'
Читаєте зараз
У Кабулі одночасно сталися два теракти — є загиблі. Що про це відомо?

У Кабулі одночасно сталися два теракти — є загиблі. Що про це відомо?

Polina Vernyhor
Теракти в Афганістані: внаслідок вибухів у Кабулі померли щонайменше 13 людей

На одинадцятий день правління талібів в Афганістані у столиці країни Кабулі сталися два вибухи. Ймовірно, це були теракти, адже один із вибухів скоїв смертник, а після другого по жертвах ще й стріляли. Примітно, що один із вибухів стався на вході до міжнародного аеропорту, де тисячі людей чекають можливості покинути країну. Заборона пояснює, що сталося та кого у цьому підозрюють.

Матеріал містить фото поранених людей.

Що сталося?

Увечері 26 серпня в столиці Афганістану Кабулі сталися два вибухи — один на вході до міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая, а другий — біля готелю Baron, де зупинялися британські військові та журналісти. За інформацією агенції Reuters, біля аеропорту себе підірвав терорист-смертник, а той, хто підклав вибухівку під готель, після вибуху відкрив вогонь по людях, які вибігали з будівлі.

За словами представника «Талібану», внаслідок терактів загинули щонайменше 13 людей, включно з іноземцями. Журналіст The Guardian говорить, що більшість померлих — жінки та діти. 

Поранені жінки в лікарні після двох вибухів недалеко від аеропорту в Кабулі, 26 серпня 2021

Скільки поранених загалом — невідомо. Офіційний представник США Джон Кірбі сказав, що серед поранених були військовослужбовці США. Одна з лікарень повідомила, що до них направили 30 поранених, шестеро з яких померли в дорозі. Пізніше ще одна лікарня повідомила про щонайменше 60 поранених внаслідок вибуху в аеропорту. 

Одразу після вибуху в соцмережах з’явилися чисельні фото та відео з пораненими та померлими внаслідок терактів — декого з них перевозять з місця вибухів на тачках.

Активістка за права людини з Афганістану Аіша Ахмад опублікувала у твіттері зображення аеропорту, на якому видно завісу диму.

Попередження

Вибухи сталися усього через кілька годин після того, як уряди США та Великої Британії попередили своїх громадян уникати кабульського аеропорту через ризик теракту. Тоді ж Бельгія, Нідерланди та Данія заявили, що більше не зможуть забезпечувати повітряні перевезення з міжнародного аеропорту у Кабулі. Натомість у Пентагоні заявили, що США продовжать евакуювати людей до кінця місії — 31 серпня. 

Пізніше журналіст Мурат Газдієв написав у твіттері, що таліби попередили НАТО про терористичну загрозу. 

«За словами міністра інформації «Талібану», про якусь конкретну чи серйозну загрозу говорити не слід, але хтось може намагатися відкрити вогонь по людях або закласти вибуховий пристрій у людне місце на території аеропорту, щоби дискредитувати «Талібан», — написав Газдієв.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що йому також надійшла інформація про ймовірний теракт. За словами Джонсона, його готувала філія угруповання «Ісламська держава», що бореться проти талібів та за останні роки вчинило десятки атак, націлених на етнічні меншини та інших цивільних осіб. «Талібан», бойовики якого охороняють периметр за межами аеропорту, є ворогом афганської філії «Ісламської держави».

За словами представника Білого дому, президент США Джо Байден був поінформований про вибух. За словами людини, знайомої з ситуацією, Байден зустрічався з представниками служби безпеки з приводу ситуації в Афганістані, коли вперше було повідомлено про вибух.

Достеменно невідомо, скільки людей перебували на місці вибухів у момент теракту. Однак останніми днями в аеропорту зібралися тисячі людей. Західні війська поспішають вибратися самі та евакуювати іноземців і афганців, які допомагали західним країнам під час 20-річної війни проти «Талібану», до 31 серпня.

15 серпня бойовики ісламістського руху, визнаного в Європі і США терористичним, без бою захопили Кабул і увійшли до президентського палацу. Того ж дня президент Афганістану Ашраф Гані втік із країни, щоб, за його словами, не допустити кровопролиття. Тим часом віцепрезидент країни Амрулла Салех проголосив себе чинним президентом і звернувся до афганців із закликом чинити опір «Талібану». Серед інших на території Афганістану перебувають щонайменше 90 українців — Київ намагається їх евакуювати.

Про ймовірну міграційну кризу в світі через захоплення Афганістану талібами ми писали тут. А про те, що таке шаріат, за законами якого таліби збираються керувати країною, — тут.

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій