'
Читаєте зараз
Дарвін оцінив би: вчені навчилася прогнозувати еволюцію

Дарвін оцінив би: вчені навчилася прогнозувати еволюцію

Ilona Kivva
Автор:
  • Довгий час вважалося, що передбачити еволюцію рослин та тварин неможливо, адже вона залежить від неконтрольованих мутацій та впливу природного середовища.
  • Дослідники зібрали зразки листя калини, які росли у різних гірських регіонах, і побачили, що в усіх рослин воно виглядало однаково.
  • Це доводить, що еволюційний процес не тільки не залежить від навколишнього середовища, а й проходить лінійно.

Науковці визначили закономірності в етапах еволюції рослин та тварин, що мешкають в абсолютно різних регіонах. Це дає можливість створити єдину систему, яка дозволить чітко прогнозувати, як розвиватимуться біологічні види через мільйони років.

Заборона розповідає про сенсаційне відкриття.


Еволюція видів: що з’ясували науковці

Вчені тривалий час були переконані, що еволюція — це відносно випадковий процес, який залежить від неконтрольованих мутацій та навколишнього середовища. Через це вважалося неможливим визначити її розвиток, але міжнародна група дослідників з Єльського та Колумбійського університетів виявила певну закономірність у розвитку рослин, яка дає змогу прогнозувати еволюцію інших видів, пише SciTechDaily.

Науковці досліджували генетику та морфологію [структурну будову] калини з Мексики, яка поширилася у Центральній та Південній Америці приблизно 10 мільйонів років тому. Були взяті зразки листя, яке росло у 11 різних гірських регіонах за різних кліматичних умов. Аналіз показав, що у дев’яти районах листя розвивалося однаково і знаходиться на одній стадії.

Відмінність у двох інших зонах якраз може допомогти прогнозувати еволюцію. У ці регіони, один з яких Болівія, калина переселилася відносно недавно у масштабах еволюції — менше мільйона року тому. Саме через це листя там ще не стало великим та опущеним, як в інших, більш вологих регіонах з малою кількістю світла, де це необхідно, щоб більше його вбирати. Вчені прогнозують, що воно все одно стане таким через певний проміжок часу.

Читати більше новин в Telegram
Подібні типи листя розвинулися незалежно у трьох видів калини, що мешкають у тропічних лісах. Фото: Єльський університет

Теорію вчених підтверджують і дослідження тварин. Так, ящірки Anolis, що живуть у Карибському регіоні, еволюціонували до однакових форм незалежно на кількох різних островах.

«Висновки демонструють, наскільки передбачуваною може бути еволюція, коли розвиток організмів і природний відбір поєднуються, щоб створювати ті самі форми знову і знову за певних обставин. Можливо, еволюційна біологія може стати значно більше наукою про прогнозування, ніж ми коли-небудь уявляли в минулому», — сказав співавтор дослідження Майкл Донаг’ю.

Тепер біологи, користуючись виявленими даними, спробують визначити загальні критерії, за якими можна буде робити надійні прогнози щодо еволюційних траєкторій.

Раніше Заборона розповідала про сенсаційне відкриття науковців, яке доводить, що континенти на Землі сформувалися внаслідок ударів гігантських метеоритів.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій