'
Читаєте зараз
Перший в історії «дотик» до Сонця. Зонд NASA зробив гігантський стрибок для науки

Перший в історії «дотик» до Сонця. Зонд NASA зробив гігантський стрибок для науки

Markiian Oliiarnyk
Зонд Parker
  • Сонячний зонд Parker пролетів крізь верхній шар атмосфери Сонця і зібрав інформацію про сонячну матерію.
  • В історії космічних досліджень це вперше, коли космічний апарат настільки наблизився до нашого світила.
  • Наступне проникнення до корони Сонця заплановане на січень 2022 року.

Спеціальний космічний зонд NASA під назвою Parker пройшов крізь критичну поверхню Сонця і потрапив до верхнього шару його атмосфери. Апарат зібрав дані про сонячну матерію і магнетичні сили, які діють всередині нашої зірки. Отримана інформація має допомогти вченим зрозуміти, чому атмосфера Сонця так нагрівається, а також чому виникають так звані сонячні вітри.

Заборона розповідає про історичне досягнення місії NASA з дослідження верхніх шарів атмосфери Сонця.


Зонд Parker «доторкнувся» до Сонця  

14 грудня 2021 року в NASA повідомили, що автоматизований сонячний зонд Parker вперше в історії космічних досліджень «доторкнувся» до Сонця, пролетівши крізь його корону (верхній шар атмосфери).

Сюжет про проникнення космічного зонда Parker в атмосферу Сонця. Відео: NASA Goddard/YouTube

«Наше відкриття знаменує собою один важливий крок для місії Parker Solar Probe й один гігантський стрибок для всієї науки про Сонце. Перша посадка на Місяць дозволила вченим зрозуміти, як сформувався наш супутник, так само і дотик до самої матерії, з якої складається Сонце, допоможе вченим розкрити важливу інформацію про нашу найближчу зірку і її вплив на Сонячну систему. Все, що ми дізнаємося про Сонце, допоможе нам отримати більше інформації про інші зірки у Всесвіті», — заявив Томас Цурбухен, керівник наукових місій NASA.

На відміну від Землі, Сонце не має твердої поверхні. Натомість у нього є атмосфера, в якій дрібні плазматичні частинки формують певну матерію, яка притягується гравітацією і магнітними силами до ядра зорі. Під дією тиску і тепла ця матерія відштовхується від ядра і досягає межі, де гравітація її не може втримати. В результаті іонізовані частинки плазми вилітають з корони Сонця і утворюють так звані сонячні вітри.

Читати більше новин в Telegram

Видно під час затемненень: як зонд Parker вивчав псевдопотоки

28 квітня 2021 року на висоті 13 млн кілометрів від поверхні Сонця зонд Parker пройшов крізь так звану критичну поверхню Альвена (межа між короною Сонця і зоною сонячних вітрів) і потрапив до верхнього шару атмосфери. Всього за цей обліт він тричі входив і виходив у корону, що довело теорію про те, що поверхня Альвена не є сферичною. Загальний час перебування апарату у верхньому шарі атмосфери Сонця, де температура сягає 500 тисяч градусів Цельсія, становив майже п’ять годин.

Занурившись ще глибше в сонячну атмосферу, приблизно на відстані 10.4 млн кілометрів від поверхні Сонця, зонд пройшов крізь аномальні явища, відомі як псевдопотоки. Ці масивні магнетичні структури, виявлені ще у 2019 році, підносяться над поверхнею Сонця, тому їх можна побачити із Землі під час сонячних затемнень.

Псевдопотоки Сонця. Фото: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory

За допомогою чаші Фарадея (Faraday cup) зонд Parker зібрав інформацію про частинки сонячної плазми й магнітні поля, яка допоможе вченим зрозуміти, як працює Сонце.

Місія Parker Solar Probe з дослідження Сонця

Місія Parker Solar Probe (або Parker Solar Plus) — це місія NASA з дослідження атмосфери Сонця. Однойменний зонд, спроєктований так, щоб максимально близько наблизитися до зірки, був запущений у серпні 2018 року з космодрому на мисі Канаверал, що у Флориді. Наприкінці жовтня того ж року він побив рекорд наближення до Сонця, встановлений німецько-американським апаратом Helios 2. 

Свою назву зонд отримав на честь американського астрофізика Юджина Паркера, який у 1958 році першим припустив існування сонячного вітру. Апарат має чотири комплекти різних наукових інструментів, які захищені корпусом із вуглепластику товщиною 11.43 сантиметрів. У NASA сподіваються, що місія дозволить науковцям зрозуміти причини та природу нагрівання корони Сонця, а також виникнення сонячного вітру.

План місії Parker Solar Probe. Інфографіка: NASA’s Goddard Space Flight Center/Mary P. Hrybyk-Keith

Зонд Parker продовжить наближатися до Сонця по спіралі, поки не досягне відстані 6.2 млн кілометрів від поверхні зірки. Наступний обліт запланований на січень 2022 року. У NASA очікують, що апарат знову пролетить через корону нашої зірки.

Раніше Заборона розповідала про місію NASA під назвою DART, в рамках якої космічний апарат зіштовхнеться з невеликим астероїдом, щоб перевірити гіпотезу, чи можна взагалі змінити траєкторію руху космічного тіла, яке наближається до Землі.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій