Читаєте зараз
Чехія спростила умови отримання статусу захисту: що змінилося з вересня-2024

Чехія спростила умови отримання статусу захисту: що змінилося з вересня-2024

Ilona Kivva
Автор:
  • Уряд дружньої держави ще у 2022 році ухвалив рішення, згідно з яким тимчасовий захист анулювали або не видавали українцям, які отримали візу у Канаду і низку інших держав.
  • Правила дещо послабили у 2023 році: ввели два критерії, за яких статус не скасовують.
  • Міністерство внутрішніх справ Чехії у 2024 році презентувало ініціативу, яка дозволить українцям отримати посвідку на довготривале перебування. 

Довгострокові візи у Канаду, Велику Британію та інші держави більше не будуть перешкоджати отриманню або продовженню захисту в Чехії, але тільки за умови, що ними не скористалися. Якщо ж статус було анульовано, можна подати повторну заяву на його отримання.

Заборона розповідає про зміну правил отримання чи продовження особливого статусу для українців.

Візи у Канаду і Велику Британію: рішення Праги

Чеський уряд ще у грудні 2022 року ухвалив рішення, згідно з яким статус тимчасового захисту анулювали українцям, які отримали візу у Канаду і низку інших держав. Було запроваджено і зворотне правило: якщо українець оформив візу, а вже потім приїхав до Чехії за притулком, йому також мали відмовляти.

Міністерство внутрішніх справ країни у 2023 році переглянуло умови скасування захисту для українців. Статус не анульовували за двох умов:

  • чеський тимчасовий захист було отримано першим;
  • візу було отримано до 10 лютого 2023 року.

Умови знову послабили у вересні 2024 році. Згідно з новими правилами, візи не будуть автоматично перешкоджати отриманню або продовженню захисту в Чехії, якщо людина не скористалася ними.

Читати більше новин в Telegram

«Тепер для віз W1, виданих після 10 лютого 2023 року, діє правило: не використав візу — вона не перешкоджає продовженню тимчасового захисту. Якщо така віза була використана для поїздки до Канади, що підтверджують штампи в’їзду, це стає перешкодою для продовження або повторного отримання тимчасового захисту. Тобто сама наявність візи не завадить, але факт її використання — так. Щодо віз V1, то вони не є перешкодою для продовження тимчасового захисту», — пояснили у proUkrainu.

Важливо! Якщо тимчасовий захист був анульований у 2023 році через наявність канадської візи, можна подати повторну заяву на його отримання. Однак це стосується тільки тих випадків, коли документ не було використано для поїздки.

Правила з візами в інші країни:

  • США — програма Uniting for Ukraine не перешкоджає продовженню тимчасового захисту;
  • Велика Британія — короткострокові візи (visitor visa) терміном до 6 місяців не заважають. А от віза Ukraine Scheme може стати перешкодою, якщо була використана для поїздки;
  • інші держави — перешкодою можуть стати довгострокові візи, видані іншими країнами, але лише якщо вони використовувалися для перебування в країнах, які їх видали.

Dlouhodobého pobyt для українців у Чехії: що відомо

Міністерство внутрішніх справ Чехії у квітні 2024 року презентувало ініціативу під назвою Lex Ukraine 7 (сьомий пакет змін до закону про українських переселенців). 

Уряд дружньої держави затвердив його у червні. Очікується, що документ вступить у дію на початку 2025 року.

Серед іншого, передбачено, що українці зможуть отримати посвідку на довготривале перебування (dlouhodobého pobyt). Такий дозвіл видається на термін від одного року і його можна продовжувати. Фактично це спосіб легалізації в країні: людина може працювати чи навчатися в країні тощо.

«Режим тимчасового захисту для українських біженців діятиме і надалі. Є ті, хто хоче жити з нами та отримати чітку перспективу. Тому ми пропонуємо можливість економічно активним біженцям з України отримати дозвіл на довгострокове проживання, подібний до того, яким користуються інші іноземці з третіх країн», — сказав міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Для отримання посвідки буде необхідно відповідати таким умовам (у документі не вказано, скільком саме одночасно):

  • перебувати в країні по тимчасовому захисту протягом мінімум двох років;
  • самостійно себе забезпечувати (не отримувати виплат від держави);
  • не мати боргів по соціальному та медичному страхуванню;
  • мати дійсний закордонний паспорт;
  • діти відвідують школу.

Відомство буде самостійно перевіряти, чи відповідає заявник частині вимог. Процедура буде схожа на електронне продовження тимчасового захисту.

Посвідка на постійне проживання надаватиме українцям наступні можливості:

  • можливість вільно брати участь на ринку праці;
  • звільнення від необхідності проходження адаптаційно-інтеграційного курсу;
  • біометричну картку замість візової наклейки;
  • можливість зареєструвати транспортний засіб на себе.

Раніше Заборона розповідала про пільги, які Чехія урізала для українців з 1 вересня 2024 року. Водночас для деяких категорій переселенців збільшили виплати.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій