Читаєте зараз
Проти Вайнштейна висунули нові звинувачення: це може вплинути на найзнаковіший процес MeToo 

Проти Вайнштейна висунули нові звинувачення: це може вплинути на найзнаковіший процес MeToo 

Ilona Kivva
Автор:
Гарві Вайнштейн
  • Кінопродюсер до квітня 2024 року відбував 23-річний строк ув’язнення у справі, з якої розпочався рух #MeToo. Однак Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок: почався повторний розгляд.
  • У справі зʼявилася нова позивачка, тож Верховний суд Мангеттена висунув засновнику Miramax додаткове звинувачення.
  • Досі з’являються нові підозри та свідчення жертв — у різних штатах ведеться з десяток справ. Приміром, у 2023 році у Лос-Анджелесі режисера засудили до 16 років за ґратами.

Нове обвинувачення проти Вайнштейна класифікували як злочинний статевий акт. Йдеться про примус до орального сексу, який нібито стався 2006 року в готелі на Мангеттені. Свідчення постраждалої можуть включити до повторного розгляду великої справи, що, цілком ймовірно, вплине і на термін ув’язнення.

Заборона розповідає про позов проти засновника Miramax у 2024 році, про справу, яка дала початок руху MeToo, а також про ще один вирок Вайнштейну.

Гарві Вайнштейн: засідання у Верховному суді Мангеттена 18 вересня

У справі Гарві Вайнштейна зʼявилася ще одна позивачка. У зв’язку з цим Верховний суд Мангеттена висунув голлівудському продюсеру нове обвинувачення в сексуальних злочинах, пише Euronews.

Особу постраждалої не розкривають, але її адвокатка запевнила, що клієнтка готова виступити на суді, щоб притягнути Вайнштейна до відповідальності.

Подробиць обвинувачення також не оприлюднили, однак відомо, що воно класифіковане як злочинний статевий акт (йдеться про примус до орального сексу). Інцидент стався у період між 29 квітня і 6 травня 2006 року в готелі на Нижньому Мангеттені.

Читати більше новин в Telegram

Вайнштейн вже заявив, що не визнає себе винним. Він та його адвокати, як і у попередніх справах, продовжують стверджувати, що всі сексуальні контакти продюсера були за згодою і він ніколи нікого не змушував. 

В прокуратурі кажуть, що є свідчення про три можливі сексуальні злочини, які відбулися між 2006 і 2016 роками. Розслідування триває.

23 роки за ґратами: чому скасували вирок засновнику Miramax

Вайнштейн — продюсер, режисер та сценарист, який був одним із найвпливовіших у Голлівуді. Він є засновником успішної кіностудії Miramax Films, а також лауреатом престижних премій Оскар і BAFTA за фільм «Закоханий Шекспір».

Восени 2017 року видання New York Times опублікувало інтерв’ю з акторкою Ешлі Джадд, у якому вона розповіла про домагання з боку Вайнштейна на знімальному майданчику. Пізніше з подібними звинуваченнями виступили такі голлівудські зірки як Анджеліна Джолі, Гвінет Пелтроу, Кара Делевінь тощо. Загалом про дії продюсера висловилися понад 80 жінок. 

В результаті у 2020 році його засудили до 23 років позбавлення волі за численні сексуальні злочини, які включали домагання, зґвалтування та примус до сексу. Це була знакова справа, яка поклала початок руху  #MeToo.

Чоловік відбував покарання в’язниці на півночі штату Нью-Йорк. Однак Апеляційний суд Нью-Йорка у квітні 2024 року скасував вирок. Постановлено, що суддя першої інстанції (який виносив вирок) дозволив давати свідчення на основі тверджень, які не були частиною справи, тому Вайнштейн отримав справедливого суду. 

У результаті справа пішла на повторний розгляд. Засідання було призначено на листопад 2024 року, але, ймовірно, будуть затримки. Чи включать нове обвинувачення до повторного розгляду, поки невідомо. Вайнштейн залишається під вартою у Нью-Йорку.

Цікаво!  Королівська прокурорська служба Великої Британії у 2022 році порушила кримінальну справу проти голлівудського продюсера. Йому було висунуто звинувачення у скоєнні двох актів сексуального нападу на жінку в Лондоні, який відбувся 25 років тому. Вже на початку версеня-2024 прокуратура зняла звинувачення. Позивачки вважають, що на рішення повпливало те, що Верховний суд Нью-Йорка скасував вироки, винесені Вайнштейну у 2020 році.

Гарві Вайнштейн: вирок у лютому-2023

Попри те, що справу розглянуть повторно, досі з’являються нові підозри та свідчення жертв режисера. Тож у різних штатах досі ведеться з десяток справ. У одній з них суд виніс вирок 24 лютого 2023 року.

Йдеться про кілька випадків зґвалтувань. Одне з них стосувалося акторки, ім’я якої не називається, яке сталося у 2013 році в Лос-Анджелесі. Було встановлено, що Вайнштейн примушував її до орального сексу, ґвалтував (включно з неприродним способом проникнення). 

Прокуратура просила 24 роки ув’язнення, але суд присяжних визнав режисера винним тільки у справі акторки, тож термін скоротили до 16 років. 

Відбувати покарання він мав після завершення 23-річного терміну у Нью-Йорку, тож навіть якщо повторний вирок у тій справі буде значно м’якшим, Вайнштейн все одно має залишитися за ґратами.

Раніше Заборона розповідала про один із найгучніших процесів MeToo щодо актора Кевіна Спейсі. Голлівудську зірку звинувачували у дев’яти випадках сексуальних злочинів, які нібито сталися у період між 2001 і 2013 роками.

Читати більше новин в Telegram

Сподобався матеріал?

Підтримай Заборону на Patreon, щоб ми могли випускати ще більше цікавих історій