'
Читаєте зараз
Виданий Україною за запитом ФСБ росіянин знайшовся у СІЗО. Його били до втрати пам’яті

Виданий Україною за запитом ФСБ росіянин знайшовся у СІЗО. Його били до втрати пам’яті

Katerina Sergatskova

Росіянин Тимур Тумгоєв, якого 12 вересня 2018 року Україна екстрадувала за запитом ФСБ Росії, знайшовся в СІЗО №3 російського міста Белгород. Його били під час етапу до СІЗО і він частково втратив пам’ять. Про це пише видання «Кавказ.Реалии» з посиланням на співробітника благодійної організації Vayfond (Швеція) та родичів Тумгоєва.

За словами співробітника організації, один із близьких спілкувався із Тумгоєвим телефоном, коли він був у СІЗО-2 міста П’ятигорськ перед відправкою до Владикавказа. «Його відвезли, сказали, що етап на Владикавказ. Тимура побили, він навіть втратив частково пам’ять. Він дуже просив не забувати про нього й допомогти, як тільки можливо. Він також сказав, що йому загрожує термін від 15 років до довічного. Які саме це були статті, не сказав», – зазначив співробітник Vayfond.

Про те, що Тумгоєв перебуває в СІЗО №3 міста Белгород, стало відомо 23 вересня: російська Генеральна прокуратура повідомила про це Генеральну прокуратуру України.

Що відбувається?

12 вересня 2018 року бійця батальйону їм. Шейха Мансура, уроженця Інгушетії (Росія) Тимура Тумгоєва екстрадували до Російської Федерації. Цю інформацію підтвердив Борис Захаров, представник Харківської правозахисної групи, яка здійснювала юридичний супровід справи Тумгоєва. За його словами, півтора року тому Комітет ООН з прав людини заборонив його видачу Росії.

Читати більше новин в Telegram

«Півтора року тому ми отримали заборону Комітету на видачу. Після цього Україна повинна була надіслати всі необхідні матеріали до комітету, мала відбутися комунікація. І до остаточних висновків комітету його не мали права видати. Але, оскільки наші адвокати не отримували ніяких документів щодо цієї комунікації, відповідно, заборона не могла бути знята», – сказав Захаров.

За словами правозахисника, напередодні Тимура Тумгоєва затримували в Києві та пізніше в Харкові нібито через прострочену довідку прохача притулку.

«Там його затримали, обманули його адвоката – сказали, що Тумгоєва везуть до ДМС. Він передав речі адвокатові, а його взяли й по-зрадницьки вивезли до РФ. Це перший випадок, коли Україна видає державі-агресору свого бійця», – розповідав Захаров.

Тоді прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко в коментарі виданню Liga.net заявив, що генеральна прокуратура не знає про участь Тумгоєва у війні на Донбасі. Однак командир батальйону імені Шейха Мансура Муслім Чеберлоєвський заявив, що екстрадований з України за запитом РФ дійсно воював на Донбасі в складі цього батальйону.

Нагадаємо, у липні 2018 року турецька розвідка викрала з території України двох громадян Туреччини. 

Читайте також:

Українська прокуратура видала Туреччині журналіста

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій