'
Читаєте зараз
У Facebook та Instagram заборонять таргетингову рекламу, пов’язану з расою, релігією та орієнтацією

У Facebook та Instagram заборонять таргетингову рекламу, пов’язану з расою, релігією та орієнтацією

Markiian Oliiarnyk
  • 19 січня 2022 року у Facebook та Instgram набудуть чинності нові правила таргетингової реклами.
  • Більше не можна буде налаштовувати таргетинг за параметрами, пов’язаними з расою, релігією, сексуальною орієнтацією та здоров’ям.
  • За 2020 рік на рекламі компанія Марка Цукерберга заробила $86 мільярдів.

Із соцмереж Facebook та Instagram, які належать компанії Meta, планують видалити кілька параметрів таргетингової (персоналізованої) реклами, пов’язаних з делікатними суспільними темами. Зокрема йдеться про расову та етнічну приналежність, сексуальну орієнтацію, релігійні та політичні погляди, а також питання здоров’я. Нововведення запрацюють у січні 2022 року.

Заборона розповідає про нові правила налаштування таргетування у Facebook та Instagram.


Таргетингова реклама у Facebook та Instagram

Віцепрезидент компанії Meta Platforms з питань маркетингу та реклами Ґрем Мадд повідомив, що у Facebook та Instagram припиниться обслуговування деяких параметрів таргетингової реклами. Йдеться про так звані делікатні теми, пов’язані з питаннями раси, етнічності, релігії, політики, здоров’я та сексуальної орієнтації.

«Ми бажаємо краще відповідати очікуванням користувачів щодо їхньої безпеки, а також дослухаємося до порад експертів з громадянських прав, політиків та інших зацікавлених сторін щодо важливості запобігання зловживанню рекламодавцями параметрами таргетингу, що доступні на наших платформах», — заявив Ґрем Мадд.

Таргетинг — це маркетинговий інструмент, який спрямований на те, щоб реклама показувалася цілеспрямовано для конкретної цільової групи на основі їхньої активності в мережі (історії пошуку, переглядів, публікацій та вподобань).

Читати більше новин в Telegram

Це означає, що рекламодавці більше не зможуть запускати персоналізовані пропозиції для тих користувачів, які цікавилися, наприклад, одностатевими шлюбами, католицизмом, єврейськими святами, хімієтерапією тощо. 

Логотип Facebook і силуети людей. Ілюстрація: Software Informer

Нові правила персоналізованої реклами запрацюють з 19 січня 2022 року. Зазначається, що таргетологи зможуть продовжувати користуватися «фізичними параметрами» на кшталт віку, статі, професії чи локації.

Таке рішення було прийняте через шквал критики у бік компанії внаслідок скандалу Facebook Papers. У таємних документах, оприлюднених колишньою працівницею Facebook Френсіс Хоґен, зокрема зазначалося, що через платформи компанії активно просувався потенційно небезпечний контент. Наприклад, дівчатам, які хворіють на анорексію, таргетингові алгоритми пропонували підписатися на спільноти про схуднення, а праворадикалам демонструвалася реклама про зброю та насилля.

Скільки Meta заробляє на рекламі

За 2020 рік компанія Meta (тоді ще називалася Facebook Inc.) на рекламі заробила $86 млрд, пише The Guardian. Що цікаво, 98% від цього доходу компанія отримала саме завдяки таргетинговій рекламі.

Ґрем Мадд зазначив, що рішення про обмеження можливостей таргетування для рекламодавців може суттєво вплинути на бізнес, а також зашкодити діяльності деяких некомерційних організацій (наприклад, благочинних).

«Деякі з наших рекламних партнерів висловили занепокоєння щодо відмови від цих трагетингових параметрів, посилаючись на те, що така реклама може позитивно впливати на суспільство. Однак інші [партнери] з розумінням поставилися до нашого рішення», — пояснив віцепрезидент компанії Meta з питань маркетингу та реклами.

Раніше Заборона розповідала про те, що з Facebook приберуть функцію розпізнавання обличчя та тегування фотографій і видалять понад 1 мільярд шаблонів для ідентифікації.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій