'
Читаєте зараз
Крутіші за Switchblade: ЗСУ отримають надсучасні безпілотники від США 

Крутіші за Switchblade: ЗСУ отримають надсучасні безпілотники від США 

Ilona Kivva
Автор:
  • США наприкінці лютого 2023 року оголосили пакет збройної допомоги Україні на $2 мільярди. До нього, серед іншого, увійшли БпЛА Switchblade та Jump 20.
  • Світчблейди є візитною карткою компанії Aerovironment. Вони зарекомендували себе під час бойових дій в Афганістані. Джамп-20 — остання розробка підприємства.
  • Очікувалося, що обидва види дронів доведеться довго чекати, адже їх не вилучили з арсеналу США, а мали виготовляти з нуля.

Компанія Aerovironment завершила виробництво першої партії надсучасних дронів Jump 20 для Збройних сил України. Це розвідувальні безпілотники, які можуть літати на майже 200 кілометрів і визначати цілі за допомогою високотехнологічних радарів. Однією з особливостей техніки є тривалий час польоту. Хоч вони і відрізняються від Switchblade за призначенням, однак за технічними показниками значно перевершують їх.

Заборона розповідає про надсучасні дрони, які передадуть Україні.


Aerovironment почала виробництво Jump 20 для України

Сполучені Штати наприкінці лютого-2023 року оголосили про підготовку пакета збройної допомоги Україні на $2 мільярди. До нього увійшли боєприпаси до реактивних систем залпового вогню HIMARS, снаряди до інших РСЗВ та артсистем, а також кілька видів безпілотників. 

Серед дронів були Switchblade 600 та Jump 20 від компанії Aerovironment. Вони мали надійти у рамках ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI). Це означає, що їх замовили безпосередньо у виробника. Тож очікувалося, що між оголошенням про передачу та безпосередньою відправкою може пройти тривалий час, пише Defense Express.

Система така: 

Читати більше новин в Telegram
  • уряд США укладає договір з виробником;
  • компанія ставить замовлення у чергу на виробництво;
  • потім починається виготовлення (яке може зайняти більше як півроку, якщо враховувати досвід кількох попередніх передач у рамках USAI).

Журналісти «Голосу Америки» на початку травня-2023 побували на виробництві в Aerovironment. Під час розмови з генеральним директором компанії Вахідом Навабі вони з’ясували, що перша партія  Jump 20 не тільки вже виготовлена, а і готова до відправки.

«Компанія готується відправити в Україну замовлення на безпілотники, які наразі стали найбільш передовою нашою технологією — Jump 20. Ми не просто виконуємо замовлення американського уряду, допомога Україні це особлива місія у поваленні авторитаризму. І ми тут робитимемо усе можливе, аби сприяти перемозі», — сказав Навабі.

Він також додав, що Україна веде переговори про збільшення кількості дронів у рамках збройного пакета.

Jump 20: характеристики БпЛА

Джапм 20 — це розвідувальні безпілотні літальні апарати, які є найсучаснішими у світі. Вони виконані за літаковою схемою і мають носовий поршневий двигун об’ємом 190 кубічних см з гвинтом, пише Мілітарний.

БпЛА злітає і сідає вертикально. Таку можливість забезпечують чотири додаткові електродвигуни з горизонтально розташованими підйомними повітряними гвинтами на двох балках.

Апарат оснащений відсіком корисного навантаження і має захищену апаратуру передачі даних. Також на дрон встановлено електронно-оптичну станцію ARCAM-45В. Вона призначена для спостереження, вибору і супроводу цілі, визначення дальності до неї. Додатково можна встановити станції WESCAM MX-8, Trillium HD80 або TASE 40 LRS, які виконують ті ж функції, але мають інші специфічні можливості.

Короткі характеристики:

  • максимальна злітна вага — 97.5 кг;
  • довжина – 2.9 м;
  • розмах крил — 5.7 м;
  • корисне навантаження — до 13.6 кг;
  • максимальна тривалість польоту — 14 годин;
  • радіус дії — до 185 км;
  • стеля — понад 5100 м;
  • час розгортання — 60 хвилин.

Switchblade: чим особливі

Світчблейд 300 і 600 — візитна картка Aerovironment. Останні є найновішою версією моделі. Вперше їх передали ЗСУ у квітні 2022 року. Обидві моделі є дронами-камікадзе, які створювалися для підтримки невеликих піхотних підрозділів під час бойових дій. 

Switchblade 300 була в арсеналі американського спецназу з моменту таємного відправлення в Афганістан у 2010 році. Вони довели свою ефективність під час військових операцій проти Талібану. Армійські чиновники описували БпЛА як «літаючу рушницю».

Дрони мають довжину 610 мм і важать 2.3 кг, що робить його невеликим і досить легким для транспортування на полі бою одним солдатом. Вони можуть пролетіти близько 10 км і перебувати над ціллю приблизно 15 хвилин.

Switchblade 600 суттєво відрізняються за габаритами: безпілотник важить 23 кг, але все одно є переносним. Він здатен пролетіти до 40 км за 20 хв, потім зависнути над ціллю ще на 20 хвилин. Атака здійснюється за допомогою броньованої боєголовки, тобто ці дрони можна використовувати навіть проти танків. Ракету можна пілотувати вручну за допомогою сенсорного планшета.

Обидва варіанти також мають функцію вимкнення, за допомогою якої їхні оператори можуть припинити атаку навіть після їх відправки. Після ураження цілі дрони знищують самі себе. 

Порівняння Switchblade 300 і 600. Інфографіка: Заборона

Раніше Заборона розповідала про БпЛА Phoenix Ghost, які перебувають в арсеналі ЗСУ. США розробили дрони спеціально для потреб українських захисників, орієнтуючись на досвід боїв на Донбасі, починаючи з 2014 року.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій