'
Читаєте зараз
У 12 областях України відновлять навчання з 14 березня: де які умови

У 12 областях України відновлять навчання з 14 березня: де які умови

Iryna Troian
Автор:
  • З 14 березня частина регіонів України відновить навчальний процес, а формат обиратиме кожен заклад самостійно.
  • За згодою батьків радять залучати до навчання і дітей, які тимчасово переїхали з інших областей. 
  • Всі вступні іспити у 2022 році, як-от ЗНО, ДПА, ЄВІ, ЄФВВ,  скасували.

З 14 березня у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Чернівецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Полтавській, Одеській та Кіровоградській областях відновлять освітній процес. Формат навчання кожен заклад освіти має обрати самостійно, але здебільшого повернуться знову до дистанційки. 

Заборона розповідає деталі навчання у частині регіонів України в умовах воєнного стану.


Який формат обрали школи з 14 березня

Львівщина

Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації повідомив, що ситуація на Львівщині дозволяє закладам загальної середньої освіти обрати одну з таких форм навчання:

  • очну або змішану (з погодженням із військово-цивільною адміністрацією);
  • дистанційну.

Також кожен заклад освіти має забезпечити можливість долучення до освітнього процесу дітей, які тимчасово переїхали на Львівщину. 

Читати більше новин в Telegram

Для школярів, які перебувають за межами області чи України, створили дистанційну школу «Вчитись просто». Тут навчальний процес розпочнеться з 14 березня для учнів 7-11 класів, а з 21 березня для 5-6 класів. Також планують частково відновити роботу дитячих садочків, але частину з них використовують для прийому тимчасово переміщених осіб. 

Щодо вишів, то Львівський національний університет ім. Івана Франка також розпочне онлайн-навчання. Студентам, які перебувають у складі Збройних сил України, нададуть академічну відпустку. А для тих, хто бере участь у теробороні, волонтерить чи перебуває у зоні активних бойових дій, забезпечать особливі умови освітнього процесу.

Національний медичний університет ім. Данила Галицького також відновить дистанційну освіту з 14 березня. У Львівські політехніці продовжили канікули, а онлайн-навчання почнуть з 21 березня. 

Тернопільщина

У Тернополі учні загальноосвітніх шкіл навчатимуться у дистанційному форматі, розповіли в міській раді. Діти переселенців також можуть долучитись до освітнього процесу, для цього батькам потрібно звернутися до директора школи, яка найближча до їхнього місця проживання. Однак садочки в місті поки що працювати не будуть. В області також планують відновити дистанційне навчання за умови спокійної безпекової ситуації.

Івано-Франківщина

З 14 березня у школах, коледжах та професійних училищах Івано-Франківщини також мають відновити дистанційку, повідомила голова обласної держадміністрації Світлана Онищук. 

Також в області розпочали реєстрацію учнів з числа внутрішньо переміщених осіб. Для цього потрібно заповнити форми:

Чернівецька область

Заступниця начальника Чернівецької обласної військової адміністрації Ірина Ісопенко повідомила, що у багатьох закладах освіти нині облаштовано тимчасові місця перебування для переселенців. Тому очне навчання можливе не скрізь. Роботу дитсадків мають визначити органи місцевого самоврядування з урахуванням думки батьків. 

Волинська область

Школам Волині також рекомендували поновити навчальний процес. За словами начальниці управління освіти і науки облдержадміністрації Людмили Плахотної, планують організувати віддалену форму навчання з елементами дистанційки. Педагоги даватимуть завдання та прийматимуть виконанні роботи, проте остаточне рішення залишається за колективами шкіл.

Хмельниччина

У Хмельницькій територіальні громаді дистанційку у школах відновили ще 9 березня. А по всій території області учні зможуть знову навчатися з 14 березня. Педагогам дозволили проводити заняття з дому. За відсутності можливості проводити онлайн-уроки, діти можуть отримати консультації в месенджерах. Роботу дитячих садочків не відновлюватимуть. Також до навчального процесу можуть приєднатися діти переселенців та вчителі, які прибули до області з інших регіонів. 

Рівненщина

Начальник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль розповів, що з 14 березня відновлять освітній процес всі заклади, крім садочків. Розглянуть дві форми навчання: дистанційну та змішану (поєднання онлайн та самостійного вивчення).

Запорізька область

У всіх навчальних закладах області, крім дошкільної освіти, з 14 березня також відновлять навчання у різних формах, пише Суспільне

Там пропонують дистанційну форму, екстернатну, індивідуальну і надання домашніх завдань з подальшою перевіркою. В Департаменті освіти і науки Запорізької ОДА закликали долучатись до Всеукраїнської школи онлайн з єдиним розкладом на всю Україну.

Студенти закладів вищої освіти будуть навчатись дистанційно. Якщо ж вони виїхали за межі області, то в них є можливість продовжити навчання за особистою заявою в іншому місті. 

Одещина

Дистанційно навчатимуться й в освітніх закладах (в тому числі і вишах та коледжах) Одеської області, повідомили в місцевому Департаменті освіти і науки. Також кожен заклад освіти має забезпечити можливість долучення до освітнього процесу дітей, які тимчасово переїхали на Одещину. 

Тим, хто перебуває за межами області чи України, пропонують скористатися каналом дистанційної освіти Рішельєвського ліцею або сайтом Одеської академії неперервної освіти. Там розміщені навчальні матеріали з різних предметів, які постійно оновлюватимуться.  

Кіровоградщина

Директорка департаменту освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації Ельза Лещенко розповіла, що з 14 березня в області також відновлять освітній процес в онлайн-форматі, пише Суспільне. Однак за наявності обставин, які унеможливлюють організацію дистанційного навчання, окремі громади чи школи можуть продовжити канікули або призупинити освітній процес.

Полтавщина

У Полтавській обласній держадміністрації повідомили, що школи, технікуми, університети області йдуть на онлайн-навчання. Остаточне рішення про дистанційку буде ухвалювати кожна громада та заклад освіти, але головною умовою є безпека.

Дніпропетровщина

З 11 березня онлайн-уроки розпочали понад 200 шкіл Дніпропетровської області, що становить чверть із закладів середньої освіти. Решта з 14 березня або продовжать вимушені канікули, або розпочнуть роботу дистанційно. Тоді ж запрацюють онлайн всі професійні училища, коледжі та виші.

Раніше Заборона розповідала про те, як іноземні студенти намагаються виїхати з України та про те, чи планують вони повернутися.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій