'
Читаєте зараз
Для українців у Чехії оновили умови отримання безплатного житла та виплат

Для українців у Чехії оновили умови отримання безплатного житла та виплат

Ilona Kivva
Автор:
  • Президент країни у березні-2023 підписав поправки до закону про українських біженців.
  • Документ вносить зміни в умови отримання практично всіх видів допомоги. Більшість з них набудуть чинності з 1 липня 2023 року.
  •  При нарахуванні виплат перевірятимуть всі доходи, як в Чехії, так і в Україні, а також будь-які заощадження на рахунках.

Українці, які перебувають у Чехії під статусом захисту, більше не зможуть отримувати кілька видів грошової допомоги від держави. Всі виплати об’єднали в одну, яка вираховуватиметься одразу на всю родину. Безплатне житло надаватиметься виключно на 150 днів, після чого треба буде платити або виїжджати. Деякі винятки будуть для вразливих категорій людей, але цей статус необхідно підтвердити.

Заборона розповідає про зміни для українців у Чехії.


Lex Ukrajina V: ключові зміни з липня-2023

У Чехії з 1 липня 2023 року набувають чинності поправки до закону про українських біженців (Lex Ukrajina V), пише ProUkraїnu.

Документ вносить зміни в умови отримання практично всіх видів допомоги:

  • фінансова — окремих виплат більше не буде (йдеться саме про державні, міжнародні організації самостійно встановлюються умови);

Вводиться поняття комплексної грошової допомоги. Вона надаватиметься на всю родину одразу, а не індивідуально (можуть бути просто партнери, головна умова — спільне житло). Вираховуватиметься так: сума допомог усіх членів родини, що проживають разом плюс фіксовані витрати на житло мінус доходи всіх членів родини. Ось ця різниця і буде сумою, що надаватимуть. Компенсації на орендоване житло також можуть бути включені у загальну суму, але для цього треба обов’язково мати договір оренди. 

Читати більше новин в Telegram

Важливо! Будуть враховані всі доходи: як в Чехії, так і в Україні, а також будь-які заощадження на чеських рахунках. Якщо спільний дохід нижчий за прожитковий мінімум, то біженець не має право на отримання фінансової допомоги. 

Подати заяву на виплату можна буде з 1 липня онлайн. Для цього потрібно буде увійти на спеціальний сайт через електронну ідентифікацію громадянина. 

  • солідарна — це така допомога, яка надається власникам житла, у якому поселили біженців. Грошову компенсацію отримуватимуть тільки ті власники, що проживають з ними. Суму знизять з 3 000 Kč до 2 400 Kč;
  • житло — йдеться про соціальне житло, тобто розміщення у готелях, на базах відпочинку чи у спортзалах та школах. 

Воно надаватиметься безплатно тільки продовж 150 днів з моменту офіційного отримання статусу захисту. Період проживання до набрання чинності Lex Ukraine V також враховується. Після закінчення терміну треба самостійно узгоджувати  днів біженці узгоджують умови подальшого розміщення, наприклад, за оплату.

Важливо! Ті, хто продовжить дити у таких центрах розміщення платно, можуть подаватися на комплексну фінансову допомогу.

Вразлива особа у Чехії: як підтвердити статус

Після набуття чинності поправки також з’явиться термін вразлива особа. Для цієї категорії людей передбачені винятки із загальних правил, наприклад:

  • не зобов’язані платити за соціальне житло після 150 днів;
  • мають право на безплатне страхування;
  • отримуватимуть підвищену фінансову допомогу.

Для того, щоб отримати всі ці пільги, перш за все, треба підтвердити статус. Зробити це з 1 липня зможуть:

  • діти до 18 років;
  • студенти до 26 років;
  • батьки та опікуни дітей до шести років;
  • люди, старше 65 років;
  • вагітні жінки;
  • люди з інвалідністю та ті, хто доглядає за ними.

Людям, які належать до влазливих за віком, підтверджувати нічого не потрібно. Вони отримуватимуть статус автоматично, адже у заявках на житло/виплати треба вказувати дату народження. 

Вагітним жінкам потрібно буде отримати довідку про вагітність — těhotenský průkaz чи potvrzení od lékaře. Для студентів є нюанс — вразливими категоріями вважатимуться тільки ті, хто вчиться у чеському виші, тобто дистанційне навчання в українському виші не рахується. Треба буде отримати у закладі освіти довідку, яка підтверджує, що вони там навчаються. Ці документи подаватимуться разом із заявками на певний вид допомоги.

«Якщо у людини є українське посвідчення людини з інвалідністю, його можна буде завантажити у застосунок в електронній формі, і цього має бути достатньо для підтвердження статусу вразливої особи. Якщо немає документу, але вона має інвалідність, то можна звернутися за оцінкою в районне управління соцзахисту за місцем проживання (ČSSZ). Для цього знадобиться підтвердження від чеського лікаря. Після цього потрібно надіслати підтвердження до соцзахисту, і вони видадуть довідку. Але система, як подати заявку, ще не запущена, тому більше інформації буде згодом», — розповіла юридична консультантка Міжнародної організації з міграції в Чехії Тереза Ібрагім.

Раніше Заборона розповідала про умови збереження виплат для українців, які тимчасово виїжджають з Німеччини. Розміри нарахування напряму залежатимуть від періоду перебування за межами країни. 

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій