'
Читаєте зараз
МВС України створить штурмові спецбригади: що це і як вступити

МВС України створить штурмові спецбригади: що це і як вступити

Ilona Kivva
Автор:
  • «Гвардія наступу» створюється для посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій України.
  • Основу підрозділів складатимуть військовослужбовці та правоохоронці з досвідом участі у бойових діях. 
  • Для бійців зберігаються всі передбачені законодавством пільги.

Міністерство внутрішніх справ України ініціювало створення спеціальних бригад у складі бойових підрозділів Національної поліції, Державної прикордонної служби та Національної гвардії. Вони братимуть участь у штурмових діях, тобто у прориві ліній оборони ворога та наступі. Вступити можуть як військові з досвідом, так і цивільні добровольці, але треба пройти кілька тестів.

Заборона розповідає про Гвардію наступу та як до не долучитися. 


Азов, Спартан, Буревій: хто входить у Гвардію наступу

Гвардія наступу — це об’єднана назва для бригад, які посилять Сили оборони та звільнення окупованих територій України, розповів виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Ігор Клименко.

Військові з’єднання сформують на базі воєнізованих формувань:

  • Національної поліції — бригада «Лють»;
  • Держприкордонслужби —  «Сталевий кордон»;
  • Національної гвардії —  «Азов», «Спартан», «Рубіж», «Червона калина», «Кара-Даг», «Буревій».

Основу підрозділів складатимуть діючі поліцейські, прикордонники та нацгвардійці, але набиратимуть і добровольців без військового досвіду. 

Читати більше новин в Telegram

«Багато наших військовослужбовців, які боронили й боронять нашу країну, вийшли з ініціативою набрати людей в такі підрозділи. Тому було прийнято рішення, що всіх, хто бажає, хто є патріотом, хто втратив домівки або рідних через війну, об’єднати в такі бригади. Ми вже почали формувати підрозділи, які націлені на те, щоб звільнити наші території й вийти на міжнародно визнані кордони. Це наша найближча мета», — пояснив Клименко.

Для всіх бійців цих бригад зберігаються пільги, які діють для військовослужбовців та поліцейських (пільги у ЗСУ та МВС дещо відрізняються, тож варто враховувати це при виборі).

Гвардія наступу: як вступити

Щоб приєднатися до спецбригад, є три способи:

У заявці потрібно вказати бажаний підрозділ, вік, наявність військового досвіду, спортивних досягнень та інші особисті дані. Після цього за вказаними у анкеті контактами надійде відповідь і подальші інструкції для дій. 

  • зателефонувати на гарячу лінію: 080 010 00 20;

Там мають проконсультувати щодо всіх запитань, а також підказати, куди прийти та які документи взяти з собою;

  • подати заяву особисто через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання.

Важливо! Приймають не тільки чоловіків, а й жінок.

Початкова сторінка на сайті Гвардії наступу з кнопкою, яка перенаправляє на анкету для добровольців. Скріншот: офіційний сайт Гвардії наступу

«Кожен кандидат має пройти військово-лікарську комісію, здати психологічний та фізичний тест. Після успішного проходження він зараховується в ту бригаду, яку він вибрав. Військові можуть піти на контракт або по мобілізації, це стосується Держприкордонслужби та Нацгвардії», — каже Клименко.

Після зарахування буде відбуватися навчання. Воно триває кілька місяців: спершу індивідуальне, а потім у складі підрозділу. Тільки після злагодження, за словами в.о міністра внутрішніх справ, бригади допустять до бойових завдань.

Раніше Заборона розповідала про зміни у виплатах військовим, курсантам, рятувальникам та поліцейським з 1 лютого 2023 року.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій