'
Читаєте зараз
Від вибухівок і дронів. У Британії створять найсучаснішу систему захисту

Від вибухівок і дронів. У Британії створять найсучаснішу систему захисту

Ilona Kivva
Автор:
  • Уряд країни виділив майже $52 млн на проєкт CRENIC.
  • Розроблять пристрої трьох типів: для солдатів, техніки та військових баз.
  • CEMA — інноваційна оборонна система, призначена для військових кібероперацій.

Міністерство оборони Великої Британії дало оборонним компаніям п’ять років на створення найсучасніших комплексів захисту від мін та бомб з дистанційним та радіокеруванням. Пристрої створюватимуть своєрідний купол, що не дозволить вибухівці здетонувати, поки у радіусі її дії буде військова техніка чи солдати. Пізніше у комплекси додадуть засоби протидії ворожим дронам.

Заборона розповідає про інноваційний проєкт. 


Project CRENIC: що за проєкт

Уряд Сполученого Королівства виділив 45 мільйонів фунтів стерлінгів (майже $52 000 000) на програму, яка передбачає розробку цифрових комплексів для протидії саморобним бомбам (IED), повідомляє Міністерство оборони країни.

У рамках проєкту буде створено кілька типів обладнання:

  • для солдатів;
  • для встановлення на військову техніку і автомобілі;
  • для захисту військових баз.

Як саме працюватимуть та який вигляд матимуть пристрої, поки невідомо, однак вони будуть засновані на принципах роботи Cyber and Electro-Magnetic Activities (CEMA). Це система, інтеграцію якої у оборонну сферу Велика Британія розпочала тільки у 2022 році. Вона призначена для проведення наступальних, розвідувальних та оборонних кібероперацій, наприклад, для об’єднання різних зенітно-ракетних комплексів у одну систему ППО, системного аналізу даних з розвідувальних дронів тощо.

Читати більше новин в Telegram

«Використовуючи оборонну архітектуру CEMA, проєкт CRENIC забезпечить спільний доступ до інформації між декількома доменами, що робить його першим, що безпосередньо підтримуватиме багатодоменне інтегрування. Це означає, що інформацію потрібно зібрати лише один раз, а потім її можна використовувати багато разів», — пояснив генерал-майор Робін Андертон-Браун. 

По суті, новітні захисні комплекси працюватимуть як електромагнітний купол, який знешкоджуватиме усі міни та бомби з дистанційним та радіокеруванням. Тобто, коли солдат, наприклад, проходитиме повз міну, прикріплений на ньому пристрій створюватиме своєрідне антиполе і вибухівка не зможе здетонувати. Очікується, що в майбутньому пристрої включатимуть і технології радіоелектронної боротьби (РЛС), щоб протидіяти бойовим безпілотникам.

Принцип роботи захисних пристроїв від саморобної вибухівки, які створюють у рамках Project CRENIC. Фото: Міністерство оборони Великої Британії

«Оскільки технології, які використовують наші вороги, щоб загрожувати людям і операціям, розвиваються, ми впроваджуємо інновації, щоб випередити виклик. Цей проєкт об’єднує передові британські технології та промисловість для створення провідної у світі системи захисту наших Збройних сил», — сказав міністр оборонних закупівель Сполученого Королівства Алекс Чокл.

На реалізацію проєкту виділили п’ять років, але перші системи, за планом, будуть взяті на озброєння країни у 2026 році. Обладнання буде розгортатися поступово.

Раніше Заборона розповідала про надсучасну міждержавну ППО, за розробку якої взялася Німеччина. Вона має захистити увесь Європейський Союз.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій