'
Читаєте зараз
Нібито для спільних навчань. Білорусь та Росія зберуть війська біля кордону з Україною

Нібито для спільних навчань. Білорусь та Росія зберуть війська біля кордону з Україною

Markiian Oliiarnyk
Російсько-білоруські навчання
  • РФ та РБ проведуть спільні навчання біля кордонів України.
  • Комплекс заходів закладено у плани двох країн на 2022 рік.
  • Сусідні з Україною диктатори не планують (наразі) навчань на кшталт «Захід» чи «Щит Союзу».

На території Республіки Білорусь у 2022 році планується проведення спільних військових навчань із Російською Федерацією. Армії Володимира Путіна та Олександра Лукашенка відпрацьовуватимуть дії щодо «прикриття південних кордонів РБ».

Заборона коротко розповідає про нараду з питань військової безпеки у центрі стратегічного управління Міністерства оборони Білорусі.


Нарада за участю Лукашенка

«Нам треба захистити свою країну. Я не драматизую події, але військових попереджаю: на будь-який їхній можливий рух [тих, хто створює загрозу для безпеки Білорусі. — прим. БЕЛТА] у нас має бути адекватна відповідь. Ось ваше завдання. І попереджаю вас: не дай боже у вас буде якийсь формалізм. Ми маємо чітко розуміти, як ми діятимемо», — заявив під час військової наради Олександр Лукашенко.

Він закликав силовиків тренувати та готувати підготовлених бійців у системі Міністерства внутрішніх справ.

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко виголошує промову до Дня незалежності Білорусі, 3 липня 2018 року, Мінськ, Білорусь. Фото: SERGEI GAPON/AFP via Getty Images

«Але ще раз хочу наголосити: ми не брязкаємо зброєю. Ми хоч і не учасники останньої страшної війни [йдеться про сучасне покоління білорусів, які не брали безпосередньої участі у Великій Вітчизняній війні. — прим. БЕЛТА], але ми розуміємо, що таке війна. Багато хто пережив негаразди повоєнних років, коли голі, роздягнені із землянок не могли вилізти. Зараз більш-менш живемо прийнятно, ми не хочемо жодних воєн», — запевнив Лукашенко.

Читати більше новин в Telegram

Навчання Росії та Білорусі у 2022 році

Міністр оборони РБ Віктор Хрєнін зазначив, що наступного року Білорусь та Росія не планують проводити масштабні навчання на кшталт «Заходу» чи «Щита Союзу». Але у військ заплановано комплекс заходів на середньострокову перспективу щодо прикриття південних кордонів Білорусі.

«Ми плануємо проведення навчання спільно з нашими колегами, основним стратегічним союзником — Російською Федерацією», — сказав міністр оборони.

Мапа областей на українсько-білоруському кордоні. Фото: Wikimedia

Південні кордони Білорусі — це північні кордони України. Протяжність кордону між країнами сягає 945 кілометрів — Гостомельська та Брестська області Білорусі та чотири українські області: Волинська, Рівненська, Житомирська, Київська та Чернігівська.

Що таке «Захід» чи «Щит Союзу»

Раз на два роки на територіях Росії та Білорусі почергово проходять масштабні навчання із залученням армій під назвою «Захід» та «Щит Союзу»:

  • у РБ пройшли «Захід-2009», «Захід-2013», «Захід-2017», «Захід-2021», «Щит Союзу-2006»;
  • у РФ пройшли «Щит Союзу-2011», «Щит Союзу-2015», «Щит Союзу-2019».

Російсько-білоруські навчання «Щит Союзу» стануть ключовою подією 2023 року, повідомив міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Цей захід проходитиме у рамках підготовки програми Союзної держави до 2026 року «в інтересах забезпечення регіонального угруповання військ Росії та Білорусі».

Раніше Заборона публікувала великий розбір про злиття Росії та Білорусі у єдину державу.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій