'
Читаєте зараз
Флешмоб до Дня незалежності: Мінкульт України та Banda замінили тризуб на порномем

Флешмоб до Дня незалежності: Мінкульт України та Banda замінили тризуб на порномем

Markiian Oliiarnyk
https://twitter.com/radius_mass/status/1561666680903835648https://twitter.com/Irina19679451/status/1561665423589998593
  • Рекламне агентство Banda на замовлення Мінінформполітики створило SMM-кампанію зі своєрідним варіантом тризубу.
  • Незнання контексту та відсутність глибокої проработки історії об’єкту призвело до фатальної помилки та ганьби.
  • Креативщики вимушені виправдовуватися, втім, репутаційну шкоду вже нанесено всім учасникам флешмобу.

Акція до 31-го Дня незалежності, створена за державні кошти на замовлення відповідного міністерства, перетворилася на флешмоб ганьби. Рекламна агенція замінила традиційний тризуб на видозмінений, який нібито нагадує літеру Н. Втім, комбінація пальців називається шокером і означає одну з позицій мастурбації.

Заборона розповідає про скандал довкола флешмобу до Дня незалежності.


#тризубнезалежності: як зганьбилися Banda Agency і зірки

Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Banda Agency розробили флешмоб до Дня незалежності. 22 серпня 2022 року в соцмережах з’явилися світлини та відповідний хештег.

«Це – Тризуб Незалежності. У ньому пульсує сила нашого Гербу та живе дух Незалежності, бо жестовою мовою він означає букву Н», — йдеться у кепшені ідеї рекламної агенції. Через кілька годин Banda вимушена була відкликати свій креатив (скрольте до кінця): в коментарях в постах РА українці чітко пояснили, що треба професійно ставитися до роботи і не робити публічну наругу над державними символами.

В акції встигли взяти участь міністр культури Олександр Ткаченко, а також чимало українських зірок, серед яких Джамала, Надя Дорофєєва, Alyona Alyona, Lida Lee, Даша Астаф’єва, гурт KALUSH та репер OTOY.

Читати більше новин в Telegram

Жест має й інші значення: він називається «шокером» й означає домінування або володіння перевагою над кимось або чимось і має сексуальний підтекст. У мережі — це доволі популярний мем, який ще називають «Two in the pink, one in the stink». Він відноситься до методу мастурбації, коли два пальці засовуються у піхву, а третій (мізинець) — в анус.

Шокер замість тризуба: реакція соцмереж

Очікувано, що пряма аналогія породила хвилю обурення та реакції в соцмережах.

Класична варіація тризуба з відкритими вказівним, середнім та безіменним пальцями належить лідеру «Народного руху України» В’ячеславу Чорноволу, одному з найвідоміших борців за незалежність та демократію нашої держави. Також цей жест використаний у символіці націоналістичного Всеукраїнського об’єднання «Свобода». 

У Banda Agency пояснили, що вирішили замінити класичний жест новим через те, що його нібито небезпечно показувати на захоплених Росією землях. «Ми знаємо і шануємо традиційний жест тризуба з пальців, який використовував В’ячеслав Чорновіл. Проте, на жаль, зараз його небезпечно підіймати у тимчасово окупованих українських областях. А ще він досить сильно асоціюється з однією з політичних партій. По-друге, наш жест має офіційне значення в українській жестовій мові – це буква Н (показувати тильною стороною долоні до себе). Ми побачили у ній символ нашої Незалежності: Н — Незалежність», — зазначили в агенції.

Нагадаємо, що публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України карається штрафом 1000-4000 НМДГ або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років. Публічна наруга над офіційно встановленим або піднятим прапором чи гербом іноземної держави карається штрафом 1000-4000 НМДГ або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до двох років.

Раніше Заборона розповідала про реорганізацію Довженко-Центру, яким керувало Міністерство культури, але у липні-2022 він перейшов під управління Держкіна. Всі фільми з колекції та майно передадуть Науковому центру кінематографії.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій