'
Читаєте зараз
1000 кг на голови дітей. Amnesty International розповіла про жертв в драмтеатрі Маріуполя

1000 кг на голови дітей. Amnesty International розповіла про жертв в драмтеатрі Маріуполя

Markiian Oliiarnyk
  • На будівлю Драматичного театру росіяни скинули дві некеровані бомби ФАБ-500.
  • Кількість загиблих внаслідок бомбардування виявилася дещо меншою, ніж повідомляли ЗМІ, але ще не всі тіла вдалося ідентифікувати.
  • Правозахисники дійшли висновку, що окупанти знали, куди прилетять бомби, тобто чудово усвідомлювали, що в будівлі цивільні.

Правозахисники з міжнародної організації Amnesty International завершили своє розслідування щодо бомби по Маріупольському драматичному театру 16 березня 2022 року. Експерти вважають, що цей авіаудар є воєнний злочин, який слід розглядати окремо.

Заборона розповідає подробиці звіту правозахисників щодо удару з літака по центральній пам’ятці міста на Азові.


Маріупольський драмтеатр: розслідування Amnesty International

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила висновок щодо бомбардування рашистами Драматичного театру у Маріуполі. Розслідування проводилося з 16 березня по 21 червня: було опитано 52 уцілілих та очевидців, 28 із яких перебували в театрі чи поблизу нього безпосередньо в момент удару.

«Після кількох місяців ґрунтовного розслідування, аналізу супутникових знімків та опитування десятків очевидців ми дійшли висновку, що ця атака є беззаперечним воєнним злочином, і скоїли його російські військові», — заявила генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар.

За даними правозахисників, окупанти навмисно розбомбили театр. Вони знали, що там ховалися сотні мирних жителів. Унаслідок цього нападу загинуло і отримало поранення чимало людей, зокрема дітей.

Читати більше новин в Telegram

Усе, що залишилося від концертного залу Маріупольського драмтеатру після бомбардування росіянами, 18 березня 2022 року, Маріуполь, Україна. Фото: UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY/Anadolu Agency via Getty Images

В Amnesty International зазначають, що точна кількість жертв остаточно не встановлена, але вона може бути набагато менша, ніж повідомлялося раніше у ЗМІ. Докази свідчать про те, що значна кількість мешканців покинула театр незадовго до бомбардування, зокрема 14 і 15 березня, коли запрацювали зелені коридори. Загалом розслідувачам вдалося зібрати докази щодо мінімум 12 смертей. Утім багато тіл і досі лишаються не ідентифікованими.

Також правозахисники з’ясували, що на будівлю театру впали дві 500-кілограмові бомби ФАБ-500. Найімовірніше, вони були скинуті з одного з таких літаків: Су-25, Су-30 або Су-34, що базувалися на прилеглих російських аеродромах і часто пролітали  над півднем України. Вибух зруйнував прилеглі внутрішні стіни по обидва боки сцени, а потім пробив зовнішні несучі стіни, утворивши дві основні зони з уламками на північно-східній та південно-західній сторонах театру. Обидві зони з уламками видно на супутникових знімках, які зафільмовано за кілька хвилин після удару.

«Amnesty International розглянула кілька альтернативних теорій про те, хто відповідальний за напад. Дослідники розвінчали заяви російської влади щодо причетності українських військових і дійшли висновку, що найбільш реалістичною є версія, згідно з якою це був цілеспрямований авіаудар російських пілотів по цивільному об’єкту», — йдеться у висновку організації.

Авіаудар по центру Маріуполя 16 березня-2022: свідчення очевидців

Багато опитаних свідків та вцілілих маріупольців розповіли Amnesty International, що бачили закривавлені тіла та відірвані частини тіл, зокрема ноги та руки, у руїнах зруйнованої будівлі після атаки.

«За одну секунду все змінилося. Все здригнулося… Люди почали кричати. Він був сповнений пилу… Я бачила, як люди стікали кров’ю», — цитують правозахисники дівчинку-підлітка, яка ховалася у підвалі з своєю сім’єю.

Мабуть, емоційно найважче було людям, які на власних очах втратили рідних. Так, зокрема, маріуполець Євген Гребенецький у концертному залі знайшов тіло свого батька. «Було багато поранених… Поліція намагалася витягнути людей з-під завалів… Спочатку я побачив його [батька] руку. Спершу я побачив знайому руку. Ви знаєте руки своїх близьких. Його обличчя було залите кров’ю. Його тіло було в цеглі… Я не хотів, щоб мама бачила», — розповів потерпілий.

Людям, які проходили повз, коли стався удар по театру, також важко втримати емоції. Деякі з них постраждали від уламків, що розліталися зі зруйнованого театру. «Я йшов вулицею, що вела до драматичного театру… Я чув шум літака… але на той момент я особливо не звертав уваги, бо [літаки] постійно літали… Я бачив, як вибухнув дах будівлі… Він підстрибнув на 20 метрів, а потім завалився… потім я побачив багато диму та уламків… Я не міг повірити своїм очам, бо театр був святим місцем. Там було два великі написи “Дети”», — поділився своєю історією 51-річний підприємець з Маріуполя.  

Раніше Заборона розповідала про злочинні удари окупантами по «Азовсталі» у Маріуполі 19 квітня, коли на території заводи під захистом українських воїнів переховувалися сотні цивільних та дітей.   

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій