В Україні рахуватимуть пенсії за новою системою: як це відбуватиметься

Анастасія Могилевець
  • Пенсійна система України багаторазово змінювалася останні роки, через це обрахунок виплат ускладнився. 
  • Міністерство соціальної політики розробило систему, яка має спростити цей механізм.
  • Поки для вирахування виплати застосовують спеціальну формулу.

Пенсійна система наразі має надмірну кількість надбавок і дотяжок. Це залежить від розміру прожиткового мінімуму, стажу тощо. Нова система враховуватиме два основних критерії.

Заборона розповідає про оновлений механізм розрахунку пенсій в Україні.

Пенсійна реформа-2024: новий механізм Мінсоцполітики

Уряд працює над вдосконаленням законопроєкту №9212, який народні депутати повернули на доопрацювання у квітні 2024 року. У документі йдеться про впровадження в Україні системи накопичувального пенсійного забезпечення.

Пенсійна система складається із трьох рівнів:

  • солідарного;
  • обов’язкового накопичувального;
  • недержавного пенсійного забезпечення.

У такому вигляді цю схему започаткували ще у 2004 році, ухваливши закони «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про недержавне пенсійне забезпечення». Втім, у Верховній Раді поки не затвердили формального рішення щодо старту накопичувального.

Читати більше новин в Telegram

В межах такої системи частина пенсійного податку іде в солідарну систему, тобто в загальний бюджет. Інша частина переходить на персональний рахунок. Гроші накопичуються протягом життя і згодом виплачуються людині з відсотками. Плюс системи в тому, що рахунок може передаватися в спадок, якщо людина померла, не дожила до пенсії тощо.

«Сьогоднішня система часто і багато піддавалася змінам. І через це обрахунок пенсії ускладнився. Наразі вона містить масу добавок і дотяжок, наприклад, враховується дотяжка до прожиткового мінімуму, дотяжка за стаж тощо. Люди вимушені йти до фахівців, щоб вирахувати свою пенсію, бо самому це зробити майже неможливо. І ми хочемо спростити цей механізм», — розповіла міністерка праці та соціальної політики України Оксана Жолнович.

Проєкт системи враховуватиме два критерії: 

  • кількість років, що людина відпрацювала;
  • кількість внесків, які вона сплачувала щомісячно. 

Це конвертуватиметься у певну кількість балів. Відповідно, вартість кожного бала дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати в конкретному році.

«Отже, якщо ви пропрацювали 35 років й отримували середню зарплату кожного місяця такою, як вона тоді була, то можна буде сподіватися не менше як на 30% свого заробітку в солідарній пенсійній системі. Крім того, виводимо гарантію, якщо ви пропрацювали мінімум 15 років і зайшли в пенсійну систему, то точно маєте право на 30% від мінімальної заробітної плати в тому році», — додала Жолнович.

Як стверджує посадовиця, сукупно це дасть заміщення тільки в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини.

Пенсії в Україні: як нараховуються

У 2024 році українські громадяни відповідно до законодавства можуть вийти на пенсію за двох умов. Це можна зробити, якщо вони:

  • досягли 60-річного віку;
  • мають страховий стаж не менше 35 років (для чоловіків) або 30 років (для жінок).

Розмір виплат визначається залежно від стажу — по 1% від рівня визначеної для обчислення заробітної плати за кожен рік. Тобто за страховим стажем 35 років пенсія встановлюється у розмірі 35% від заробітку.

Для вирахування суми виплати є спеціальна формула: Сз х Кз х Кс, де:

  • Сз — це середня заробітна плата, з якої було сплачено страхові внески, за три роки до подачі заяви про вихід на пенсію;
  • Кз — сума співвідношень зарплати в конкретному місяці до середньої зарплати по Україні. Тобто окремо беремо зарплату за кожен місяць за враховані в Сз три роки роботи й ділимо на рівень середньої, який було встановлено на цей місяць. Потім із суми коефіцієнтів вираховується середнє число — це є Кз;
  • Кс — кількість стажу роботи, помножена на величину оцінки одного року страхового стажу та поділена на 12. Для вирахування загальної кількості років стажу (тільки ті, у які сплачувалися податки) треба помножити на 0.01.

Якщо на момент виходу на пенсію стажу не вистачає, його можна докупити. Ця процедура досі доступна, плюс у березні 2023 року в Україні запрацював ще один інструмент — докупка стажу на майбутнє.

Раніше Заборона розповідала про фізичну ідентифікацію для збереження пенсії. Процедуру треба пройти пенсіонерам, оформленим як ВПО до 24 лютого 2022 року.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій