєю за визнання псевдореспублік «Л/ДНР».

«В Росії більше не залишилося союзників у світі, окрім країн, які залежать від неї фінансово і політично, а рівень ізоляції РФ скоро досягне рівня ізоляції КНДР. Україна і надалі максимально жорстко реагуватиме на зазіхання на її суверенітет та територіальну цілісність», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

19:12. Мер Мелітополя

У Мелітополі окупанти готуються до ведення бойових дій, доручивши закладам охорони здоров’я запастися їжею та водою, а також заклеїти вікна.

Також триває блокада міста з боку загарбників, які досі не випускають людей. Заручниками рашистів залишаються близько 70 000 мешканців.

18:58. Генштаб ЗСУ — Зведення на 18:00

Вже вкотре українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку Дементіївки. Наразі противник поповнює запаси та намагається доукомплектувати підрозділи, що зазнали втрат особового складу та військової техніки.

Штурмові дії у напрямках Іванівки та Долини наші захисники успішно відбили та відігнали окупантів назад.

Всі спроби ворожих штурмових дій в напрямках Веселої Долини, Яковлівки та Вершини наші воїни влучним вогнем звели нанівець. Окупанти, з втратами, відійшли. Розвідку боєм в районі Покровського ворог теж бездарно провалив.

18:37. Засновник Microsoft

Білл Гейтс заявив, що передасть більшу частину своїх статків на благодійність і залишить список найбагатших людей світу.

18:19. ЗМІ

Єврокомісія готова піти на поступки РФ щодо транзиту вантажів до Калінінграда. Пропонують заборонити лише транзит товарів та технологій військового та подвійного призначення. Водночас Єврокомісія рекомендує дозволити Росії ввозити в Калінінград товари для потреб області. Утім, останнє слово за Литвою.

17:58. Стамбул

Перемовини по зерну завершилися. Подробиці згодом.

17:31. ЗМІ

Білоруську журналістку Катерину Андрєєву засуджено до 8 років позбавлення волі у справі про «державну зраду».

17:22. Голова Запорізької ОВА

Дві крилаті ракети влучили в цех одного з підприємств, розташованих в Дніпровському районі міста Запоріжжя. Виникла пожежа.
Наразі відомо про постраждалих. На місці працюють усі відповідні служби, рятувальники розбирають завали. Руйнування великі, тож не
виключена можливість, що під уламками можуть знаходитись люди.

17:10. Секретар РНБО України

Окупанти переживають через Кримський міст, ретельно його охороняють, проводять постійні навчання, розгорнули там посилене ППО.

16:55. Міністр закордонних справ України

Україна отримає 36 легкозбірних мостів від Франції. Ці конструкції зможуть швидко замінити зруйновані українські мости, а згодом замінити їх на постійній основі. Вже в липні інженери компанії Matiere прибудуть до України.

16:26. ЗМІ

Євро : долар = 1:1. Вперше за 20 років.

Єдина європейська валюта для 19 країн з початку року втратила 10%.

Чому так сталося і якими є прогнози щодо курсу, читайте в матеріалі на Забороні.

15:43. Російські пропагандисти-співучасники

Терористів «ДНР» апрувнули у Північній Кореї, теж «провідній» економіці світу.

15:37. ЗМІ

Детективи НАБУ та САП повідомили колишньому голові Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) про підозру у зловживанні владою та розтраті понад 426 млн гривень.

15:20. НБУ

Національний банк України представив пам’ятну монету номіналом 10 грн, присвячену Військово-морським силам Збройних сил України. Вона вводиться в обіг з 14 липня 2022 року.

14:52. Тривога скрізь

Є дані про два прильоти з Чорного моря на правий берег Запоріжжя: одна влучила в підприємство.

В Білій Церкві спрацювало ППО.

14:44. Пані прем’єр-міністр Швеції

НБУ отримав 577.7 млн шведських крон (1.7 млрд гривень) пожертви на потреби ЗСУ.

14:31. А потім приїхали HIMARS

Дуже показове відео: росіяни посилювали обстріли, намагаючись видавити українських захисників, а потім доїхала американська зброя.

14:18. МЗС України

Дмитро Кулеба на конференції в Гаазі закличе створити Спеціальний трибунал для притягнення керівництва РФ до відповідальності за злочин агресії проти України

«Агресивна війна Росії проти України є найбільшою війною в Європі з 1945 року і створення трибуналу стане належною правовою відповіддю на неї. Це можливість притягнути вище політичне і військове керівництво РФ до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України», — пояснив міністр.

13:55. Андрій Ярмоленко

Капітан збірної України, який нещодавна покинув Вестгем, доєднався до топової команди ОАЕ. Тепер Ярмоленко буде грати під керівництвом ще однієї легенди Сергія Реброва.

12:50. Євгенія Гапчинська

Фото: IG e.gapchinska

12:40. Держприкордонслужба України

У Волинській області затримали чоловіка без документів, який незаконно перетнув український кордон. Чоловік зізнався, що проходить службу у Брестській прикордонній групі та хоче доєднатися до Сил оборони України. Разом з однодумцем він прямував до кордону, але їх почали переслідувати зі стрільбою. Дійти до державної межі зміг лише один.

Наразі проводиться перевірка інформації, після чого буде прийматися рішення щодо його подальшої долі.

11:58. Ірпінь

Поліцейські провели ексгумацію загиблих: 269 тіл направили на судово-медичну експертизу. Зроблено 7000 оглядів пошкоджених та зруйнованих об’єктів житлового фонду та цивільної інфраструктури, 451 огляд місць подій для встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень.

11:42. АЗОВ

Обожнюємо такі історії.

11:36. Пані мінстр закордонних справ Німеччини

Анналена Бербок відкинула лист німецьких інтелектуалів, у якому вони закликали закінчити війну Росії проти України шляхом переговорів і погодити режим припинення вогню.

«На місці українців я сприйняла б цей лист як наївний, тривожний та зарозумілий. Яке право має міністр закордонних справ вирішувати за Україну, яку частину їхньої території вона мала би віддати, скільки мільйонів її громадян мали би підкоритися російському пануванню?» — зазначила Бербок.

11:10. ДСНС України

Станом на 10:00 13 липня під час проведення робіт у п’ятиповерховому житловому будинку в м. Часів Яр виявлено тіло ще однієї загиблої людини.

Всього виявлено тіла 47 загиблих, з них одна дитина, врятовано з-під завалів 9 людей. Роботи тривають.

11:45. КМДА

На ст. м. «Академмістечко» запрацював вестибюль №1 – у напрямку «Житомирської». Станція перейшла у повноцінний графік роботи.

У повному об’ємі функціонують станції «Дарниця», «Лісова» та «Видубичі». Інтервал руху поїздів у пікові години 4-5 хвилин, у міжпік – 8-10 хвилин.

10:26. ВМС ЗСУ

В Чорному морі ворог продовжує утримувати в готовності до нанесення ракетних ударів чотири носії ракет «Калібр» із залпом в 24 ракети та продовжує здійснювати контроль морських комунікацій в Азовському морі. В акваторії Середземного моря знаходяться п’ять носіїв ракет «Калібр»

10:13. СБУ

У Києві ліквідовано злочинну групу, яка займалась незаконним переправленням за кордон українських громадян призовного віку.

Зловмисники пропонували своїм клієнтам підроблені посвідчення військовозобов’язаних та довідки про непридатність до військової служби. Для серійного виготовлення підробок учасники схеми використовували типографський цех афілійованої комерційної структури.

Пакет фальшивих документів вони оцінювали у розмірі $800-2000, в залежності від термінів їх оформлення.

10:00. Миколаївщина

У смт. Березнегувате Баштанського району після ворожого обстрілу горіла пшениця на корені. Пожежу загасили на площі 4 гектари.

Це один з сотень випадків…

9:48. IIF

Рахунок поточних операцій Росії досяг нових рекордів, збільшившись на $138.5 млрд у першому півріччі 2022 року. Скоріш за все, наприкінці року ця цифра виросте да $200-250 млрд і відшкодує значну частину заморожених резервів (близько $300 мільярдів). Лише за червень профіцит торгового балансу склав $23 мільярди.

На графіку видно, звідки поступають гроші: країни-членкині ЄС (в першу чергу, це Німеччина та Нідерланди) закуповують максимальні об’єми енергоресурсів за рекордними цінами, адже вже в цьому році вступає в силу санкційне ембарго. Велику частку внесли Індія та Китай, які купують нафту за великим дисконтом.

Зараз все виглядає як зрадонька, але нагадуємо, що санкції ще не почали діяти і країнам треба готуватися до зими та не допустити великого падіння виробництва.

9:28. Пані посол США в Україні

Сполучені Штати дали Мінфіну України гроші на зарплати медикам.

9:15. Міністерство фінансів Німеччини

Німеччина припинить закупівлі російського вугілля 1 серпня, російської нафти— 31 грудня, оскільки країна планує припинити свою енергетичну залежність від Росії після рішення Москви вторгнутися в Україну.

РФ постачає в Німеччину 40% вугілля і 40% нафти.

9:00. Заборона

Інфографіка побудована на офіційних даних Генштабу ЗСУ на ранок 13 липня. За минулу добу найбільших втрат ворог зазнав на Миколаївському напрямку.

8:55. ДСНС України

До кінця доби 13 липня у західних, північних та більшості центральних областей пориви 15-20 м/с (І рівень небезпечності, жовтий).

8:42. Британська розвідка

  • На Донбасі російські війська, ймовірно, зосередяться на взятті кількох невеликих міст протягом наступного тижня, зокрема Сіверська та Долини на підступах до Слов’янська та Краматорська.
  • Міські райони Слов’янська та Краматорська, ймовірно, залишаються основними цілями на цьому етапі операції.

8:20. Голова Луганської ОВА

Росіяни тиснуть не тільки з боку Лисичанська та Попасної, а й з Ізюмського напрямку. До тих населених пунктів Луганщини, які ЗСУ тримає, звідти далеко. Але це загрожує великим містам Донеччини, та, відповідно, може порушити чи вимусити перебудувати наші захисні укріплення.

8:00. Генштаб ЗСУ

Морально-психологічний стан особового складу окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та дезертирство. Солдати скаржаться на неефективність своїх атак на українські позиції.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій