Читаєте зараз
Маск запустить п’ять порожніх Starship у космос: для чого це роблять 

Маск запустить п’ять порожніх Starship у космос: для чого це роблять 

Ilona Kivva
Автор:
  • SpaceX планує до 2027 року запустити кораблі на Марс.
  • Starship складається з 70-метрового ракетоносія Super-Heavy та космічного корабля. Провели вже чотири пробні запуски: найвдалішим пройшов у червні 2024 року.
  • Космічні кораблі компанії мають принаймні три унікальні особливості. 

Від успіху польотів Starship без екіпажу залежить, коли на Червону планету відправлять астронавтів. Плани компанії Ілона Маска ускладнює те, що подорож із Землі на Марс можлива лише кожні два роки, коли планети вирівнюються. 

Заборона розповідає про амбітні плани американської компанії.

Найбільша ракета у світі: проєкт SpaceX

Аерокосмічна компанія планує за два роки запустити на Марс близько п’яти кораблів Starship без екіпажу. Від успіху місій залежить, коли на планету відправлять астронавтів, розповів Ілон Маск.

«Якщо всі вони благополучно приземляться, то через чотири роки можливі місії з екіпажем. Якщо ми зіткнемося з проблемами, то їх буде відкладено ще на два роки. Подорож із Землі на Марс можлива лише кожні два роки, коли планети вирівнюються. Це збільшує складність завдання, але також служить для захисту Марса від багатьох катастрофічних подій на Землі», — каже засновник компанії.

Читати більше новин в Telegram
Частина посту Ілона Маска. Скріншот: X

Starship складається з 70-метрового ракетоносія Super-Heavy та космічного корабля, зі спільною із системою назвою –– Starship. Перший тестовий запуск пройшов у квітні 2023 року. Корабель вже після запалення, але до старту Super-Heavy втратив кілька двигунів. Ракета злетіла з затримкою, а коли піднялася на 39 км над Землею, почались проблеми. Так, з ладу вийшли вісім із 33 двигунів і Starship почав перевертатись у повітрі. З командного пункту було дано сигнал про самознищення — ракета вибухнула.

Вдруге випробування провели у листопаді 2023 року: перший ступінь успішно відʼєднався від другого, але звʼязок з космічним кораблем несподівано перервався. Після цього знову спрацювала система самоліквідації.

Третій запуск відбувся вже 14 березня 2024 року. Корабель Starship вперше вивели на орбіту Землі. Він зробив один оберт навколо планети та мав приводнитися в Індійському океані. Під час онлайн-трансляції польоту коментатори SpaceX сказали, що управління місією втратило зв’язок із космічним кораблем.

Через кілька хвилин корпорація підтвердила, що космічний корабель був втрачений, він впав в океан. Однак це був вдалий тест, адже політ пройшов за планом майже на всіх етапах.

Вчетверте корабель запустили у червні 2024 року — під час цієї місії обидва ступеня ракети успішно повернули на Землю.

Проєкт Starship: яка мета

Starship — це багаторазова транспортна система, яка створюється в першу чергу для космічних місій на Місяць і навіть на Марс. Вона також може використовуватись для доставляння важких вантажів на орбіту Землі і космічного туризму.

Особливість проєкту в тому, що він передбачає багаторазовість обох блоків: ракетоносія Super Heavy та корабля Starship. Це суттєво зменшить вартість польотів далі земної орбіти (ракети завжди були одноразовими). Маск очікує, що ціна одного запуску Starship становитиме до $10 мільйонів. Для прикладу, NASA до 2011 року використовувала ракету, запуск якої коштував $1.6 мільярда.

Ще одна перевага Starship полягає в його розмірах –– це поки найбільша ракета, створена людством. Завдяки її розмірам можна суттєво розширити обмеження щодо вантажності сучасних ракет, а значить і збільшити розміри посилок, які людство доставлятиме за межі Землі.

Такі технічні особливості ракети вже зацікавили NASA, які планують використати спеціальну версію Starship для перших двох польотів на Місяць за програмою «Артеміда». Політ, у ході якого астронавтів доставлять на супутник Землі, запланований на 2025 рік.

Раніше Заборона розповідала про перспективи польоту перших людей на Марс. Космічна агенція NASA планує, що перші астронавти облетять планету у 2033 році, а висадка відбудеться не раніше 2040-го.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій