'
Читаєте зараз
Деокупація, Ольга Токарчук і гобіти: що дивитися на 28-му BookForum. Рекомендації Заборони

Деокупація, Ольга Токарчук і гобіти: що дивитися на 28-му BookForum. Рекомендації Заборони

Editorial office
Деокупація, Ольга Токарчук і гобіти: що дивитися на 28-му BookForum. Рекомендації Заборони

У Львові з 15 до 19 вересня проходить міжнародний літературний фестиваль BookForum. Цього року Форум видавців відбувається у гібридному форматі — офлайн і онлайн. З понад 150 подій фестивалю редакція Заборони обрала 10, які точно варто відвідати. Серед них дискусії про «русский мир» і пропаганду, зустріч із нобелівською лауреаткою і презентації книг про мультикультурність.


10 про 10. Спроба канону: Володимир Яценко про «Інтернат» Сергія Жадана

Коли: 15 вересня, 17:30 – 17:45
Де: онлайн

«10 про 10. Спроба канону» — це спеціальний відеопроєкт, де українські письменники, літературні критики та інтелектуали розповідатимуть про книжки, що вплинули на незалежність. Серед представлених творів, зокрема, «Польові дослідження українського сексу» Оксани Забужко, «НепрОсті» Тараса Прохаська та «Амадока» Софії Андрухович. У перший день Букфоруму про свій книжковий вибір розповість Володимир Яценко, співзасновник київського рекламного продакшену Limelite та продюсер таких стрічок, як «Додому» Нарімана Алієва та «Атлантида» Валентина Васяновича. У фокусі Яценка — роман «Інтернат» Сергія Жадана, де війна на Донбасі показана крізь призму життя одного вчителя.

Дискусія «Що таке доктрина «русский мир» і як протистояти її зазіханням?»

Коли: 16 вересня, 15:00 – 15:45
Де: онлайн

Як має формуватися ідентичність в Україні та що треба зробити, аби на цей процес не впливав нав’язаний зі сторони «русский мир»? Розібратися в цих та інших питаннях в межах програми Букфоруму пробуватимуть четвірка українських філософів: Вахтанґ Кебуладзе, Наталія Кривда, Ксенія Зборовська та Олександр Комаров.

Stories review — «Шлях (до) ромів»

Коли: 17 вересня, 15:00 – 17:00
Де: Львів, Палац культури ім. Гната Хоткевича, вулиця Кушевича, 1

Видавництво «Видавництво» презентує книгу «Шлях (до) ромів» — збірку історій про співжиття в полікультурній громаді, згуртованість, взаємоповагу й толерантність. До неї увійшли 19 прозових текстів українських та ромських авторів. Всі вони про різних людей, яких можна побачити мало не щодня: подорожнього у вагоні потягу; молодого хлопця, який прагне бути артистом; художника, що створив безкоштовну школу для дітей тощо. Серед учасників презентації — автори проєкту та письменники, які працювали над створенням цих історій: Маріанна Кіяновська, Ростислав Кузик, Радослава Кабачій, Єва Райська і Анастасія Холявка.

«У норі під землею жив собі гобіт»: розмова з Олександром Мокровольським про історію створення «Гобіта» та його українського перекладу

Коли: 18 вересня, 10:00 – 10:45 
Де: Львів, Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, проспект Свободи, 15

1985 року у видавництві «Веселка» українською вийшов переклад класики XX століття — «Гобіта» Дж. Р. Р. Толкіна. Ця книга стала важливим спогадом дитинства для кількох читацьких поколінь. Тридцять шість років по тому перекладач «Гобіта» Олександр Мокровольський, письменники Володимир Арєнєв і Михайло Назаренко говоритимуть про те, як створювалися оригінальна та перекладна версії культового твору, що став початком трилогії «Володар перснів».

«Листи з-за ґрат»: IV Письменницький марафон на підтримку українських заручників Кремля

Коли: 18 вересня, 10:00 – 11:15
Де: Львів, площа Ринок

Уже четвертий рік поспіль Український ПЕН, Центр громадянських свобод та офіс «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» організовують у межах BookForum письменницький правозахисний марафон на підтримку українських заручників Кремля. Як і в попередні роки, ця подія об’єднає авторів, що долучаються до правозахисних кампаній на підтримку українських полонених в ОРДЛО та політв’язнів у Росії і Криму. Під час марафону читатимуть фрагменти їхніх листів та листів їхніх рідних, сторінки зі щоденників та стенограми виступів у судах. Серед заявлених учасників, зокрема, Олена Стяжкіна, Мар’яна Савка, Остап Сливинський і Олександр Михед.

Дискусія «Віртуальна броня. Чи захищена молодь від інформаційних впливів»

Коли: 18 вересня, 12:30 – 13:15 
Де: Львів, РадіоГараж, вул. Князя Романа, 6

Про вплив на настрої молоді мріють багато політтехнологів, пропагандистів та інфлюенсерів. У різний час це робилося по-різному: тоталітарні режими прагнули створити «нову людину», у вільних суспільствах нові генерації ставали драйверами змін. Яке місце відводиться молоді в сучасних інформаційних війнах? Чи є в українського «покоління вільних» імунітет до ворожих інформаційних впливів? Про це під час дискусії говоритимуть історик і публіцист Вахтанг Кіпіані, програмна директорка BookForum Софія Челяк і головний редактор «Українського тижня» Дмитро Крапивенко.

Дискусія «(Де)окупація мізків»

Коли: 18 вересня, 13:00 – 13:45 
Де: онлайн

7 років Крим, частини Донеччини та Луганщини перебувають в окупації, відрізані від решти українських територій не лише так званою лінією розмежування, але й культурно та ментально. Водночас інформаційно-психологічні операції працюють не лише на окупованих територіях, де залякують «бандерівцями», розіп’ятими хлопчиками, «каратєлямі» та «Правим сектором», але й на підконтрольних, де «донецьких» багато хто апріорі та поголівно вважає зрадниками та колаборантами, а Донбас — меншовартісним краєм гопників та териконів. Як протидіяти пропаганді та боротися зі стереотипами та упередженнями по обидва боки лінії розмежування, під час дискусії говоритимуть письменниця та публіцистка Олена Стяжкіна, журналістки Євгенія Подобна і Анастасія Магазова та науковець і колишній політв’язень Ігор Козловський.

Мультикультурність: національні спільноти та корінні народи України

Коли: 18 вересня, 15:30 – 16:15 
Де: Львів, Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, проспект Свободи, 15

Восени 2021 року медіаорганізація Ukraїner презентує книгу «Ким ми є?» — ілюстроване видання про різноманіття культур, які співіснують на території України. На сторінках книги зібрані історії про життя, часом трагічні причини міграцій, побут та культуру, ремесла та мистецтво, цікаві ініціативи представників різних національних спільнот та корінних народів України. Матеріал для видання команда Ukraїner збирала протягом кількох останніх років, дослідивши майже 30 національних спільнот, що мешкають на території України. Серед них: гагаузи, приазовські греки, австрійці, роми, євреї, чехи, кубинці, нігерійці та інші, а також корінні народи України: кримські татари, кримчаки та караїми. Про те, як створювалася книга, розповідатимуть засновник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко та відповідальна редакторка книги «Ким ми є?» Євгенія Сапожникова.

Зустріч з Нобелівською лауреаткою Ольгою Токарчук

Коли: 18 вересня, 15:30 – 16:15
Де: онлайн

Почесною гостею 28 Букфоруму стане польська письменниця Ольга Токарчук. 2018 року вона отримала Нобелівську премію з літератури «за уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя». «Токарчук ніколи не розглядає реальність як щось стабільне чи вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження», — йдеться в рішенні Нобелівського комітету. Модеруватиме розмову з письменницею Остап Сливинський, який перекладав українською «Книги Якова» (про цю книгу можна почитати у тематичній підбірці BookForum) та «Бігунів» Ольги Токарчук.

Розмова Гаськи Шиян із Йоландою Авророю Бом Рамірес

Коли: 19 Вересня, 15:00 – 15:45
Де: онлайн

Цьогоріч на фестиваль завітають Йоланда Аврора Бом Рамірес — шведська поет(ка) та небінарна особа. Перша поетична збірка Йоланди Аврори з назвою «ІКОНА» вийшла у 2018 році. Це був маніфест свободи, трансгуманізму та права бути собою. Автор(ка) відомі також і завдяки театру слова — перформансам зі сценічною поезією. У 2019 році вони презентували шведською своє шоу «ІДОЛ», а у 2020-му — англійською «… і транслюди з Меркурія». Обидва виступи являли собою мрійливі подорожі до альтернативних утопій, де можна бути будь-ким. Зараз Йоланда Аврора працюють над наступною збіркою та готуються випустити свій перший роман.

Повна програма фестивалю — ось тут

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій