'
Читаєте зараз
Клопотенко буде щасливим, а росіяни — ні. В Україні хочуть зробити День українського борщу

Клопотенко буде щасливим, а росіяни — ні. В Україні хочуть зробити День українського борщу

Markiian Oliiarnyk
Український борщ
  • У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про запровадження Дня українського борщу.
  • Свято пропонують проводити щороку у другу суботу вересня.
  • Перша згадка про борщ датується 1584 роком.

В Україні хочуть запровадити нове національне свято — День українського борщу. Відповідний проєкт вже зареєстровано у парламенті. Відзначати нове свято пропонують у другу суботу вересня. Автори документу переконані, що відзначення українського борщу на державному рівні дозволить пришвидшити його внесення до переліку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Заборона розповідає про ідею запровадження Дня українського борщу, та навіщо нам взагалі потрібне таке свято.


Проєкт постанови про День українського борщу

До Верховної Ради України проєкт постанови про встановлення Дня українського борщу надійшов 30 листопада 2021 року. Авторами документу є народні депутати не лише від «Слуги народу», а й від опозиційних партій, зокрема «Голосу» та «Європейської солідарності». 

Запровадження Дня українського борщу пропонується з метою забезпечення охорони культурної спадщини, популяризації української культури у світі та посилення суспільної уваги до традицій української кухні та культури. Також зазначається, що такий проєкт збігається зі Стратегією культурної дипломатії України, а також Національної економічної стратегії.

Жінка готує величезний казан борщу під час проведення другого гастрономічного фестивалю «Борщик у глиняному горщику», 15 серпня 2015 року, с. Опішня, Полтавська обл., Україна. Фото: Чапала Анна/УНІАН

«Ініціатива встановлення Дня українського борщу — дня, коли українці готують, їдять, діляться рецептами борщу та таким чином обмінюються цінною культурологічною інформацією, покликана забезпечити збереження і вшанування традиційної української кухні та культури, тяглість культурної традиції», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Читати більше новин в Telegram

День українського борщу пропонують відзначати щороку у другу суботу вересня. Взагалі перша згадка про борщ датується другою половиною жовтня 1584 року й автори проєкту спершу хотіли встановити його саме у десятому місяці року. Однак згодом були змушені перенести його на інший місяць, оскільки у жовтні забагато свят. 

За словами одного з авторів проєкту, народного депутата від партії «Голос» Ярослава Юрчишина, депутати планували встановити свято у листопаді, однак після консультацій з представниками туристичної галузі вирішили проводити його саме у вересні. «У цей час вже є всі складники українського борщу, а, з іншого боку, ще достатньо тепло, щоб проводити якісь туристичні атракції», — передає BBC слова народного депутата.

Український борщ як нематеріальна спадщина ЮНЕСКО

Ініціаторами ідеї про затвердження Дня українського борщу була група українських рестораторів на чолі з Євгеном Клопотенком. Саме він є головним ініціатором кампанії з надання борщу статусу нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Євген Клопотенко з тарілкою борщу. Фото: klopotenko.com

За словами Ярослава Юрчишина, запровадження в Україні національного свята, присвяченого українському борщу може прискорити цей процес і допомогти обійти Росію, яка також подала відповідну заяву до міжнародної організації про «свій» борщ.

«Зараз нам як постколоніальній країні потрібно постійно відвойовувати своє. Як мінімум, Гоголь це не російський письменник, а у найгіршому випадку українсько-російський. І борщ — це страва не російської кухні, а української», — додав народний депутат.

У проєкті автори називають український борщ маркером національної ідентичності та точкою диференціації українців від наших сусідів. Вони зазначають, що «на міжнародній арені він має потенціал м’якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни». 

Запровадження Дня українського борщу дозволить уряду створити «туристичний магніт» завдяки проведенню тематичних заходів. Передбачено розробку комплексних планів заходів, зокрема щодо проведення щорічних фестивалів та змагань з приготування борщу, лекцій та дискусій про його феномен, культурологічну складову та вплив на суспільне життя.

Раніше Заборона розповідала про те, як в Україні бойкотували ресторани Bulldozer Group, які належать росіянину Олександрові Орлову, за його нездоровий інтерес до смакових якостей собачого, котячого та людського м’яса.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій