Читаєте зараз
Затемнення Супермісяця 18 вересня стало унікальним: приголомшливі кадри з усього світу

Затемнення Супермісяця 18 вересня стало унікальним: приголомшливі кадри з усього світу

Ilona Kivva
Автор:
  • У середині вересня почався коридор затемнень. Першою астрономічною подією цього періоду став Жнивний Супермісяць.
  • Явище було повністю видно над західними частинами Африки та Європи, Південною та Східною Північною Америкою.
  • Затемнення відбуваються, коли Земля розташовується між Сонцем і природним супутником Землі. 

У небі над Україною місячне затемнення тривало трохи більше 3 годин. Воно стало унікальним, адже у ніч на 18 вересня збіглося одразу кілька астрономічних подій. Наприклад, у нічному небі, окрім повні, можна було побачити також Сатурн, Юпітер і Марс. 

Заборона зібрала дивовижні фотографії з різних країн.

Осінній коридор затемнень: що це таке

У середині вересня почався коридор затемнень. Це період між двома близько розташованими затемненнями. Осінній коридор у 2024 році відбудеться між 18 вересня (місячне затемнення) і 2 жовтня (сонячне затемнення).

Цікаво! Це вже другий коридор у 2024 році. Перший відбувся між 25 березня (місячне затемнення) і 8 квітня (сонячне затемнення).

Фази Місяця на вересень 2024 року. Інфографіка: NASA

Першою астрономічною подією у період другого коридору стало місячне затемнення у ніч на 18 вересня 2024 року (відрізняється від сонячного тим, що природний супутник потрапляє у тінь Землі).

Читати більше новин в Telegram

Явище було повністю видно над західними частинами Африки та Європи, Південною та Східною Північною Америкою. У небі над Україною воно тривало 3 години і 3 хвилини:

  • початок — 03:41 за Києвом;
  • пік затемнення — 05:44;
  • завершення — 06:43.

Також за подією можна було спостерігати онлайн.

Super Harvest 2024: чому особливий

Вересневе затемнення стало унікальним, адже у ніч на 18 вересня відбулося одразу кілька астрономічних подій, пише Time and date.

Перш за все, це був повний Місяць — Сонце та природний супутник знаходилися під кутом 180° один до одного на протилежних сторонах Землі. При цьому видима сторона місячного диска була повністю освітлена.

По-друге, це Супермісяць (коли супутник Землі максимально близько підходить до Землі). У цей час він виглядав на 7% більшим і на 16% яскравішим, ніж звичайна повня.

По-третє, вересневу повню ще називають Місяцем врожаю, жнивним Місяцем. Все через те, що вона найближча до осіннього рівнодення. Цього року воно припадає на 22 вересня.

«Щодня в середньому Місяць сходить приблизно на 50 хвилин пізніше, ніж напередодні. Однак у Північній півкулі для повних або майже повних Місяців, близьких до вересневого рівнодення, різниця в часі сходу від одного дня до наступного становить менше 50 хвилин. Оскільки повний місяць сходить біля заходу сонця, це призводить до додаткового місячного світла вечорами. У минулому це давало фермерам більше часу для збирання врожаю», — пояснив астрофізик Грем Джонс.

Четверта причина — це було ще й часткове затемнення. Це явище спостерігається, коли Земля знаходиться між Сонцем і Місяцем, але вирівнювання не є ідеальним.

«Це не буде велике затемнення! Щонайбільше, лише близько чотирьох відсотків — крихітна частка — диска Місяця буде покрита найтемнішою частиною тіні Землі. Але ефект буде вражаючим, оскільки одна частина краю Місяця буде оповита чорнотою», — пояснили у Time and date.

П’ята причина — у нічному небі, окрім повні, можна було побачити також Сатурн, Юпітер і Марс. Сатурн був першою з трьох планет, що зійшла приблизно в той же час, що й Місяць. Юпітер і Марс з’явилися на небосхилі пізніше.

Карта нічного неба для Лондона, Велика Британія, приблизно о 03:44 (3:44 ранку) за місцевим часом 18 вересня 2024 року — це був час максимального затемнення для регіону. Інфографіка: Time and date

Lunar eclipse: що за явище

Затемнення відбуваються, коли Земля розташовується між Сонцем і Місяцем. Вона відкидає тінь на природний супутник, частково або повністю приховуючи його.

Виникнути явище може лише у повню. Існує три типи місячних затемнень:

  • повне — тінь від Землі відкидається на всю місячну поверхню; 
  • часткове — лише частина Місяця входить у тінь Землі. Наскільки добре його видно, залежить від того, як розташовані Сонце, Земля та Місяць;
Як відбувається часткове місячне затемнення. Інфографіка: NASA
  • напівтіньове — слабка зовнішня частина земної тіні відкидається на місячну поверхню. Цей тип затемнення не такий видовищний, як два інших, і його важко побачити.     

Раніше Заборона розповідала про найвіддаленішу чорну діру, яку можна побачити в рентгенівських променях. Це відкриття може допомогти заповнити прогалини в картині раннього Всесвіту.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій